Jasmijn Tiemersma, 25 jaar, is sinds september 2016 kamprechter. Zij combineerde dit destijds met wedstrijdroeien, dus veel tijd had ze niet. Toen ze daarmee stopte is ze zich volledig gaan focussen op het kamprechter zijn, en heeft zij ook sinds afgelopen seizoen haar kamprechter A diploma. In het kader van de week van de kamprechter, vroegen wij naar haar ervaringen als jonge kamprechter!

Waarom ben je gaankamprechteren?

Ik had mij aangemeld als vrijwilliger voor het WK onder 23in 2016, per toeval ben ik toen in het aligneurshok terecht gekomen. Dekamprechter moet er dan voor zorgen dat iedereen gelijk ligt. Stiekem best welsaai werk, maar ik vond het onwijs gezellig met alle andere kamprechters. Op eengegeven moment ben ik naar de jurykamer gegaan om het Reglement voorRoeiwedstrijden op te halen, zodat ik mij wat meer kon verdiepen. Daarna vroegik wat de eerste mogelijkheid was om examen te doen en een paar weken later zatik bij de Kamprechter B opleiding die bij Phocas gegeven werd.

Wat maakt kamprechterzijn zo leuk?

Ik ben gek op roeien en op het water zijn, echter heb ikgemerkt dat roeien niet echt voor mij is weggelegd. Door kamprechter te zijnzie je wedstrijden vanuit een compleet ander perspectief. Het is voor mij deuitdaging om een goede balans te vinden tussen goed volgens de regelsfunctioneren en begrijpen wanneer er een uitzondering nodig is. Het ultiemedoel is uiteindelijk de roeiers een goede wedstrijd geven om te roeien.

Je bent zowelkamprechter op grote nationale wedstrijden, als kleinere wedstrijden: wat ishet verschil?

Het grootste verschil is dat je bij nationale wedstrijden, als kamprechter, heel goed kunt leren hoe de regels echt werken en dat je op kleinere wedstrijden leert hoe je zo goed mogelijk minder ervaren ploegen toch zo efficiënt mogelijk kan begeleiden, wat ook nog volgens de regels is. Op kleinere wedstrijden komen vaak minder ervaren roeiers, zijn de roeiers soms wat brak en moet je ze wat meer helpen. Terwijl op nationale wedstrijden roeiers over het algemeen weten wat er van ze verwacht wordt. Een voorbeeld: op nationale wedstrijden zijn zaken als heelstrings vaak goed op orde en op kleinere wedstrijden trek je zo 8 heelstrings kapot. Als kamprechter vraagt een kleinere wedstrijd iets meer van je geduld. Aan de andere kant kan je op nationale wedstrijden meer dingen heel erg fout doen, dus dat vereist toch wat meer competenties en ervaring.

Wat doet eenkamprechter precies op een wedstrijd? 

Een kamprechter heeft verschillende taken, met als doel eenveilig en eerlijk verloop van de wedstrijd. De taken die je op een dag uitvoertbestaan uit starten, aligneren, varen, Commissie van Aankomst en de ControleCommissie. Bij de start controleren de kamprechters dat alle ploegen op éénlijn liggen aan de start en dat ze goed van start gaan. De kamprechters dievaren, varen achter de race aan om er voor te zorgen dat deze veilig en eerlijkverloopt. Vervolgens bepaald de Commissie van Aankomst de finishvolgorde en deControle Commissie controleert of de boten aan de veiligheid- eneerlijkheidseisen voldoen. Dit laatste is trouwens heel belangrijk, aangezienwe niet willen dat mensen verdrinken en google maar eens “bowball leg rowing”.Dan snap je wel dat we elke boot controleren;). 

Last but not least,waarom zouden andere kamprechter moeten worden?

Het is natuurlijk ultiem genieten om op een bootje te zitten en over de banen te crossen, op een starttoren te staan en iedereen PRECIES op tijd weg te starten, of een ploeg op de Commisie van Aankomst hun eerste blik zien vieren. Dat zijn echt onwijs mooie momenten om mee te maken en dat jij hebt kunnen bijdragen aan het verloop van de wedstrijden. Daarnaast geeft het kamprechter zijn ook inzicht in de redenen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt: “we doen echt niet zo maar wat;)”. Ook om die reden zou ik iedereen aanraden een achterop de boot te komen staan. Uiteindelijk bestaan er geen goede wedstrijden zonder vrijwilligers en kamprechters. Om het niveau van de wedstrijden hoog te houden en naar een hoger niveau te brengen zijn handen nodig. Daar kan je als kamprechter mooi aan bijdragen.

Meer informatie over kamprechter opleidingen is te vinden op de website van de KNRB.

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!