We kennen roeien als sport vol historie en tradities, maar ook roeien is een sport die vooruit kijkt. In de rubriek Future Friday laten we daarom graag zien hoe onze sport innoveert en inspeelt op actuele ontwikkelingen. Vandaag spreken we met Jaap Hof over de ontwikkeling van de nieuwe roeivereniging DRV34 in Emmen.

Nederland is een perfect roeiland: veel rivieren, grachten, kanalen, plassen en meren. Eigenlijk kun je overal het water op en genieten van de prachtige natuur. Toch blijkt dat er nog niet overal de mogelijkheid is om te roeien. Nederland heeft 122 roeiverenigingen. Samen zorgen deze verenigingen er voor dat er ongeveer 35.000 Nederlanders kunnen roeien. Dat is natuurlijk harstikke veel, maar wij zien natuurlijk graag nog meer mensen op het water in een roeiboot. Om dit mogelijk te maken is de commissie nieuwe verenigingen gaan kijken naar plekken waar perspectief is voor nieuwe verenigingen. Dit hebben ze gedaan door het roeiwater in Nederland in kaart te brengen en waar er ruimte is voor nieuwe roeiverenigingen. Met die achtergrond hebben is er gezocht naar lokale initiatiefnemers om een nieuwe roeivereniging ook daadwerkelijk te realiseren. Inmiddels is dat in Emmen gelukt!

,,Als ik in de boot stap, vergeet ik alles waar ik me normaal gesproken druk over maak. Je bent even helemaal weg, op het water en in de natuur. Wat de sport ook leuk maakt, is dat het teamwork is. Je hebt elkaar nodig en het komt hierbij beslist niet alleen aan op kracht. Techniek is zeker zo belangrijk. En roeien is ook nog supergezond om te doen: je gebruikt alle grote spiergroepen.’’ – Jaap Hof

Jaap Hof, initiatiefnemer voor de nieuwe roeivereniging DRV34, groeide op in Emmen, maar heeft het roeien pas op latere leeftijd bij Tubantia geleerd. Sinds hij weer terug is in Emmen, mist hij het roeien en is daarom samen met de commissie nieuwe verenigingen gaan kijken naar de mogelijkheden in Emmen. En die zijn er!

DRV34 werkt nauw samen met Watersport Drenthe en de Reddingsbriagde Zuid Oost Drenthe. Beide partijen organiseren verschillende activiteiten om watersport te stimuleren. Ook in de gemeente Emmen. Daarom heeft DRV34 vanuit Watersport Drenthe een vergunning gekregen om zeecontainers te plaatsen en is de vergunningsaanvraag ook ingediend bij de Gemeente Emmen. Ondertussen is er hard gewerkt om het juiste materiaal te krijgen en hebben verschillende andere roeiverenigingen in Nederland boten aangeboden.

Natuurlijk zorgde het coronavirus ook voor wat vertraging, de open dag die niet door kon gaan en ook was het niet mogelijk om het water op te gaan. Door de versoepelingen vanuit het kabinet is er weer een stip op de horizon. Hierdoor wordt er met man en macht gewerkt om ook daadwerkelijk te gaan roeien. Emmen is in het najaar host van de Nationale Sportweek, een mooie gelegenheid om het roeien in Emmen onder de aandacht te brengen.

Wil je nu al meer weten over roeien in Emmen? Kijk dan op de website of stuur een e-mail naar Jaap Hof.

Coverfoto © Boudewijn Benting (Dagblad van het Noorden)

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!