Coastal roeien is de ruigere én de nieuwste roeivariant in Nederland. Het wordt gedefinieerd als het roeien in glad roeimateriaal op zee, op meren en grote rivieren. In de rubriek Future Friday kijken we naar de toekomst van het roeien. Vandaag spreken we met de coastal commissie over de toekomst van coastal roeien.

Hoe zouden jullie coastal roeien omschrijven?
Coastal roeien is anders dan het roeien op vlak water. Door de ruige condities van wind, golven en stroming, maar ook door de boeirondingen in de baan, zorgt het coastal roeien altijd voor spektakel voor roeiers en voor de stuur. Het vraagt van de roeiers en de stuur een combinatie van technisch goed roeien en sturen. En daarnaast vooral al roeiend kunnen anticiperen op de zeer wisselende condities. Dat is een uitdaging en een enorme ervaring.

We ervaren dat roeiend Nederland, dat immers zo gewend is aan het vlak water roeien, in eerste instantie wat afwachtend tegenover deze roeivariant staat. De brede, zeewaardige boten, kunnen niet de souplesse van ranke gladde boten evenaren, denkt men. We zien echter dat roeiers die in de coastal vier stappen, er steevast enthousiast uit komen. De boot wordt als uiterst wendbaar en soepel ervaren. En na een ervaring op ruw water is het erg fijn dat het een brede en vooral zeewaardige boot is!

In Nederland wordt er dan ook geroeid in professionele coastal boten, die speciaal voor ruw water en wendbaarheid ontworpen zijn. Inmiddels wordt het coastal roeien zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend. Er is dan ook interesse door toerroeiers en marathonroeiers. Dutch Coastal Rowing is de organisatie die zich richt op meestal langere tochten. De KNRB commissie coastal rowing richt zich vooral op wedstrijden. Die commissie organiseert daartoe het KNRB klassement coastal rowing, voor coastal vieren. In de afgelopen jaren heeft het coastal roeien zich ontwikkeld tot een serieuze wedstrijdsport, die hoog op de prioriteitenlijst van de internationale roeifederatie/World Rowing staat.

Er zijn ook coastal wedstrijden, vertel daar eens wat meer over?
We kennen sinds  2017 een klassement van zes wedstrijden, soms gecombineerd met een spektakelevenement, zoals de Wereldhavendagen in Rotterdam. En altijd op enerverende plekken, zoals op de Noordzee bij Scheveningen. De wedstrijden worden allemaal op basis van FISA-regels gevaren, maar hebben allen een geheel eigen karakter. Meedoen aan het klassement betekent dan ook dat in de zes wedstrijden onder verschillende omstandigheden kan worden geroeid.

Een coastal race kent een ander verloop dan een roeiwedstrijd op vlak water. Binnen de coastal races wordt het zeilformat gebruikt: bij de start stellen de ploegen zich op achter een lijn. Met een 3, 2 en 1 minuutsignaal wordt de start kenbaar gemaakt. Of er gestart wordt met vliegende start of vanuit stilstaande positie is aan de ploeg, evenals dat de stroming en wind bepaalt welke startpositie wordt gekozen. Er is een route uitgezet met boeien, waar omheen gevaren wordt. Daarin kan de stuur werkelijk het verschil maken, door met strategie en durf te bepalen hoe de ploeg de boei kan ronden. Meestal is een wedstrijd tussen de 4 en 6 km lang. Het klassement bestaat uit 6 wedstrijden. Dit jaar hebben we vanwege de COVID-maatregelen ons jaar klassement omgezet naar  een najaarsklassement met 5 wedstrijden! We hebben de volgende nummers uitgeschreven: D4*, H4*, Mix4* en H1 en D1, waarbij de nummers in vieren tellen voor het klassement.

Wat is jullie rol als coastal commissie?
Roeiverenigingen organiseren de wedstrijden. Als commissie ondersteunen wij hen. Zo hebben we de kaders rond de logistieke, reglementaire en veiligheidsaspecten van coastal rowing evenementen ontwikkeld. De FISA-reglementen zijn van toepassing op de KNRB coastal rowing wedstrijden. Voor inhoudelijk advies en de implementatie van deze regelementen zoeken we aansluiting bij de Kamprechtercommissie en commissie wedstrijden en bouwen we een groep van kamprechters op die kennis hebben van (de regels van) coastal rowing. Dit betekent ook dat de wedstrijden onder auspiciën van de KNRB worden gehouden en dat deelnemende verenigingen lid zijn van de KNRB.

Omdat de Nederlandse coastal vloot groeiende is, maar nog niet zo heel groot, delen we de beschikbare boten. Tegen vergoeding kunnen deze boten gebruikt worden tijdens de wedstrijd. Op dit moment varen we in boten van Filippi, Liteboat, Swift en Eurodiffusion. We verwachten dat Falcon Racing – the new kid on the block – dit najaar verschillende demoboten ter beschikking stelt, waarin veel innovatie te zien zal zijn.

Naast deze coastalwedstrijden ontwikkelen we ook de zogenaamde coastal beachsprints. Dit jaar wordt er voor de eerste maal een clinic georganiseerd. De ontwikkeling van deze coastalvariant zal het komende jaar verder worden uitgewerkt.

Coastal gaat waarschijnlijk olympisch worden in 2024, hoe kijken jullie daar als commissie naar?
Het coastal klassement geeft de KNRB goed inzicht in de talenten en talentontwikkeling binnen coastal rowing. Dat is wenselijk met het oog op de ontwikkeling van coastal roeien als een WK voor landen teams en opname als mogelijke (demonstratie)sport tijdens de Olympische Spelen van 2024. Voor de Olympische Spelen is nog niet duidelijk welk format gevaren gaat worden: Zeil format of beachsprints.

Een klein uitstapje makend: we kijken ook met verschillende Europese landen naar het opzetten van een Europees klassement van 3 tot 5 wedstrijden. We menen dat het voor de breedte en topsport van belang is.

Wat is er nodig denken jullie als commissie om coastal groter te maken in Nederland?
We zien dat er een groeiende nieuwsgierigheid is naar het coastal roeien in alle geledingen van de roeiwereld. Zowel vanuit toerroeiers, marathonsroeiers en wedstrijden. Veelal willen roeiers het een keer uitproberen. We organiseren dan ook clinics. Waarbij we naast informatie over het coastal roeien ook informatie specifiek over het sturen geven. En natuurlijk kun je het zelf ervaren. Een ervaren ploeg kan zich inschrijven voor één (of meerdere) wedstrijden en zo het bootgevoel krijgen en de wedstrijden leren kennen.

We kijken er erg naar uit dat studenten de weg naar het coastal roeien weten de vinden. We zetten er de komende jaren vol op in. Binnen het jeugdroeien groeit de belangstelling en ook de roeigerelateerde media beginnen deze roeivariant te ontdekken. We denken dat dit erg goede ingrediënten zijn die meehelpen om het coastal roeien een volwaardige plek te creëren binnen de Nederlandse roeiwereld.  Daarnaast zien we een groeiende belangstelling voor coastal rowing vanuit andere roeidisciplines, zoals pilot gig roeien en zelfs sloeproeien. Ook met deze groepen roeiers onderhouden we graag warme banden wat goed past in de breedtesportvisie van de KNRB.

Wat zijn de uitdagingen waar jullie tegenaan lopen? / waar zijn jullie als commissie mee bezig?
De coastal commissie is dit jaar uitgebreid tot zeven personen met ieder een aandachtsgebied. We richten ons op de nationale roeiwereld en leggen contacten met veel verenigingen binnen Europa. Want ook daar zijn veel gave wedstrijden te roeien! We hebben twee studenten aan ons team toegevoegd omdat we graag de studenten terugzien in het klassement! Bovendien kijken zij met een groot enthousiasme vaak op een geheel eigen wijze naar onze vraagstellingen. Heel waardevol dus! Het uitbreiden van de coastal vloot is een uitdaging. Door regionale coastal centra op te zetten hopen we de boten en trainingsmogelijkheden zo veel mogelijk te kunnen delen.

Waar kunnen we terecht als we het een keer willen proberen?
Wij maken al onze informatie bekend op onze pagina op de website van de KNRB. Actuele info verspreiden we via onze Facebook-pagina coastalrowing Netherlands, de klassementswedstrijden organiserende verenigingen en onze Instagram coastalrowing.knrb.

Kom je er niet uit, dan kun je ons benaderen via [email protected]. We denken graag met je mee! En staan open voor elke vraag op coastal gebied.

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!