Roeiverhaal Gezondheid
Helpt het indoor roeien je als sporter de winter door?
Niets kan het sportplezier verslaan dat roeien je kan geven: samen met je team, je maat of in je eentje, op eigen (been)kracht in de boot van A naar B over het water glijden. Op elk niveau en tot elke leeftijd kun je altijd alles geven om het beste uit jezelf te halen en je doelen te bereiken, of je nou een wedstrijdsporter of recreant bent. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar af en toe moet je ook ´back to the basics’ gaan: terugschakelen om de draad (weer) op te kunnen pakken of om de winter door te komen. Kan het indoor roeien je als roeisporter daarbij helpen?
Dankzij het pionierswerk van de Olympische roeiers en techneuten Peter en Dick Dreissigacker uit de V.S. in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstond de roeitrainer als hulpmiddel voor de roeisport: ‘gebouwd door roeiers voor roeiers’. Het handige toestel ging echter al gauw een eigen leven leiden en is door uitgegroeid tot een topper in de wereld van de sportscholen en de fitnessbranche.
Vanwege de mogelijkheden voor een compleet programma in combinatie met gebruiksgemak, duurzaamheid, ruimtebesparing en passend design is de indoor roeimachine ongekend populair. De laatste jaren volgt het ook de trend door de trainingshonken thuis te veroveren.
Inmiddels zijn de rollen ook weer omgedraaid en wordt de roeitrainer steeds meer in de voorbereiding van de (Olympische) sporters geïntegreerd. De vraag is of de binnenkamers trainingsarbeid op een stilstaand fitnesstoestel van toegevoegde waarde is voor deze intensieve buitensport. Daarvoor is het zaak om te onderzoeken wat de verbanden zijn en hoe deze in de praktijk uitpakken.
Wat zijn de raakvlakken tussen outdoor en indoor roeien?
De roeisport is één van de meest complete sporten qua mentale, fysieke en technische uitdagingen die je de tools geeft om letterlijk of figuurlijk elke survival of bootcamp het hoofd te kunnen bieden. Het indoor roeien benut de basistechnieken uit de sport en geeft een bijna perfecte simulatie van het verplaatsen op het water, die de voordelen en effecten voor lijf en geest behoudt.
De ‘warming-up’ in de roeisport wordt als het ware uitvergroot tot een compleet trainingsprogramma voor een complete body work-out. Veel fitnessapparaten worden daarom ook gebouwd en ontwikkeld door ervaringsdeskundigen uit de sport. Ook de competitieve sporter komt bij beide takken van het roeien aan zijn trekken. Tegenwoordig kun je in elke ervan deelnemen aan (inter)nationale (titel)toernooien, zelfs tijdens de coronapandemie. Roeien doe je sowieso in de buitenlucht, indoor is virtueel en gaat gemakkelijk via de (live)stream.
Wat zijn de verschillen tussen roeien als sport en als fitness?
Door het roeien zelf bouw je vanaf jonge leeftijd aan de vereisten om de sport goed te kunnen beoefenen: een goed gepositioneerd lijf, een correcte houding, een groot uithoudings- en coördinatievermogen, algehele fitheid en (been)kracht, zelfdiscipline en de juiste focus. Dat zijn juist ook de doelen waarnaar gestreefd wordt op een roeitrainer bij het fitnessen. Doch in de roeisport kun je daar bovenop ook complexer teamwork, het directe contact met de natuurelementen en het ultieme vrijheidsgevoel optellen.
Door het nauw moeten samenwerken en communiceren, -met coach, stuurman/stuurvrouw en teamgenoten-, én het gebruik van één of twee roeispanen voor het voortbewegen in het water krijg je een andere dynamiek en een extra dimensie aan het coördinatievermogen dan wat het indoor roeien (zonder roeispaan) op een toestel biedt.
Sluit het indoor roeien dan goed aan op het echte werk?
Het feit dat de uitvinding van ervaringsdeskundigen Dreissigacker aan de basis stond van de ontwikkeling van indoor roeimachines, kan dat vertrouwen al geven. De passie voor het roeien stond ten grondslag aan hun ontwerp en door voortschrijdend inzicht bleven ze eraan sleutelen. Zij zochten eerst naar de oplossingen om de roeitechniek te kunnen optimaliseren en na hun sportcarrière om het roeien tot op hoge leeftijd te kunnen blijven beoefenen. De moderne technologie van deze eeuw bracht de mogelijkheden om de techniek van de roeitrainer te koppelen aan de virtuele werkelijkheid maar ook aan de inzichten van de ergonomie wat betreft blessurepreventie.
Dit opende zowel voor de fitnessbranche als de roeisport nieuwe deuren. Zo zie je dat door de combinatie met monitoring- en analysesoftware bij RP3 Rowing machines er een ideale trainingssimulatie wordt gecreëerd voor de roeisporter die ook de roeicoach ongekende tools geeft om progressie, potentie en effectiviteit te benutten. Het moderne indoor roeien kan geheel afgestemd ten dienste staan aan de roeisport. Wanneer goed geïntegreerd in de trainingssituatie gaat het zo veel verder dan de sporter een goede fysieke en mentale voorbereiding bieden. Het draagt bij aan de strategie en teamtactiek, want het kan de actuele fitheid en het uithoudingsvermogen per persoon en per team meten en koppelen aan elementen als locatie, tijdstip en weersomstandigheden.
Uit welke soorten roeitrainers kun je kiezen?
De multifunctionele roeitrainer is onder de fitnessapparaten een stoer toestel maar gewild door het gebruiksgemak, de extra aandacht voor specifieke gebruikerskenmerken, de ‘low impact’ van de trainingsarbeid en de bijdrage aan duurzaamheid. Met de juiste techniek kun je soepele en vloeiende bewegingen meemaken die zorgen voor een complete work-out.
Het roeiapparaat is geschikt voor een complete work-out, waarbij tegelijkertijd gewerkt kan worden aan cardio, alle aspecten van fitheid, evenwichtige spieropbouw èn calorieverbruik. Niets anders dan wat je ook in de boot op het water kunt doen, maar het scheelt wel dat wanneer nodig je in de sportschool of thuis je roeikracht helemaal vanaf scratch kan opbouwen en onderhouden.
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen vier soorten fitnesstoestellen die de roeisporttechniek benutten: de magnetische en hydraulische machines en de roeiers op basis van lucht- en waterweerstand. Elk toestel biedt een keuzemenu aan weerstandniveaus, componenten en applicaties om je trainingsprogramma af te stemmen op je niveau en je sportdoelen. De RowErg AirRower van internationaal marktleider Concept2, werkend op basis van luchtweerstand, is één van de bestverkochte roeitrainers ter wereld.
Hoe kan je beginnen met de training op een roeitrainer?
Naar rato van budget, trainingsintensiteit en het beoogde resultaat kun je het beste een roeitrainer kiezen die past bij je eigen situatie. Er zijn op internet vele tutorials, artikelen en recensies van leveranciers, experts en consumenten te vinden die je wegwijs kunnen maken in het levensgrote aanbod aan roeitrainers. Als je je goed hebt ingelezen en een keuze hebt kunnen maken, is het aan te bevelen om je goed te laten informeren in de winkel en daarna(ast) de gekozen toestellen eerst te testen in een vertrouwde omgeving -bij je club, de sportschool of een trainingsmaat- voordat je definitief overgaat tot de aanschaf.
Niet alleen omdat het apparaat een hap geld kost en je moet weten of het apparaat geschikt is voor je lijf qua lengte en gewicht. Het loont de moeite om in de praktijk het roeiritme, de discipline en de techniek op te pikken, want daar blijft het om draaien bij het roeien en dat helpt je zeker de sportwinter door.
Note: het TeamNL Roeiteam maakt in hun programma gebruik van ergometers geleverd door official suppliers RP3 Rowing en Concept2.