© Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com

Hoe beleven de roeiers uit het Aegon Nationaal RoeiTeam hun weg naar Tokio? Waar zijn ze mee bezig en waar denken ze aan? In de rubriek ‘Het dagboek van’ krijg je een inkijkje in de week van een van de roeiers. Vandaag nemen we een kijkje in het dagboek van Corné de Koning, vanuit Goes, Zeeland – week 6 van 2021.

Normaal gesproken, verblijf ik doordeweeks in Amsterdam en ben ik in het weekend thuis in Goes. Door de sneeuwval en het feit dat de Bosbaan is dichtgevroren train ik deze week een weekje thuis in Goes. In de loop der jaren heb ik, veelal impulsief, wat trainingsattributen gekocht en sinds de eerste lockdown heb ik hier eindelijk optimaal gebruik van kunnen maken.

Maandag 8 februari

Thuis trainen heeft als “voordeel” dat de wekker ’s morgens niet gaat. Ik ben van nature altijd al op tijd wakker, maar het is een stuk fijner om uit mezelf wakker te worden. De dag begint vaak met kort knuffelen met Keesje, onze hond. Die ligt ’s morgens enthousiast te wachten tot wij beneden komen. Even kort knuffelen en daarna sprint hij snel de keuken in voor zijn brokjes. Wellicht heeft hij zijn liefde voor eten van z’n baasje?! Na een korte wandeling en zelf ontbeten te hebben is het tijd om in actie te komen. Omdat we thuis trainen hebben we een schema gekregen om de trainingen indoor in te vullen. Deels ligt dit vast, maar met de invulling kan ook een klein beetje worden “gespeeld”. Belangrijk is dat de juiste belasting wordt behaald.

Voordat er specifiek getraind kan worden is het eerst tijd voor een goede warming-up: het sneeuwvrij maken van de auto. Dat was een flinke klus. Na deze alternatieve warming up kan ik beginnen aan de ergometer workout. We beginnen de week met een krachtuithoudingsvermogen training. In de middag staat er een rustige duurtraining op de planning. Deze doe ik op de Taxc.

Tussen de trainingen door heb ik mooi de tijd even wat kleine huishoudelijke taken te doen. Er moeten (week)boodschappen gedaan worden, Keesje moet even wandelen en ondertussen heb ik ook nog een aantal goede ‘To Good To Go’ boxen kunnen scoren bij de lokale bakker en supermarkt. We zijn deze week weer perfect voorzien in groente en brood voor een prikkie. Ons Zeeuwen bin zuunig!

Qua koken heb ik ’s avonds een makkie, ik kan gelijk aanschuiven en hierna houden we samen een gezellig avondje op de bank. Vaak kijken we in de avond een serie op Netflix of spelen we spelletjes. Meestal een beetje afwisselen om te voorkomen dat er een zitkuil in de bank ontstaat!

Dinsdag 9 februari

Wederom begint de dag vrij rustig, Keesje uitlaten, koffie, ontbijt en hierna aan de slag. Vannacht vrij onrustig geslapen en daardoor niet het gevoel dat ik superfit ben. Een uurtje wakker gelegen begin van de ochtend en hierna nog heel even in slaap gevallen. Wellicht had dit te maken met de geplande training vandaag in de ochtend. Juist nu ik een weekje thuis train en er niet geroeid wordt op het water vind ik mooi om mezelf te testen en toetsen hoe ik er fysiek voorsta. Een 6K test leek me hiervoor een geschikt middel. Het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste keer dat ik deze afstand heb gedaan. Gemiddeld genomen train ik niet veel op een ergometer, wanneer ik vele uren maak op de ergo krijg ik wat fysieke ongemakken die mijn functioneren beïnvloeden. Zolang het mogelijk is doe ik mijn trainingen in de boot en anders wissel ik mijn trainingen af tussen ergometer en de Tacx indoortrainer.

Een goede warming up gedaan met hierin een paar korte blokjes op het beoogde tempo om het juiste ritme te voelen en het is tijd voor de 6k. Soepel begin, maar uiteindelijk is het vechten tegen de verzuring en pijn. Na 21:59.9 zit het er op. Zeer tevreden met mijn tijd, het is namelijk niet alleen een sterke verbetering van mijn PR, maar ook een World Best Time. Dat moet gevierd worden met pannenkoeken!

Voor in de middag stond er een rustige hersteltraining op het programma en een duik in het bad dat ik in de achtertuin heb staan. Het water wat hierin zit is bevroren en dus een perfect ijsbad. 2x per week ga ik hier een aantal minuten in zitten. Een fijne manier om te werken aan focus op ademhaling en daarnaast geeft het een energiek gevoel zodra ik eruit stap.

’s Avonds gezellig samen eten en rustig op de bank bijkomen van de dag. Merkbaar dat deze dagen er altijd even inhakken en de energie ’s avonds wat laag is. Op tijd naar bed en hopelijk morgen weer hersteld!

Woensdag 10 februari

Rustig begin van de dag. Vandaag enkel een krachttraining. Dit komt prima uit, want ik had ook nog wat andere dingen gepland voor deze dag. Rustig beginnen met ontbijt, koffie en het journaal. Voor ik ga trainen eerst Keesje naar de dierenarts brengen, want er moet vandaag een kies worden getrokken. In de tussentijd dat hij onder narcose is kan ik prima even krachttrainen. Ik heb de benodigde spullen thuis liggen. Het is een klein beetje behelpen omdat het niet zo uitgebreid is als in Amstelveen, maar met een beetje creativiteit kan ik een volwaardige training uitvoeren.

Omdat er vandaag maar één training op de planning staat heb ik mooi tijd voor een een andere hobby. Koken en barbecueën. Het winterse weer is perfect voor stamppot. En bij stamppot hoort worst, dus ga ik zelf rookworst maken. Zelf op smaak brengen, worst maken en roken. Vandaag de voorbereidingen en dan kan de worst drogen om vrijdag gerookt te worden! Een leuke afleiding van training en met een beetje geluk vooral erg smakelijk wanneer het resultaat slaagt!

Donderdag 11 februari

Vandaag staat er duurtraining op het programma. Normaal vind ik het mooi om één per week een redelijk fietstocht te maken. Door de sneeuw en ijsvorming is dat vandaag wat lastiger buiten te doen, dus daarom maar op de Tacx. Een beetje Netflixen, ik ben fan van de serie Vikings, en ter afwisseling wat muziek en podcasts luisteren. Met rustig trappen uiteindelijk 150 km gefietst. ’s Avonds samen met mijn vrouw samen het eten klaarmaken en gezellig eten. De avond wordt gevuld met een serie kijken en een paar spelletjes spelen.

Doordat ik nog wat tijd over heb besluit ik om alvast de barbecue aan te steken om de eerste worsten te roken. Dit om alvast een beetje een idee te krijgen wat ik morgen moet doen en zorgen dat het soepel zal verlopen. De generale repetitie was nog niet uitstekend, dus voor morgen nog wat leerpuntjes ter verbetering.

‘Ik ben daarom ook erg jaloers op alle mensen die kunnen schaatsen’

Corné de Koning

Vrijdag 12 februari

Als ik wakker wordt en bij m’n ontbijt even op social media kijk zie ik dat vele bekenden zich op het ijs hebben begeven. Een fantastisch gezicht. Ik ben daarom ook erg jaloers op alle mensen die kunnen schaatsen. Helaas niet aan mij besteed… Na het ontbijt en een kop koffie is het tijd voor de eerste training. Interval training met 1 minuut hard 1 minuut rust, een van m’n favoriete trainingen. Hierna nog even een korte challenge waarvoor ik ben uitgedaagd door mn sportschool.  5-10 burpees in de sneeuw en dan iemand anders taggen dit ook uit te voeren. Om de uitdaging voor de volgende nog wat leuker te maken heb ik er nog een snelle duik in een ijsbad aan toegevoegd. Ben benieuwd of de getagde mensen hieraan mee zullen doen…

Het tijd om de barbecue/rookoven aan te steken om de worsten te roken. Gisteren een redelijke generale repetitie gehad, vandaag hopelijk een perfect eindresultaat. Wellicht maak ik wat minder vrienden met de buren doordat er met enig regelmaat een stevige rookwolk opstijgt uit de tuin, dit moet ik dan maar weer goed zien te maken. ’s Middags een rustige duurtraining op het programma, dan tijd om te eten. Stamppot zuurkool met… je raadt het al: zelfgemaakte rookworst! Eindresultaat erg goed gelukt. Erg tevreden en trots op het resultaat!

Zaterdag 13 februari

Normaal gesproken werk ik in de weekenden één dag. Dit doe ik omdat ik het fijn vind nog een stukje maatschappelijke betrokkenheid te houden. Omdat we in het jaar van de spelen zitten heb ik vanaf 1 februari onbetaald verlof opgenomen tot na de spelen. Dit om mijzelf optimaal te kunnen voorbereiden.

Voor vandaag houdt dit in dat ik minder hoef te “haasten” om mijn trainingen gedaan te krijgen en ik tussen de trainingen door ook lekker de tijd heb om te ontspannen. Wandelen met Kees bijvoorbeeld. In de ochtend heb ik een krachttraining gepland staan, ’s middags nog een rustige duurtraining. Dan gezellig samen het eten voor de avond klaarmaken, een lekkere groenterijke nasi. Na het eten nog een klein rondje met de hond. Door alle gladheid krijgt die de laatste dagen toch wat minder beweging dan gebruikelijk. Gelukkig lijkt hij dit niet heel vervelend te vinden, aangezien Keesje een hekel heeft aan kou. De rest van de avond lekker ontspannen serie kijken afgewisseld met spelletje spelen. Een relaxte zaterdagavond.

Zondag 14 februari

Valentijnsdag! Sinds we samen zijn is het nog niet voorgekomen dat ik thuis was met Valentijnsdag. Normaal gesproken zaten we nu in Sevilla voor trainingskamp. Des te leuker om het samen te vieren.

Ook staat er voor deze dag nog date gepland met mijn andere valentijn, de Concept2. Nog even een uurtje roeien om de laatste training van deze week te voltooien. In de middag gaan we er even lekker op uit voor een wandeling in het bos en over het strand. Iets wat we wekelijks proberen, lekker ontspannen en even de natuur in. Vooral deze week keek ik hier enorm naar uit. Door de sneeuw en ijs is het overal vrij glad, dit maakt dat ik deze week niet verder ben gekomen dan de supermarkt met de auto en schuifelend een rondje rond het blok met Kees. Voor het eerst in tijden voel ik mij beperkt en gebonden. Des te fijner is het om over het strand te wandelen waar geen ijsplaten liggen. Extra genieten en ter afsluiting nog lekker warme choco met slagroom!

Om vandaag extra sfeervol af te sluiten gaan we ’s avonds thuis uit eten. Een lekker valentijnsdiner besteld bij een lokaal restaurant en zo de dag/het weekend feestelijk afgesloten! ’s Avonds wederom samen een spelletje spelen en een serietje kijken en optijd naar bed. Morgen start weer een nieuwe trainingsweek waar ik vol goede energie aan wil beginnen.

Coverfoto: Merijn Soeters

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!