Wij zijn erg benieuwd hoe de roeigemeenschap omgaat met de gevolgen van de uitbraak van het Corona-virus. Laten we elkaar steunen en verder helpen in deze bijzondere situatie. Vandaag spreken we met Cisca Kruijsdijk, roeister en roeicoach bij RV Hemus.

Wat is de impact van ‘Corona’ op jouw dagelijkse leven?
Vanuit mijn functie waarbij ik de administratie voer voor het IT bedrijf van mijn man is er weinig aan de werksituatie veranderd. Voorheen werkte ik al veel vanuit huis en dat is nog steeds zo. Mijn collega’s die op projecten gedetacheerd zijn werken inmiddels allemaal vanuit huis, een van de voordelen die werken in de ICT met zich meebrengt. Via de online mogelijkheden blijft iedereen in contact met elkaar.

Daarnaast ben ik vanuit roeivereniging Hemus roeicoach van pararoeier Thom Kuus. Nu de Paralympische Kwalificatie en Spelen zijn uitgesteld en alle trainingen op de Bosbaan en bij Hemus niet mogelijk zijn, moet Thom thuis trainen. Thom is blind en traint zelf thuis op de ergometer met de spraakondersteuning app. Helemaal ideaal is dat niet, waardoor wij een aantal trainingen nog samen op gepaste afstand doen. Zo kunnen we wat variatie aanbrengen in de trainingsvormen en daarnaast ook de focus op de roeitechniek houden. Dit motiveert enorm!

Het koffiemoment na de training aan de keukentafel, van gedachte wisselen en een beetje in de toekomst kijken, draagt bij aan een positieve mindset voor ons beiden en is heel waardevol en misschien wel belangrijker dan ooit.

Hoe heb je de gevolgen van de Corona-maatregelen verwerkt en wellicht omgezet in iets positiefs?
De knop ging eigenlijk gelijk om, in het begin was het even wennen dat je bij alles wat je doet moet nadenken. Ik ben positief ingesteld en focus me op de dingen die wel kunnen en maak daar het beste van. Ook probeer ik om te blijven genieten van soms hele kleine dingen. Wat me opvalt is dat met de nieuwe regels het voelt alsof we allemaal meer oog voor elkaar lijken te hebben en we, ook al is het digitaal, sociaal actiever zijn en daardoor misschien zelfs wel meer betrokken en verbonden zijn met elkaar dan voorheen. Ik hoop dat als we straks langzaam terug naar het ‘nieuwe normaal’ gaan we iets hiervan zullen behouden.

Heb je een manier gevonden om toch fit te blijven, met (roei)sport bezig te kunnen zijn?
Ik ben bij RV Hemus nog heel actief op veteranen wedstrijdniveau. Het wegvallen van de roeitrainingen en wedstrijden heeft plaats gemaakt voor andere activiteiten, want stil zitten is geen optie. Zo ga ik heel graag skaten of een rondje fietsen: het mooie weer van de afgelopen weken nodigde zeker uit om buiten te blijven bewegen. Afgelopen week ben ik voor het eerst binnen op de WaterRower gestapt. Maar bij minder weer is rolskiën ook nog een mogelijkheid. Genoeg opties om fit te blijven dus!

Door de coaching van Thom ben ik in mijn hoofd nog wel heel veel met roeien bezig. Op internet kijk ik veel coach- en roeifilmpjes om mijn kennis te vergroten. Deze kennis probeer ik gelijk in de praktijk toe te passen, maar ook om mijzelf te verbeteren zodat ik straks weer beter kan coachen. Ik zou daarom ook al heel blij zijn als volgende week bijvoorbeeld trainen in de roeibak weer tot de mogelijkheden zou behoren.

Heb je steun aan je familie, vrienden, collega’s: hoe slepen jullie elkaar erdoor?
De contacten met familie en vrienden verlopen digitaal. Gelukkig leven we in een tijd dat deze mogelijkheid er is en we ook op afstand verbonden blijven. Met Pasen gingen we met de familie digitaal eieren zoeken in elkaars tuinen. Zo hilarisch dat zelfs onze buren meegenoten!

Bij RV Hemus verzorgt een van de jeugdcoaches samen met haar kinderen elke zaterdagochtend via Insta Live de “Hemus home work-out” waar iedereen aan mee kan doen. Super leuk initiatief.

Met mijn roeiteam beeldbellen we elke week op het tijdstip dat we anders na onze training aan de koffie zouden zitten. Zo blijven we op de hoogte van elkaars leven.

Ik vind het mooi om te ervaren hoe deze tijd creativiteit stimuleert en er overal initiatieven ontstaan om er voor elkaar te zijn. We willen allemaal gezien, gehoord en waardevol zijn en zoeken naar manieren om dat te bereiken. Daarnaast wordt er overal hard gezocht naar passende invullingen om bestaande situaties opnieuw vorm te geven om het voor nu en straks voor iedereen leefbaar te maken.

Heb je nog een goede tip voor de lezers?
Net als bij roeien is sterker worden om je doel te bereiken geen recht pad erheen, soms lijkt het of je even stil staat om daarna weer sterker te worden. Op dit moment staan we noodgedwongen ‘stil’ om er hopelijk straks sterker en extra gemotiveerd uit te komen.

Die stip op de horizon is er nog steeds, alleen de weg erheen duurt langer maar het doel blijft gelijk. Hou de focus op wat je uiteindelijk wilt bereiken maar heb oog voor de soms kleine en bijzondere dingen die je ook nu op je pad tegen komt!

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!