Wij zijn erg benieuwd hoe de roeigemeenschap omgaat met de gevolgen van de uitbraak van het Corona-virus. Laten we elkaar steunen en verder helpen in deze bijzondere situatie. Vandaag spreken we met Fleur Kleiburg, vicevoorzitter van de Nederlandse Studenten Roeifederatie & masterstudent geneeskunde aan de Universiteit Leiden.

Wat is de impact van ‘Corona’ op jouw dagelijkse leven?
Net als heel Nederland hebben studerende roeiers zich moeten aanpassen en het roeien helemaal stil moeten leggen. Als NSRF bestuur zetten wij ons in deze tijd extra in om de studentenroeiwereld zo goed mogelijk te ondersteunen. We zoeken veel contact met de verenigingen en de KNRB, vergaderen digitaal om te brainstormen over de verschillende manieren waar op we kunnen helpen. Binnen mijn functie zorg ik voor acquisitie en ook daar zijn meer uitdagingen. Het is logisch dat bedrijven nu niet meteen denken aan investeren in de roeisport, maar mijn missie voor de komende tijd is om toch bedrijven hiervoor te enthousiasmeren!

Naast mijn werkzaamheden voor NSRF ben ik ook student en zit ik in de afrondende fase van mijn studie geneeskunde. Sinds december loop ik stage op de Spoedeisende Hulp van het Westeinde ziekenhuis in Den Haag. Het is erg leerzaam om aan de eerste hand mee te krijgen hoe het ziekenhuis met het coronavirus omgaat. Protocollen veranderen continu en de drukte op de SEH varieert ook ontzettend. Het is zelfs een aantal weken zo rustig geweest, dat mijn hulp niet nodig was en ik werd geadviseerd om thuis te blijven totdat de drukte weer toe zou nemen. Half april kon ik mijn stage hervatten en sindsdien kan ik weer mijn steentje bijdragen aan het opvangen van zieke patiënten. Hierna zal ik nog een stage op de Intensive Care in het LUMC doen en in augustus kan ik dan afstuderen als arts!

Fleur (links) aan het werk in het Leids Universitair Medisch Centrum

Hoe heb je de gevolgen van de Corona-maatregelen verwerkt en wellicht omgezet in iets positiefs?
In het begin was het natuurlijk erg wennen, maar inmiddels zie ik dat we ook heel veel kunnen leren van deze bijzondere situatie. Ik vind het fascinerend om te zien hoe de zorg zich in zo’n korte tijd heeft kunnen reorganiseren en hoe we als land met deze crisis omgaan. Daarnaast begin ik het (video)contact met vrienden en familie extra te waarderen en merk ik hoe belangrijk ze voor me zijn!

Heb je een manier gevonden om toch fit te blijven en met (roei)sport bezig te kunnen zijn?
Ik moet eerlijk bekennen dat het hardlopen er de laatste tijd bij in is geschoten, maar de intentie om het binnenkort weer op te pakken is er zeker! Het scheelt dat ik in het ziekenhuis behoorlijk wat meters maak en ik recent ben verhuisd binnen Leiden waardoor ik nog steeds veel met verhuisdozen sjouw, dus ik zit zeker niet stil. Ook heb ik vol enthousiasme de L-sit challenge van Boudewijn Röell geprobeerd, maar ik kwam niet eens van de grond haha.

Fleur aan het sjouwen met verhuisdozen

Heb je steun aan je familie, vrienden, collega’s: hoe slepen jullie elkaar erdoor?
Omdat ik in het ziekenhuis werkzaam ben, probeer ik het afspreken met mensen zoveel mogelijk te beperken en voornamelijk contact te houden via whatsapp, bellen en videobellen. Als alternatief kan ik verschillende dingen aanraden, zoals online spelletjes en meedoen aan een online pubquiz, erg leuk! Mijn lieve vriend en huisgenoot zie ik allebei wel regelmatig, dat is erg fijn. 

Heb je nog een goede tip voor de lezers?
Hoe moeilijk het soms ook is, we komen alleen uit deze crisis als we ons houden aan de maatregelen. Was je handen, houd 1,5 meter afstand en blijf zoveel mogelijk thuis, daarmee red je levens en help je het zorgsysteem te ontlasten!

Coverfoto © Seger Giesbers

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!