© Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com

Wij zijn erg benieuwd hoe de roeigemeenschap omgaat met de gevolgen van de uitbraak van het Corona-virus. Laten we elkaar steunen en verder helpen in deze bijzondere situatie. Vandaag spreken we met Merijn Soeters, fotograaf voor de roeibond op grote internationale roei-evenementen.

Wat is de impact van ‘Corona’ op jouw dagelijkse leven?
Vooropgesteld: we zijn gezond en veilig. Andere mensen zitten met veel dringender problemen dan wij. Maar als je vraagt wat de impact voor ons is: alles is nu anders dan het was. Mijn vriendin Jillian en ik zouden nu in Oslo zitten voor haar afstudeerstage. Dat is afgelast. Daarna zouden we naar alle internationale roei-evenementen in Europa gaan. Dat is hoe ik mijn geld verdien: ik fotografeer ondermeer voor de KNRB, de Canadese roeibond, verenigingen, kranten en bedrijven in het roeien. Mijn vriendin schrijft voor die evenementen en geeft commentaar. De eerste wereldbekers in Italië werden al vrij snel afgelast. Toen verlegde ik mijn aandacht naar de Nederlandse roei-wedstrijden, maar ook die wedstrijden zijn nu voor een groot gedeelte afgelast, in ieder geval tot en met 1 juni. Concreet betekent dit dat het leeuwendeel van ons jaarinkomen verdampt is, en dat we op een andere manier moeten zullen werken.

Hoe heb je de gevolgen van de Corona-maatregelen verwerkt en wellicht omgezet in iets positiefs?
Mijn vriendin en ik werken allebei in creatieve beroepen. Dit is de tijd waarin we kunnen laten zien dat we vindingrijk kunnen zijn. Als eigen baas heb je altijd achterstallig werk: ik heb nu de tijd om archieven bij te werken, mijn website bij te werken, en van een afstand naar mijn bedrijf te kijken. Ik heb een rijk archief van twaalf jaar roeifotografie: hoe kan ik dat ten gelde maken? Ik ben als voorschot begonnen met het maken van ansichtkaarten, en er volgt meer. Ik laat aan de buitenwereld zien dat ik er ben! Ook zijn we net verhuisd, en er moet nog veel gebeuren, dus we hebben nu ook meer tijd om aan ons huis te klussen. Daarnaast maken we de eerste lente in onze nieuwe stad mee!

Heb je steun aan je familie, vrienden, collega’s: hoe slepen jullie elkaar door deze crisis heen?
Iedereen heeft last van deze crisis. Of je nu ondernemer bent, of de hele week met je kinderen thuis zit, je zelf in de zorg of het onderwijs werkt, of misschien wel ziek bent geworden: er is saamhorigheid en dat op zich geeft al steun. Je bent niet de enige, niet de zieligste, we moeten er allemaal doorheen. Ik vind het mooi om te merken dat we allemaal hulp aanbieden en hulp aangeboden krijgen. Als de nood aan de man komt, staan we voor elkaar klaar.

© Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

Heb je een manier gevonden om toch fit te blijven, met (roei)sport bezig te kunnen zijn?
Hardlopen mag nog steeds, en dat doen we graag. Jillian is instructrice en heeft video’s van indoor workouts op haar social media gezet. Straks halen we de racefietsen uit de schuur en gaan we, niet in groepjes maar alleen, naar buiten. 

Heb je nog een goede tip voor de lezers?
Wees creatief. Maak iets, bedenk iets, leer iets. Iedereen kan iets. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor iedereen zwaar is, maar ook voor iedereen kansen biedt. Op Instagram zie je de mooiste dingen ter wereld: dat vervormt. Wat jij maakt, hoeft niet het mooiste ter wereld te zijn, maar je hebt het zelf gemaakt. Je kunt ook iets van iemand anders namaken. Ook daar leer je van. En lukt het niet? Dan morgen weer een dag!

Door de relatieve isolatie waar we nu in leven, is het moeilijk om vrienden en familie te zien. Dit kan natuurlijk lastig zijn, zeker in tijden waar je elkaar juist een hart onder de riem wil steken. Gelukkig kan een kaartje sturen altijd! Op mijn website is het mogelijk om ansichtkaarten te bestellen.

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!