Wij zijn erg benieuwd hoe de roeigemeenschap omgaat met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Laten we elkaar steunen en verder helpen in deze bijzondere situatie. Vandaag spreken we met George Mentjox en Charlotte Geers van Kiwa, sponsor van de Vrouwen Acht.

George Mentjox en Charlotte Geers van Kiwa

Wat is de impact van ‘Corona’ op jullie dagelijkse leven?
Nou, die is net als voor alle mensen enorm. Kiwa is actief in veel landen, uit de contacten met buitenlandse collega’s waren er al behoorlijk wat alarmbellen gaan rinkelen in ons hoofd. Het Kiwa kantoor in Italië ligt bijvoorbeeld in het noorden, midden in de brandhaard eigenlijk. Ook wij werken nu zoveel als mogelijk vanuit huis. Van daaruit proberen we onder andere de plannen voor komend jaar opnieuw in te vullen, want die zijn natuurlijk helemaal in het water gevallen! Na project 2020 hebben we, net als Tinka en Hermijntje, de overstap gemaakt naar de Vrouwen Acht van de roeibond. Net op het moment dat we een band begonnen te krijgen met onze  ‘nieuwe’ dames gooide het coronavirus roet in het eten. De geplande clinics, bezoeken aan trainingen en wedstrijden en andere contactmomenten waarop wij ons verheugden, zijn op de lange baan geschoven. Net als de Olympische Spelen trouwens.

“Drukte” op het hoofdkantoor van KIWA tijdens de crisis

Hoe hebben jullie de gevolgen van de Corona-maatregelen verwerkt en wellicht omgezet in iets positiefs?
Hoewel we bij Kiwa alleen liefhebberskennis van roeien hebben, denken wij dat uitstel van de Spelen voor de Vrouwen Acht weleens gunstig zou kunnen uitpakken. Het nieuw gevormde team heeft immers meer voorbereidingstijd om op elkaar in te kunnen spelen en samen harder te gaan varen. in tegenstelling tot Kiwa, waar vrijwel alle medewerkers van huis uit kunnen werken, is thuiswerken voor een roeiteam net ietsje lastiger. Josy en Diederik kunnen de coaching niet echt thuisbezorgen en je moet wel een hele grote Acht bestellen om allemaal 1.5 meter van elkaar te kunnen zitten. Wij kunnen intussen met onze klanten via Microsoft Teams, Skype for Business of op anderhalve meter van de klant een inspectie uitvoeren. Veel activiteiten liggen stil, maar ook heel veel kan op deze wijze voortgezet worden. Als het maar niet te lang duurt tenminste. En dat hopen we ook voor onze dames. Roeisters horen met z’n allen in een boot en niet ieder voor zich thuis op een ergometer.

Hoe slepen jullie elkaar erdoor?
We proberen er op afstand ook voor de roeisters en staf te zijn. Zo hebben we afgelopen week een mooi fotoboek naar hen verstuurd. Een klein beetje support in deze bijzondere tijd, is het minste wat we kunnen doen.

Hebben jullie een manier gevonden om toch fit te blijven, met (roei)sport bezig te kunnen zijn?
Fanatiek sporten zit er even niet in, we moeten het nu even hebben van een mooie wandeling of een stukje fietsen. Gelukkig was het daar goed weer voor tot nu toe. Binnenkort kunnen wel profiteren van een leuk project die de Vrouwen Acht voor ons aan het uitwerken zijn: een vitaliteitsproggramma voor op kantoor en/of thuis. Aan de hand van video’s kunnen we straks op het bedrijf of thuis de spieren een tikkie geven.

Heb je nog een goede tip voor de lezers?
Blijf aandacht besteden aan elkaar. Een berichtje versturen of belletje plegen is zo gedaan en het plezier bij de ontvanger groot. En laten we vooral geduld hebben. Net zo lang aan de richtlijnen houden als de overheid en de deskundigen goed lijkt. De rampzalige verhalen die wij van onze buitenlandse collega’s horen…. Echt, dat moeten we met elkaar proberen te voorkomen. Wij hebben echt geluk dat er nog wat winkels open zijn en dat we een ommetje kunnen maken.

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!