Wij zijn erg benieuwd hoe de roeigemeenschap omgaat met de gevolgen van de uitbraak van het Corona-virus. Laten we elkaar steunen en verder helpen in deze bijzondere situatie. Vandaag spreken we met Nadine van Wijk. Zij is zelfstandig roeicoach en commissaris Roeien en juniorencoach bij URV Viking.

Wat is de impact van ‘Corona’ op je dagelijkse leven?
Ik was net terug van twee weken masters coachen in Sevilla, toen de sportaccommodaties in Nederland sloten. Dus van hollen naar stilstaan!
Begin dit jaar ben ik gestart als fulltime roeicoach, maar mijn betaalde opdrachten voor de komende maanden zijn helaas gecanceld. Ook de Jongens 16 die ik coach bij URV Viking konden niet meer met hun normale trainingen door. Als bestuurslid van URV Viking zijn er juist taken bijgekomen, in het kader van het crisismanagement binnen de vereniging.

Hoe heb je de gevolgen van de Corona-maatregelen verwerkt en wellicht omgezet in iets positiefs?
Het was wel even slikken, maar ik denk toch graag in mogelijkheden. Ik ontdek nieuwe manieren om te communiceren, ik coach de junioren nu via Zoom. 3 keer per week op de ergometer en op woensdag sta ik in mijn keuken een circuittraining voor te doen. Verder probeer ik de tijd die ik nu heb zo goed mogelijk te besteden om in contact te blijven met mijn klanten, onder andere via social media. Onze zelfgebouwde website is net live gegaan, maar daar kan ik nog wel wat aan sleutelen. 

Heb jullie steun aan familie, vrienden, collega’s: hoe slepen jullie elkaar erdoor?
Ik coach samen met mijn partner Rob Kluvers. Bij gebrek aan roeiers coachen we elkaar op de ergometer! Verder zien we bijna niemand live, maar per WhatsApp en social media houden we contact met vrienden en familie. Mijn collega-coaches van URV Viking “zie” ik bij de Zoomtrainingen en met het bestuur vergaderen we nu wekelijks over alle perikelen die de coronacrisis teweeg brengt in de vereniging. Helaas ook over trieste zaken zoals een sterfgeval. Gelukkig zijn we ook in deze tijd verbonden en hebben we veel steun aan elkaar.

Hebben je een manier gevonden om toch fit te blijven, met (roei)sport bezig te kunnen zijn?
Toen de eerste lockdown-maatregelen afgekondigd werden kreeg ik de kriebels en heb ik zelf een ergometer gekocht. Zo kan ik naast de racefiets altijd thuis bezig blijven, want ook als coach mis je je lichaamsbeweging. Veel roeiers zijn nu veroordeeld tot de ergometer, maar hebben daar een haat-liefde verhouding mee. Met een videoanalyse kun je ook op de ergometer technische verbetering bereiken, waar je straks in de boot weer profijt van hebt, dus daar help ik mensen nu mee. 

Heb je nog een goede tip voor de lezers?
In beweging blijven, zowel fysiek als mentaal is ontzettend belangrijk. Probeer vooruit te kijken en toch toe te werken naar je volgende roeiwedstrijd, examen of klus als zelfstandig ondernemer. Zorg dat je er klaar voor bent zodra je weer ‘mag’!

Tot slot: Contact met elkaar, met je klanten, familie maar ook binnen de vereniging is heel belangrijk. Houd elkaar betrokken, laat weten wat je aan het doen bent. Denk daarbij ook aan de mensen die minder online zijn, zoals de ouderen. Ik ben nu bezig om een Zoom-koffiemoment te organiseren voor de midweekroeiers bij URV Viking. Ook voor hen is roeien een belangrijk onderdeel van hun leven. Stay home, stay connected!

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!