Roeiverhaal Ontmoet Roeiend Nederland
Junioren in de spotlights: "Het is niet alleen roeien, maar alles eromheen wat het leuk maakt"
Op 16 september verzamelden zo’n 90 junioren, 50 coaches en 40 ouders vanuit alle hoeken van Nederland zich op de Willem-Alexander Baan voor de junioren kick-off. Er werden lezingen bijgewoond, afstandjes geroeid en er werden ervaringen gedeeld. Deze dag gaf ons de gelegenheid om enkele junioren te spreken over hun passie voor roeien. Wat was hun oorspronkelijke motivatie om te beginnen, en wat zorgt ervoor dat ze het nog steeds leuk vinden?
Inspirerende gesprekken
Met weinig wind ligt de Willem-Alexander Baan er in de vroege ochtend prachtig bij. Voordat de junioren het spiegelgladde water betreden wordt in het clubhuis de dag geopend door Seada van den Herik, voorzitter van de KNRB. Rutger Mollee spreekt als dagvoorzitter de junioren enthousiast toe en Robert Boeder gaat met ze in gesprek. “Hoe kunnen we kinderen in Nederland warm maken voor het juniorenroeien?” luidt de vraag. Er worden inspirerende ideeën uitgewisseld. Na de brainstormsessie is het tijd voor de eerste training, onder begeleiding van vicewereldkampioen Guus Mollee en talentcoach Diederik de Boorder. Terwijl de boten over het water glijden, nemen de ouders deel aan een leerzame lezing van sportpsycholoog Daniëlle van der Klein-Driessen.
“Het buiten zijn is fijn. Je wordt er heel rustig van als je op het water bent.”
Roeister van Nautilus Rotterdam
Buiten zijn, gezelligheid en vriendschappen
Vier meiden van roeivereniging Nautilus Rotterdam staan na de eerste training giechelend bij de vlotten. Ze hebben net samen in de dubbelvier geroeid. Eén van hen vertelt waarom ze roeien zo leuk vindt: “Het buiten zijn is fijn. Je wordt er heel rustig van als je op het water bent.” De andere meiden knikken instemmend. Het is een gevoel dat velen van hun leeftijdsgenoten delen; tijdens een training kunnen ze ontsnappen aan de dagelijkse sleur van school en huiswerk, en even helemaal tot rust komen.
Iets verderop komen twee meiden van roeivereniging RV Pampus met hun riemen van de vlotten gelopen. Ze zijn iets jonger dan de rest van de aanwezige junioren, maar aan de glimlach op hun gezicht te zien hebben ze het naar hun zin. Eén van de twee vertelt hoe ze in aanraking is gekomen met het roeien. “Mijn moeder vertelde me ooit dat er een roeiclub was in Almere en stelde voor dat ik eens langs zou moeten gaan. In eerste instantie wilde ik dat niet, maar toen ben ik uiteindelijk toch een keer langsgegaan. Toen vond ik het heel erg leuk!” Ze glundert en voegt eraan toe: “Ik heb mijn beste vrienden allemaal bij Pampus leren kennen. En qua roeien mag je alles doen op je eigen tempo, dat is heel fijn. Het gaat er gewoon om dat het leuk is.” Voor deze meiden draait het roeien echt om de gezelligheid en vriendschappen.
“Ik heb mijn beste vrienden allemaal bij Pampus leren kennen”
Roeister van Pampus Almere
Niet alleen het roeien
Eenmaal terug in de gemeenschappelijke ruimte wordt een welverdiende lunch verzorgd. In de rij voor de broodjes vertelt een jongen van ARZV Alkmaar dat hij vroeger op voetbal zat, maar dat hij door blessures is gaan roeien. “Ik ben heel blij met die keuze”, vertelt hij. Aan tafel vertelt een roeister van URV Viking hoe zij in aanraking is gekomen met roeien, een avontuurlijk verhaal: “Ik was ooit op vakantie in Zweden. We hadden een huisje bij een groot meer en daar lag toen een roeiboot, zo een waar je alleen met je armen hoeft te roeien. Dat vond ik zo leuk om te doen. Eenmaal thuis schreef ik me in bij Viking, maar tot mijn verbazing waren daar ineens hele kleine bootjes (lees: skiffs). Dat vond ik eerst echt eng, maar uiteindelijk ben ik het heel leuk gaan vinden. Inmiddels zit ik al twee jaar in het wedstrijdteam en heb ik het nog steeds heel erg naar mijn zin.” Naast haar zit een roeier van DDS Delft, hij deelt enthousiast zijn ervaring: “Het is niet alleen het roeien, maar ook alles eromheen wat het leuk maakt.”
“Het is niet alleen het roeien, maar alles eromheen wat het leuk maakt”
Roeier van DDS Delft
Wanneer er fanatiek wordt getraind is de juiste voeding belangrijk. Na de lunch vertelt Pieter Veelders, chef van Topsport Amsterdam in de topsportkeuken van de KNRB, daarom alle ins- en outs over voeding voor roeiers. Voordat de junioren opnieuw het water opgaan worden er nog wat rek- en strekoefeningen gedaan, onder begeleiding van juniorencoach en winnaar van olympisch brons Marieke Keijser. De boten worden daarna voor de tweede keer op het water gelegd en met een spannende sparsessie over een afstand van 1500 meter wordt de dag afgesloten.
Alle foto’s van de junioren kick-off zijn in deze map te vinden.
De junioren kick-off werd georganiseerd door Thomas Notermans (hoofdcoach U19). Veel dank aan Laga, Skadi en De Maas voor het gebruik van materiaal. En dank aan Rotterdam Topsport en Sportbedrijf Rotterdam voor de support en jullie gastvrijheid. Bijzonder veel dank aan alle vrijwilligers die hebben meegewerkt!