Roeiverhaal Even bellen met...
Kamprechter Norbert Blokhuis
Kamprechters, we kennen ze allemaal en ze zijn onmisbaar voor een veilig en eerlijk verloop van de roeiwedstrijden. Ook dit jaar vindt de ‘Week van de Scheidsrechter’ weer plaats. Een sportbreed initiatief van 3 tot en met 11 oktober waarbij het uitspreken van waardering voor de arbiter centraal staat. Vandaag spreken we kamprechter Norbert Blokhuis van Roeivereniging Pampus.
Wie is Norbert?
Mijn naam is Norbert Blokhuis. Ik ben op elfjarige leeftijd in contact gekomen met de roeisport bij de roeivereniging in Naarden. Mijn vader had de sport per ongeluk ontdekt toen hij met een aantal zeilvrienden het roeien eens wilde proberen. Hij vond het wel een sport voor mij en daar had hij gelijk in. Inmiddels ben ik 51 jaar oud, heb ik mijn vrouw leren kennen op de roeivereniging Pampus in Almere en ja, ook onze beide kinderen roeien.
Hoe heb je de afgelopen periode, zonder wedstijden, ervaren als kamprechter?
Als kamprechter in deze tijd was het niet leuk. Zelfs mijn thuiswedstrijd (Fyli Agon) heb ik dit jaar niet mee kunnen maken omdat wij juist die week onze vakantie hadden gepland. Ook mijn eerste wedstrijd van dit jaar, de SRV Hollandia Races (coastal) op 3 oktober werd afgelast. Heel erg jammer want ik had erg veel zin om weer als kamprechter op te treden. Dit betekent natuurlijk niet dat er helemaal niets gebeurd. We proberen van alles om elkaar bezig en scherp te houden bijvoorbeeld door online events. Hierdoor houden we de moed er in met elkaar, want is denk ik ook waar iedereen dit dit doet errom naar uitkijk: die ene wedstrijd weer kunnen begeleiden.
Wat is de reden dat je kamprechter bent geworden?
Als jeugdroeier ben ik begonnen maar inmiddels heb ik het meeste in de roeisport wel gezien. Wedstrijden roeien, instructie geven, coachen, maar die gasten langs het water en in die bootjes achter de wedstrijden aan hadden toch ook wel een hoop lol. Dat trok mij op de een of andere manier wel aan. Ik had mij eerlijk gezegd nooit zo met de kamprechters bezig gehouden, tot dat Anne Wagenaar (Roeivereniging Weesp) aankondigde te stoppen als hoofd van de jury bij onze eigen wedstrijden. Dat was voor mij nog een reden waarom ik kamprechter wilde worden. Binnen onze vereniging, Pampus, was er niemand met een kamprechterlicentie. In mijn ogen was dat iets wat wij moesten kunnen leveren. Zo klein is de vereniging nu ook weer niet. Zodoende heb ik mij aangemeld voor de cursus kamprechter B.
Wat doet een kamprechter precies op een wedstrijd?
Als kamprechter doe je eigenlijk alles dat ervoor zorgt dat de wedstrijd veilig en eerlijk verloopt. De meeste wedstrijdroeiers komen ons tegen als we ze oplijnen aan de start, bij de starttoren het startsein geven, achter hun wedstrijd aan varen en hun boten controleren op hielstrings. Daarnaast doen kamprechters ook veel in de voorbereiding richting een wedstrijd. Als hoofd van de jury ben je bijvoorbeeld betrokken bij de organisatie van de wedstrijden en de klassementen. Tijdens een wedstrijdweekend proberen we iedereen op zoveel mogelijk verschillende plekken in te zetten om het voor alle kamprechters zo leuk mogelijk te maken.
Je bent zowel kamprechter op grote nationale wedstrijden, als kleinere wedstrijden: wat is het verschil?
De grote nationale wedstrijden hebben natuurlijk grote impact op onze bezigheden, heel veel verschillende taken moeten ingevuld worden en zo’n organisatie kost veel tijd en energie. Bij de kleinere wedstrijden begeleid je meer door je kennis en ervaring te gebruiken op het gebied van wedstrijden. Bij grote wedstrijden kan je kamprechters op veel functies inzetten, bij de kleine wedstrijden wordt dit vaak ingevuld door enthousiaste lokale vrijwilligers, die moet je toch iets meer begeleiden.
Waarom zou je andere mensen aanraden kamprechter te worden?
Kamprechteren is voor mij vooral leuk omdat ik op die manier de kans krijg om de roeiers een wedstrijd te kunnen laten varen waarbij het doel, voor mij, vooral is om hen de beste omstandigheden te geven die wij voor hen kunnen creëren. Dat is natuurlijk niet altijd voor iedereen mogelijk maar het gevoel dat ik daar aan mee kan helpen is voor mij het belangrijkste van het kamprechteren. Natuurlijk is het samen zijn met de andere kamprechters niet onbelangrijk!
‘Roeiers de beste omstandigheden geven die wij voor hen kunnen creëren. Dat is voor mij het belangrijkste van het kamprechteren.’
Norbert Blokhuis – Kamprechter
Ook kamprechter worden?
Er staat weer een nieuwe kamprechter B cursus op de planning. Kamprechters B dragen de verantwoordelijkheid voor een goed verloop van niet-nationale wedstrijden en hebben een belangrijke functie tijdens nationale tijdraces. Tijdens nationale boord-aan-boord wedstrijden treedt de kamprechter B op in alle functies in samenwerking met een kamprechter A. Doorstroom naar kamprechter A, en daarna eventueel naar internationaal FISA kamprechter, behoort tot de mogelijkheden.
- Kamprechter B cursus webinar: woensdag 4 november om 19:30 uur
- Digitaal examen kamprechter B: woensdag 18 november om 19:30 uur
Coverfoto: Ellen de Monchy