Van links naar rechts: Lucas Boogaart, Marloes Faber, Laura van de Wardt, Maarten Verbrugge, Mark Nijmeijer, Emma Verburg, Laura Struik.

Hij is masterstudent Earth & Environment in Wageningen en sinds 2016 lid van WSR Argo. Inmiddels is Maarten Verbrugge actief als commissaris wedstrijden bij de NSRF en is er binnen de Commissie Slotwedstrijden een mooie actie opgetuigd om het proces van nieuwe kamprechters toegankelijker te maken. Daarover stellen we Maarten wat vragen.

Je bent nu commissaris wedstrijden bij de NSRF, hoe ben je daar terecht gekomen?

Op Argo heb ik een paar commissies gedaan, waaronder de Competitie Commissie en de Argo Sprint. Tijdens mijn tweede jaar in de Sprint heb ik als voorzitter veel contact gehad met Wouter van Groeningen, mijn voorganger was bij de NSRF, en vanuit zijn functie de NSRF Slotwedstrijden organiseerde. Die twee wedstrijden werken natuurlijk nauw samen, aangezien ze in hetzelfde weekend en op dezelfde baan plaatsvinden. Tijdens de voorbereiding werd de vacature voor de functie van Commissaris Wedstrijden uitgeschreven. Het leek mij heel gaaf om via die weg wat meer voor het roeien in het algemeen te kunnen doen, maar uiteraard ook om de Slotwedstrijden zelf te kunnen organiseren. Ik heb gesolliciteerd en mocht de functie vervullen.

Er is een mooie actie opgetuigd voor kamprechters, kun je de urgentie hiervan toelichten?

Binnen de commissie Slotwedstrijden hebben wij een aantal mensen die erg betrokken zijn in de roeiwereld. Op bijvoorbeeld de wedstrijden die zij kamprechteren, maar ook zeker op de NSRF Slotwedstrijden zelf, zien zij vaak dat het uitdagend is voldoende kamprechters te vinden om de wedstrijd te begeleiden. Bij ons heeft dit er afgelopen jaar toe geleid dat onze assistent Hoofd van de Jury is ingesprongen op een kamprechterpost die niet rond kwam met de bezetting. Onder aan de streep zien wij dus wedstrijdorganisaties in de knel komen, en dit zijn ook geluiden die wij van een aantal van onze lidverenigingen opgepikt hebben. In verhouding tot sommige andere wedstrijden zijn bij ons de gevolgen gelukkig nog mild gebleven.

‘Onderaan de streep zien wij dus wedstrijdorganisaties in de knel komen’

Maarten Verbrugge

Hoe ziet de actie eruit?

De actie houdt in dat er voor de studentenverenigingen iets meer structuur gegeven wordt aan de huidige KNRB opleiding tot Kamprechter B. Wij verwelkomen alle studentenverenigingen deelnemers met dit traject, die met elkaar afspreken binnen dit jaar zowel het theorie- als het praktijkdeel van de opleiding af te ronden. Na de theoriecursus moet je normaal gesproken zelf intekenen op wedstrijden, maar wij gaan zorgen dat alle deelnemers (in overleg met de desbetreffende Hoofden van Jurys) ingedeeld worden samen met een groepje andere deelnemers. Zo kan je altijd met een paar andere nieuwe kamprechters samen naar de wedstrijd. Daarnaast organiseren we ook nog enkele andere activiteiten voor de deelnemers. Via die twee plannen hopen wij een soort jaarlaag aan kamprechters te vormen, en dat de deelnemers ook na het behalen van hun Kamprechter-b diploma actief blijven als kamprechter. 

Uiteindelijk is dit traject een pilot om te kijken hoe wij de optie om kamprechter te worden wat beter zichtbaar kunnen maken onder studentenverenigingen. In verhouding met het aandeel dat studentenverenigingen hebben in het totale aantal starts op wedstrijden, zijn wij daar nog enigszins ondervertegenwoordigd als het gaat om het aandeel kamprechters. Op dit gebied dragen wij dus graag nog een extra bij.

Hoe kan ik me aanmelden?

Enthousiastelingen kunnen hun interesse aangeven bij hun eigen verenigingsbestuur, die hun leden kunnen inschrijven voor het traject. Dit kan nog tot uiterlijk 30 november. Vervolgens moeten deelnemers hun theorie-examen volbrengen, waarvoor wij momenteel samen met de Kamprechterscommissie druk bezig zijn om verspreid door het hele land een aantal fysieke cursussen te organiseren (naast de online cursus). In december zullen wij een eerste kennismaking hebben met de deelnemers, waar ook de laatste informatie wordt verstrekt. Vanaf februari is het tijd voor de praktijkervaring en zullen de eerste deelnemers op de wedstrijden gaan optreden. 

‘Wij hopen dat er veel enthousiaste studenten zijn die het leuk vinden om via dit traject kamprechter te worden, en dan gaan we er met z’n allen een tof jaar van maken!’

Maarten Verbrugge

Wist je dat..
De opleiding tot kamprechter B begint met twee avonden die we digitaal houden? De eerstvolgende opties om te starten zijn al snel, namelijk dinsdag 6 december en woensdag 11 januari. Deze cursus wordt gezamenlijk door de NSRF en de KNRB georganiseerd en hoort bij de ambitie om in 2023 minimaal 60 nieuwe kamprechters opgeleid te hebben.

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!