Als hij niet langs de Bosbaan aan het fietsen is, is hij student Sportkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. In het najaar van 2016 is hij begonnen met roeien bij Okeanos, als wedstrijdroeier. Afgelopen zomer is Menno begonnen aan zijn carrière als roeicoach. Hoe bevalt deze rol en waar is hij trots op? We vroegen het Menno Vroegindeweij zelf.

Het leukste aan de studie Sportkunde vindt Menno evenementmanagement. Ieder jaar is hij betrokken bij de organisatie van kleine en grote sportevenementen. Verder vindt hij het heerlijk om kilometers weg te trappen op de racefiets, alleen of (met de tong tussen de spaken) in het wiel van oud-ploeggenoten.

Wat doe je binnen de roeiwereld?

Ik heb drie seizoenen wedstrijd geroeid. Tussendoor ben ik er nog een jaar uit geweest om een bestuursjaar te doen bij Okeanos. Afgelopen zomer ben ik begonnen aan mijn carrière als roeicoach. Ik coach bij Okeanos de middengroep en ouderejaars dames. Daar heb ik het heel erg naar mijn zin. Daarnaast ben ik sinds kort betrokken bij de organisatie van de Head of the River Amstel, waar ik de rol van wedstrijdleider ga ondersteunen. Momenteel is het meekijken hoe er hard gewerkt wordt aan de Virtual Head of the River, zodat ik daarvan kan leren voor de volgende editie.

Je bent bezig met de RC-3 opleiding, hoe bevalt dat in coronatijd?

Ja dat klopt! De RC-3 opleiding bevalt heel goed. Iedere meeting geeft weer een extra boost. Binnen onze RC-3 groep geven we duidelijk prioriteit aan elkaar fysiek te ontmoeten om de stof te behandelen. Helaas is dat, tot nu toe, pas één keer gelukt vanwege de huidige maatregelen. Maar ook de online sessies zijn heel leerzaam en gezellig. Ik vind het heel leuk om van mijn medecursisten te leren en te horen hoe zij problemen aanpakken. Daarnaast geven de literatuur en de verschillende modules weer veel meer verdieping in alles wat er bij roeien komt kijken.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben heel trots op de ploeg die ik coach dit jaar. Niet alleen de roeiers, maar ook mijn medecoaches. Ik kijk met veel bewondering naar de manier waarop iedereen omgaat met alles wat er dit jaar is gebeurd. Ondanks alles is iedereen constant bezig om het beste uit zichzelf te halen en ik ben trots om daar deel van uit te maken.

Wat wil je andere coaches meegeven?

Waar ik heel veel van leer is met andere roeicoaches meefietsen. Vooral coaches die een andere leeftijdsgroep, een ander geslacht, een andere gewichtsklasse coachen of coachen bij een andere vereniging. Iedereen heeft toch weer een hele eigen kijk op roeien. Soms bedoel je hetzelfde maar benoem je het anders. Vooral dat stuk is heel leerzaam. Dus ga lekker meefietsen met andere roeicoaches!

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!