Die Leythe organiseert jaarlijks een zwerfkamp voor junioren, een week roeien door Nederland, zoveel mogelijk van roeivereniging naar roeivereniging. De deelnemers gaan elke dag zelfstandig op pad in zes wherry’s, na een grondige briefing door de organisatie van oud-deelnemers. Paul van Heugten ving ze op bij aankomst in Rotterdam.

Dit artikel komt uit het roeiblad Roei! geschreven door Paul van Heugten. In Roei! staan nog veel meer interessante artikelen. Voor 31 euro per jaar heb je een abonnement. Klik hier voor meer info.

Het is meteen een dolle boel wanneer de tien begeleiders van het zwerfkamp van de Leidsche Roei- en Zeilvereeniging Die Leythe neerstrijken bij Roeivereniging Rijnmond. De begeleiders zijn oud-deelnemers aan het kamp en inmiddels studentenroeier. Beladen met boodschappentassen, rugzakken, slaapzakken en matjes maken ze in een ommezien kwartier. Ze bereiden de slaapplaatsen voor en nemen bezit van de keuken. Deze avond staan wraps op het menu. De groep is een geoliede machine. Hier zit zwerfkampervaring achter.

Dan is het wachten op de zes wherry’s. De één duikt in een telefoontje, de ander in het water. Een groepje van vier pakt de waterfiets om de wherry’s tegemoet te varen. Weer een ander heeft de kano’s ontdekt en besluit dat per kano te doen.

Van Leiden naar Muiden

Vanaf het water zwelt het geluid van zes boomboxen aan – elke wherry zijn eigen muziek – als signaal van de komst van de vloot. De 24 roeiers van 14 tot 18 jaar zijn rood aangelopen en nat van het zweet, het is heet. Maar ze zijn er. Ze leggen vaardig hun boten aan de vlotten, brengen eerst de boomboxen veilig aan land en laden dan uit. Het bootmateriaal wordt per boot verzameld in grote plunjezakken. Ook dit deel van de organisatie loopt perfect. In een kwartier is alles opgeruimd en staan de zes wherry’s naast elkaar op de kant. De tweede dag zit erop. De eerste ging van Leiden naar Delft, een makkie volgens de begeleiding. Deze tweede dag van Delft naar Rotterdam. De volgende dagen roeien ze nog naar Gouda, IJsselstein, Hilversum en de naar finish in Muiden. In IJsselstein overnachten ze twee dagen om een rustdag in Utrecht te kunnen vieren.

Het is een instituut binnen Die Leythe, het zwerfkamp voor junioren. Begeleider en medeorganisator Victor de Vos (Triton): “Ze zeggen dat het zwerfkamp twintig jaar bestaat, maar dat zeiden ze ook al toen ik meeging. Mijn tante, die nu 57 is, deed destijds al mee, dus het moet veel ouder zijn.” Hoe dan ook, het is een traditie en een unieke roeitocht.

Vrijheid

Het zwerfkamp voor junioren van Die Leythe vindt jaarlijks plaats in de eerste week van de zomervakantie, dit jaar van 17 tot 24 juli. Het model is beproefd, zes wherry’s trekken een week lang van plaats naar plaats. De deelnemers beschikken over de benodigde basisvaardigheden in roeien en sturen. Ze zijn van alle niveaus: recreatieve en wedstrijdroeiers door elkaar. In elke boot is een bootshoofd aangewezen en er is één hoofdbootshoofd. Het is niet alleen roeien. Er is tijd genoeg voor spelletjes, quizzen, zwemmen.

Na het roeien evalueren de begeleiders en de bootshoofden de voorbije dag en plannen ze de volgende. Hoe loopt de route? Wat zijn risicovolle stukken? Op welk traject moet je je sterkere roeiers inzetten? Pas de avond tevoren wordt het programma van de volgende dag bekendgemaakt. De wherry’s worden niet op het water begeleid. De roeiers hebben alle vrijheid met één restrictie: de boten blijven bij elkaar gedurende de tocht.

De staf van acht tot tien begeleiders doet al het werk achter de schermen. Ze bereiden de tochten grondig voor met de bootshoofden en zijn aanwezig op cruciale punten om eventueel assistentie te verlenen, zoals bij sluizen en de oversteek van het Amsterdam-Rijnkanaal. Verder doen ze de hele verzorging van de deelnemers.

Pas de avond tevoren wordt het programma van de volgende dag bekendgemaakt.

Improvisatie

De overnachtingen zijn vaak op roeiverenigingen. Dit jaar waren dat Proteus-Eretes, Rijnmond, Gouda en Cornelis Tromp. Begeleider Floor Ruttenberg (Skadi) benadrukt: ”De gastvrijheid binnen de roeigemeenschap is echt het noemen waard. We zijn overal welkom.” Zelfs toen er een keer door omstandigheden geïmproviseerd moest worden en de roeivereniging in Gouda op de dag zelf werd benaderd, gingen de deuren gemakkelijk open. De Vos: “Een paar belletjes met de bestuursleden en het was voor elkaar.”

Het zwerfkamp is meer dan een tocht van A naar B en zo verder. Veel meer. Het laat zien hoeveel verantwoordelijkheid jongeren aankunnen wanneer rijke ervaring en gedegen voorbereiding samenkomen.

Dit artikel komt uit het roeiblad Roei! geschreven door Paul van Heugten. In Roei! staan nog veel meer interessante artikelen. Voor 31 euro per jaar heb je een abonnement. Klik hier voor meer info.

Auteur

Paul van Heugten
Roei!

Ontdek meer roeiverhalen

Nederlandse roeiers brengen boten naar Oekraïne

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!