Roeiverhaal Even bellen met...
Minke Fischer
De organisatie van roei-evenementen vergt veel flexibiliteit van vele vrijwilligers die zich inzetten om zoveel als mogelijk door te laten gaan. Vandaag spreken we Minke Fischer, wedstrijdleider van de Tromp Boat Races. Minke: ‘Als we geen stop op de inschrijvingen hadden gezet, zouden we minimaal 800 ploegen hebben gehad dit jaar’.
Wie is Minke Fischer?
Ik roei al sinds mijn 11e jaar. Mijn broers zaten op hockey en ik vond het daar niet leuk. Iemand adviseerde me om te gaan roeien en dat is gebeurd. Inmiddels coach ik al ruim 30 jaar junioren, zelf roei ik drie tot vier keer per week. Mijn ploeg roeit de Heineken, Head, Spaarne Lenterace en de FISA masters. Ik ben al jaren de wedstrijdleider van de Tromp Boat Races, zit in het ARB bestuur (commissaris wedstrijden), en werk als manager in de maatschappelijke opvang.
Hoe ziet de ‘Tromp Boat Races’ eruit en hoeverre is het anders dan andere jaren?
De Tromp Boat races is een lange afstands wedstrijd en is ontstaan als lustrumactiviteit. Het is een wedstrijd die langzaam gegroeid is van 80 ploegen naar 100, 135, etc. Inmiddels is het een tweedaags evenement. Wij werken met een vaste commissie, waar uiteraard wisselingen in plaats vinden, maar wel jarenlange ervaring in zit. Het leuke van onze commissie is dat er veel mensen in zitten die voornamelijk recreatief roeien, maar het ongelofelijk leuk vinden om een mooie wedstrijd neer te zetten voor de roeiers.
We hebben op zaterdag vier blokken en op zondag drie. Hierdoor wordt het kanaal ’s middags nog vrijgegeven voor de recreatievaart. We kunnen hierdoor rond de 800 ploegen ontvangen. Het unieke van de Tromp Boat Races is dat het dat er een goede mix is tussen masters, studenten en juniorenploegen.
We zijn in mei al bij elkaar gekomen met de vraag of wij het aandurfden een wedstrijd onder de huidige omstandigheden te organiseren. Na ons eigen commitment, hebben we uiteraard commitment van het bestuur gevraagd en gekregen. Vervolgens zijn we het gesprek met de gemeente aangegaan, die ons steunde in het uitwerken van diverse opties. We hebben bijvoorbeeld keuzes moeten maken in het aantal uitgeschreven nummers en hebben het maximum aantal ploegen per blok vastgesteld. Ook zijn er dit jaar geen riemendragers opdat we het aantal mensen op het terrein willen beperken.
‘De organisatie is in verband met het coronavirus duidelijk anders dan andere jaren.’
Minke Fischer – wedstrijdleider Tromp Boat Races
Voor welke uitdagingen staat de organisatie?
Wij zijn continu aan het schakelen wat wel en niet kan. Al in een vroeg stadium hebben we uitgerekend hoeveel ploegen per blok zouden kunnen deelnemen. We hebben nummers geschrapt, blokken anders ingedeeld om de spreiding beter te regelen. Daarnaast hebben we gekeken naar risico’s en hoe we die zoveel mogelijk kunnen beperken.
Om de wedstrijden te laten slagen hebben we de deelnemers hard nodig. Er mogen bijvoorbeeld geen toeschouwers op het boten- en verenigingsterrein omdat wij anders tijdens het te water gaan en weer van het water gaan teveel mensen op het terrein krijgen. Ook mag er maar één coach per ploeg mee. Op deze manier kunnen we de wedstrijd mogelijk maken.
Wat zijn de aangescherpte regels tijdens het evenement?
De wedstrijd kan uiteraard alleen georganiseerd als we ons aan landelijke richtlijnen en de richtlijnen van de Veilgheidsheidsregio houden. Dit houdt in dat we met een maximum aan personen op het terrein mogen en dat het clubgebouw dicht is.
Het inschrijfgeld moet op de dag van de loting binnen zijn opdat er op de wedstrijddag geen discussies over inschrijfgeld plaatsvindt. Er zal geen prijsuitreiking plaatsvinden. Ploegen worden verzocht zo snel mogelijk weer te vertrekken. De kleedkamers zijn gesloten. Het klinkt allemaal streng, maar anders krijgen we het niet goed geregeld en we willen voor zowel voor de roeiers als voor de vrijwilligers een veilig en leuk evenement. Zie ook coronapagina van onze website: www.trompboatraces.nl. Daar wij op het botenterrein de 1,5 meter niet overal kunnen garanderen is er voor roeiers en coaches een mondkapjesplicht op het botenterrein en bij de vlotten.
Wat is jouw tip voor andere organisaties die een roei-evenement willen organiseren?
In coronatijd? Kijk wat er mogelijk is, pas je aan! Er is veel mogelijk, maar je moet over elke stap nadenken. Je moet durven en je moet veel tijd in de voorbereiding stoppen. Dit jaar is echt anders dan anders. Maar als we niets organiseren, doen we veel mensen tekort. Maak goed zichtbaar wat je maatregelen zijn, wij hebben een aparte coronapagina op onze website. We hebben er voor gekozen om de franje van het evenement te halen, waardoor het een haalbaar evenement wordt. We hebben ook nagedacht over de plaatsing van de botenwagens, hoe is de verdeling over de vlotten enzovoort.
Is er nog iets wat je kwijt wilt aan deelnemers en bezoekers van het evenement?
Maak er met elkaar een sportief evenement van. Zorg dat je nog beter voorbereid naar de wedstrijd komt dan anders. Meld de botenwagens aan, je krijgt een plek toegewezen. Dit jaar is dat nog belangrijker dan andere jaren. Zorg dat de boot goed op orde is, dat de heelstrings aanwezig zijn en dergelijke. Kom op tijd, realiseer je dat er geen kleedruimte en geen vereniginsgebouw is. Ouders die kinderen brengen, realiseer je dat je niet op de vereniging kunt. Houd de website goed in de gaten, daar komen de actuele berichten op. En als belangrijkste: blijf met klachten of bij direct contact met een coronapatient thuis.
Wij hopen echt dat het evenement door kan gaan en dat we een voorbeeld voor anderen organisaties kunnen zijn. Wij vinden het leuk onze ervaringen te delen. Het zou mooi zijn als er meer grotere wedstrijden mogelijk zijn. Wij hebben daar helaas maar beperkt invloed op. Ik roep iedereen op om de RIVM maatregelen op te volgen opdat we het coronavirus een terugdringen. We zijn er helaas nog niet.