Wilmar is een echte doorgewinterde waterliefhebber. Van wedstrijdroeien bij Boreas tot waterskiën, klussen aan zijn eigen boot en natuurlijk varen bij de MOBO, waar hij sinds 2018 actief is. Elianne was al van jongs af aan achter het stuur te vinden op een boot. Aangezien ze niet de lichaamslengte had (1.83) om een stuurtje te worden maar zich wel op het water wou inzetten, is ze sinds 2020 bij de MOBO-crew gekomen. Hoe kijken Elianne en Wilmar als MOBO naar een roeiwedstrijd, hoe is de samenwerking met de vele vrijwilligers en waarom zijn ze MOBO geworden?

Waarom zijn jullie MOBO’er geworden?

Bij een roeiwedstrijd komt zo veel meer bij kijken dan alleen de wedstrijd zelf. Je denkt aan veiligheid en aan een eerlijk verloop. Het is super leuk om in een team te komen wat zich daarvoor inzet. Op het ene moment vaar je rustig terug en op het andere moment moet je inspringen om bijvoorbeeld een skiff uit het water te halen. Dit sprak ons allebij aan om op deze manier een steentje bij te dragen aan de roeisport. 

Hoe kijk je naar een roeiwedstrijd als MOBO?

Je bent veel mee aan het observeren bij de hele vloot; het is niet zo dat je alleen op één ploeg focust. Je helpt waar je nodig bent, het maakt niet uit van welke vereniging. Samen met de kamprechters zetten we ons in voor alle roeiers. Dit geeft ons als team een andere kijk geeft op de wedstrijd dan wanneer je langs de kant staat. 

Waar let je tijdens de samenwerking op?

Het eerste waar we opletten is: heb je je reddingsvest aan, haha. Ondanks dat we er voor de veiligheid van de roeiers zijn, zijn we ook voor de veiligheid voor de vrijwilligers en de kamprechters. Tijdens de roeiwedstrijd letten de kamprechters op de wedstrijd en geven ons aan in welke baan we moeten varen. Mochten wij toch iets in onze ooghoeken zien, overleggen we dit altijd samen met de kamprechters. Juist de samenwerking tussen deze twee teams, geeft leuke verschillende overzichten van een wedstrijd. 

Wat vind je leuk aan MOBO zijn en waarom raad je het andere aan?

Wat wij het leukste aan een roeiwedstrijd vinden, is dat je meer achter de schermen mee krijgt. Je ziet hoeveel groter de sport is dan alleen de ploegen zelf. Je bent de hele dag op het water en ontmoet allemaal mensen vanuit verschillende verenigingen. Met elkaar zetten we ons in voor de roeisport, dit zorgt er voor dat je een hecht team ontwikkelt wat groter is dan je eigen vereniging.

Foto’s: Chris Vermeer en Micheal Boutkan

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!