In 1975 versmolten de twee studentenroeiverenigingen van Eindhoven Tachos en Telamon tot de Eindhovense Studenten Roeivereniging Thêta. Dit was het moment om de naam Tachos voor altijd te koesteren. Het eerste roeiershuis in Eindhoven kreeg dus de naam Tachos! Hier huizen acht mannen. Inmiddels is er bijna 45 jaar aan historie. We spreken Arnout en Niels, die net hun ochtendtraining achter de rug hebben.

De bewoners van Tachos hebben één ding gemeen: hart voor de vereniging. Iedereen is actief binnen Thêta als commissielid en/of maakt deel uit van de wedstrijdsectie als roeier of coach. Roeien.nl wil weten of het écht alleen maar eten, studeren, trainen en slapen is en of je uit de boot wordt ‘gegooid’ als je je studiepunten niet haalt. ‘Dat zou wel een goede regel zijn,’ lacht Niels. ‘Onze huis-oudste zit al in zijn vijfde bachelor jaar. We worden wel steeds actiever binnen de wedstrijdsectie. Vanochtend stonden we al om 6 uur naast ons bed. Dat zullen niet veel studenten doen.’ De dag na een wedstrijd worden er door de logés (huisjongsten) bitterballen geserveerd en dat is écht een uitzondering. Normaliter gaat om 23.00 uur het licht uit. ‘Ik denk wel dat je kan zeggen, eten, trainen, slapen en te weinig studeren.’ Niels voegt er nog even aan toe, dat dit zíjn inzicht is -😊. Anders volgt er vast een polletje… (lees verder voor uitleg, red.).

Rode loper voor fruitfeut
Binnen Thêta staan de illustere bewoners van de ‘corporale’ moedervereniging bekend om hun culinaire diepte- en hoogtepunten. Arnout licht toe: ‘Ons dieptepunt is de risotto van huisgenoot Bas. Hij gebruikte hiervoor zo’n pakje van Knorr, maar wist er op een of andere manier toch soep van te maken. Het was een smerige kleffe, niet te vreten soep. Er zijn daarom zelfs speciale regels opgesteld, haha…’ Het 18-gangen diner van Willem staat in ieders geheugen gegrift: ‘Achttien gangen binnen hetzelfde thema, dat wordt niet snel geëvenaard.’

Goed eten, dat is belangrijk op de Fuutlaan. Op het dagmenu staat 200 gram pasta, vergelijkbare hoeveelheid rijst of aardappelen, 200 gram vlees en 300 tot 400 gram groenten per persoon. Niels: ‘Nu we zoveel feuten hebben, is er zelfs een fruitfeut bij gekomen die naar de markt en de groenteman gaat.’ De rode loper wordt uitgelegd als de fruitfeut aankomt. ‘Iedere keer denken we dat we te veel eten hebben, maar het gaat altijd op. Er wordt écht heel veel gegeten.’ En vergeet de grote hoeveelheid koffie niet. Vijf kilo per maand gaat er zonder probleem doorheen!
Giraffenbak

Met zeven grote kamers en een kleine is het dichtbij het centrum en in de vogelwijk in Eindhoven erg prettig wonen. Alles ligt op tien minuten fietsen van het huis. De grootste kamer op de begane grond fungeert als huiskamer en als kamer van de logé. Uh, slaapt de logé dan in de woonkamer? Arnout: ‘Onze woonkamer heeft best een hoog plafond, 3,5 meter. Op 2 meter hoogte is er een etage bijgebouwd. In die bak, we noemen het ook wel giraffenbak want een giraf zou er uit kunnen eten, slaapt de logé. Het is best groot hoor! Er staat een tweepersoonsbed en er is bergruimte.’ Geen medelijden dus met de giraf-logé. Maar hoe zit het met de privacy? Niels: ‘Geen genade! De logé moet zich maar inhouden (of niet) totdat de woonkamer leeg is. In principe is er geen privacy in de woonkamer, elk moment kan er iemand binnenkomen met de vraag om koffie, bitterballen of om een serie te kijken! Maar dat went wel, het vriendinnetje zit meestal ook in de woonkamer totdat iedereen weg is. Als de logé alleen is, slaapt hij, heb ik begrepen, wel met oortjes in om het gepraat niet te horen.’ Gezellig hoor 😉

Een muur vol polletjes
Vervolgens belanden we aan de keukentafel, het hart van elk Tachoos z’n welzijn. Hier wordt koffiegedronken en gegeten, maar het is ook de plek waar de verschillende polletjes tot leven komen. Zodra een Tachoos iets wat minder subtiel aanpakt, komt dit namelijk op de keukenmuur te staan. Op de poll kan gestemd worden door de huisgenoten! Wat pollen de bewoners allemaal? Arnout: ‘Als er iets noemenswaardigs of iets stoms gebeurt, komt er een polletje en worden er opties bijgezet. Een van onze oud-huisgenoten was voorzitter bij Thêta en de poll was bijvoorbeeld wat heeft deze persoon bereikt als voorzitter? Er onder opties als niks, voornamelijk vakantie gevierd, et cetera.’ Gelukkig word je niet al te lang geconfronteerd met de poll, bij het jaarlijkse huisfeest wordt namelijk het hele huis geschilderd.

Gele, verouderde naaktfoto’s
Waar andere studentenhuizen de hele wc volhangen met onbedekte vrouwen, is dit op Tachos zonder roeisucces strikt verboden. Naaktfoto´s mogen pas opgehangen worden als een Tachoos blik trekt. Dit verklaart tevens de gele en verouderde naaktfoto’s op de wc afkomstig van Dirk Lippits die op de Spelen van 2000 zilver haalde in de dubbelvier. Aan de prestaties wordt gewerkt want de levensspreuk binnen Tachos is: “Alles is een wedstrijd en winnen is belangrijker dan meedoen.” Arnout: ‘We proberen altijd een beetje de grote, sterke gasten in ons huis te krijgen. We timmeren aan de weg, maar blikken moet er als resultaat nog even bij komen. Een aantal combi’s weet wel blik te trekken, helaas zitten wij er nog niet bij.’ We zien de nieuwe naaktfoto’s graag verschijnen.

Tekst: Tachoos Niels & roeien.nl

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!