Roeien.nl bezoekt Huize Heemraad, aan de Heemraadssingel in Rotterdam. De zeven Skadi-mannen waren nog druk in de weer, het rook er heerlijk naar chloor, want er werd flink gepoetst. De zaterdag voorafgaand aan het bezoek organiseerde de Heemraders het fameuze kerstdiner (eind februari -😊)! Roeien.nl wordt ontvangen aan de keukentafel met thee en apfelstrudel.

In Huize Heemraad is alleen plekvoor mannen: wedstrijdroeiende mannen om precies te zijn. Hier wonen Ruben,Pieter, Sander, Niels, Jari, Martijn en Matthias. Vier zware mannen en drielichte. ‘De selectie is vrij klein, want we kiezen uit de eerstejaars, dat zijner zo’n zestien, wat mensen waarvan we denken dat ze hier passen. Als je wordtuitgenodigd voor een etentje in Heemraad, dan kun je een plekje in het huisbemachtigen,’ vertelt Pieter. De mutaties binnen het huis gaan vlot. NestorRuben, die er zelf pas  twee jaar huist: ‘Ja,zo snel kan het allemaal gaan. Het was tijd voor een nieuwe generatie.’

KJ’s
Op Facebook lezen we dat de KJ’s oftewel de kamerjongsten, Martijn, Niels enMatthias, zich bezig houden als ‘vaatwasuitruimert,vuilinisboy en schoonmakert.’ Hard gelach! ‘Nou we doen het allemaal samen.Het gaat heel natuurlijk en het is redelijk geordend. Als we samen eten gaat deeen shoppen, de ander kookt en de rest ruimt op,’ vertelt KJ Niels. ‘HetKJ-schap is ook een soort opvoeding, het zorgt voor een bepaalde vorm vandiscipline. Je moet leren hoe je schoonmaakt,’ vult de Nestor nog even aan.‘Als we met z’n allen zijn, maken we na het eten ook wel eens de hele keukenschoon.’ Haha… De Heemraders willen absoluut uitdragen dat ze hele nette gastenzijn!

Uittraining
Twee keer per jaar wordt er in Huize Heemraad flink gefeest. Het bekende kerst/oud-huisgenotendiner met dames in februari en Heemraad-uittraining in juli. Van het Uittrainingsfeestwordt werk gemaakt met een jaarthema. Voorgaande thema’s waren onder andere “Pornolympics”en “Willy Wodka en de Gouden Snikkel”. Wie op het feest mag komen, hoort er bij!Het Uittrainingfeest begon voor wedstrijdroeiend Skadi met een mannetje of 70,maar afgelopen jaar waren er “iets meer”. ‘Inmiddels een begrip inwedstrijdroeiend Nederland,’ legt Pieter uit.

Het kerstdiner is andere koek. ‘Erkomen zelfs oud-Heemraders vanuit Amerika en Engeland naar het diner,’ vertelt Sander.‘Ze vinden het leuk om terug te komen.’ Traditie is dat de oud-bewoners eencadeau aanbieden. ‘Als de KJ een goede act opvoert tijdens het diner en de oud-Heemraderstevreden zijn, dan geven ze het cadeau,’ licht Ruben toe. Het zijn niet zomaarcadeaus. ‘We hebben onder andere de benchpress, de minibikes en de kebabgrillgekregen,’ vult Pieter aan. ‘En nu de jacuzzi. Allemaal in het belang vanmaximaal herstel.’ De jacuzzi is zó groot dat er niet meer in de tuin gezetenkan worden, maar de mannen gaan de tuin een beetje verbouwen en dan moet hetlukken. Probleem opgelost.

Wat valt er nu nog te wensen?

Lieve Linda
Twee Heemraders zijn serieus aan de vrouw, de vijf anderen “zijn bezig”, zelfs Jari. ‘Het grootste deel ligt aan de ketting,’ aldus Sander. Linda, de Triton-vriendin van Ruben, is de heldin van het huis. Sander: ‘Linda managed alle relatieproblemen binnen Heemraad. Ze heeft ook wel eens een briefje met excuses voor me getypt. En als je druk aan het trainen bent, houdt ze je Tinder bij, haha…’. Linda heeft als relatiemanager een vrij druk schema! Tussendoor stuurt ze bij Triton, maar ook de Heemraad vier-met.

Logo
Overal in het huis vind je het Heemraad-logo. In de kamer van de KJ prijktop de muur het logo met zes sterren, het aantal keer dat een Heemrader ofHeemraders voor Skadi de Varsity wonnen. Veel toproeiers van Skadi woondennamelijk in Heemraad. Het logo van Heemraad vind je verder op rompertjes,T-shirts, stempels, mokken en stickers.’ Daarnaast is het huis aangekleed metgeleende dassen van andere verenigingen, slipjes, afroeidiploma’s (in vastevolgorde, van nestor naar KJ), een halve skiff van Koos Maasdijk enlegendarische foto’s.

Schaakmat
Het huis kent geen vaste tv-avond. ‘We trainen en eten elke dag met elkaar, duszo’n moment is niet nodig. Maar het is hier heel gezellig,’ vertelt Sander.‘Als je wilt studeren moet je echt naar de UB. Het streven is om 23.00 uur hetlicht uit te doen, zodat iedereen genoeg slaap krijgt. Meestal wordt het 00.00 uur.’Het huis is richting de buren niet gehorig. Jari: ‘De buren hebben geen lastvan ons, maar de kamers zijn wel gehorig. Het hele huis kan meegenieten als jeeen ‘potje aan het schaken bent’ en ‘schaakmat’ wordt bereikt.’ Hard gelach! Iederekamer heeft een speciale Heemraad babebadjas. Blijft een dame voor het eerst slapen, dan heeft ze in ieder geval eenbadjas. Voor alle mannen is er overigens een degelijk gestreepte variant vanV&D, dus stokoud.

De mannen van Huize Heemraad

Heemraad/Houtman bowlingbokaal
De mannen doen er alles aan om een beachbody te creëren. Ruben: ‘De top-3van de prioriteiten hier in huis is 1. pompen, 2. roeien en 3. bowlen.’ Datbowlen draagt niet zo bij aan een beachbody, toch zijn de mannen regelmatig tevinden op de bowlingbaan. Zeker als de Heemraad/Houtman bowlingwedstrijd voorde deur staat. ‘Eenmaal per jaar bowlen we tegen de Houtman uit Utrecht. Delaatste keer hebben wij gewonnen, maar we moeten de bokaal nog even ophalen,’ lachtSander.

Hierna volgt de rondleiding door het huis met alle prachtige anekdotes. David Kuiper (mannen acht Beijing 2008), die iedere dag het huis uren wakker hield met het gezang van zijn ergometer (‘Zo haal je dus de Spelen haha…’), de bioscoopruimte naast de bar in de kelder, maar ook het serieuze verhaal over de onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het begin om alles op te schrijven is gemaakt, nu kunnen de Heemraders zelf verder! Wij zien een mooi boek verschijnen.

Vlugge mannen

De mannen uit Rotterdam zijn trouwens op Facebook te vinden, dus like hun Facebookpagina (Huize Heemraad) en wees aanwezig bij het Uittrainingsfeest (dinsdag 2 juli 2019)!

Foto’s: Huize Heemraad

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!