Sinds 2005 biedt het kleine huisje in Utrecht het dak aan veel ‘Triton Damesch’ en de afgelopen paar jaar ook aan een aantal ‘Orca Damesch’. Sinds februari is huize Kruger weer helemaal donkerblauw gekleurd. We stelden de roeisters uit Utrecht een aantal vragen over hun tradities, maar ook hoe zij als huis om gaan met de maatregelen rondom het coronavirus.

Met hoeveel en met wie wonen jullie nu in het huis?
Eigenlijk wonen we in een echt meidenhuis met vijf meiden die wedstrijdroeien of wedstrijd hebben geroeid. Maar omdat één van onze vaste bewoners, Angelique (stuur Damesch ‘18), voor een half jaar naar het buitenland ging hebben we nu een onderhuurder van het andere geslacht, Omri (Licht ‘20). Weer eens iets anders, maar ontzettend gezellig! Verder wonen we met huisoudste (en ex-roeister) Anna, huisjongste Cia (Damesch ‘20) en twee lichte damesch Inez en Agnes (middengroep).

Hebben jullie typische tradities in het huis? Noem er eens een aantal?
Bij ons is het wel traditie om veel te bakken. Als één van ons heeft geblikt, is het traditie om een taart te bakken, koekjes of iets anders lekkers mag ook zolang het maar een blikbaksel is. Ook als je komt wonen in Huize Kruger moet je een welkomstaart bakken!

Triton organiseert jaarlijks tijdens de UIT-week (introductieweek voor nieuwe studenten in Utrecht) de Beachborrel. Na ons daar flink te hebben vermaakt, sprinten we naar huis om daar vervolgens verder te gaan met port drinken en -uiteraard- weer te bakken! Dan staan de Zweedse haverkoekjes op het programma om te bakken.

Jaarlijks hebben we een kerstdiner met (oud)huisgenoten. Iedereen maakt een gerechtje klaar, wat we vervolgens met z’n allen heerlijk opeten. Met Pasen proberen we ook altijd een paasontbijt te doen! Soms is dat lastig, in combinatie met wedstrijden (en inwegen voor de lichte roeiers).

Sinds dit jaar hebben we iets nieuws op de Kruger: brakbakdag. De dag na uittraining samen in brakke staat lekkere dingen bakken en samen eten!

Ons leven bestaat dus wel veel uit bakken en eten, iets wat met zoveel lichtgewichten in huis niet altijd handig is, maar een goed gesprek gaat nou eenmaal beter met een stuk taart erbij! Daarnaast zijn er ook een aantal dingen die we verzamelen om de gangen van ons huis me te versieren. Zo hebben we in onze gang een lamp hangen, versierd met onderbroeken van vriendjes van bewoonsters van tientallen jaren terug. Misschien een leuk idee dit op te pakken en de versiering uit te breiden…

Ook neemt iedereen altijd magneten mee uit het buitenland. Onze koelkast begint al aardig vol te raken… Onder andere met een stuk of 10 magneten uit Sevilla. En begint ons huis langzaam te klein te worden door de oude riemen die overal vandaan worden gevist.

Verder hangt in de wc een wereldkaart. Bij verveling bedenken we raadsels met namen die op de wereldkaart staan. De rest moet raden wat het antwoord dan is!

Wat is de impact van ‘Corona’ op jullie dagelijks leven?
Het merendeel van ons is wedstrijdroeister, dus dat betekent dat ons hele wedstrijdseizoen één groot vraagteken is. Geen trainingen meer op Triton, dus daarom moeten we zelf verder trainen. Net zoals veel andere verenigingen hebben wedstrijdroeiers ergo’s te leen gekregen. Ook bij ons staat de ergo klaar om op getraind te worden. ED-trainingen, intensieve trainingen, maar ook 2k-testen (plus PR!) zijn al op ons dierbare dakterras gedaan.

Een aantal trekken zich af en toe (of helemaal) terug “thuisthuis” bij hun ouders. Je kan dus best stellen dat het een heel gekke periode is. Normaal zijn de meesten van ons wel thuis, want de verplichtingen van trainingen en colleges vinden nou eenmaal plaats in Utrecht. Nu is dat dus wel anders…

Hoe hebben jullie de gevolgen van de Corona-maatregelen verwerkt en wellicht omgezet in iets positiefs?
We blijven zo veel mogelijk thuis en proberen er het beste van te maken! We zijn een hecht huis waar normaal ook veel tijd samen wordt doorgebracht. We hebben geen woonkamer of ruimte voor een tafel in de keuken, dus meestal belanden we na onze trainingen of colleges ergens in een hoekje op de grond. Dan is het vechten om het plekje tussen de verwarming en de oven, zeker in de winter! Daar is nu eigenlijk niet veel aan veranderd, alleen zijn we allemaal wat meer thuis.

Hebben jullie een manier gevonden om toch fit te blijven, met (roei)sport bezig te kunnen zijn?
Iedereen bij ons heeft een racefiets, dus die wordt nu heel veel gebruikt! Één van ons heeft een Tacx gekocht om bij vies weer nog steeds te kunnen fietsen. Ook hebben we dus een ergo van Triton te leen gekregen, om daar onze ergotrainingen op te kunnen doen. Verder hebben we ook krachttrainingschema’s gekregen om zelfstandig te doen (met gevulde rugzakken en gevulde bidons als gewichten). Ook hebben Anna en Cia in het park de circuittraining gedaan. Het is niet ideaal, maar we redden ons prima zo!

Hebben jullie steun aan elkaar?
Ik denk dat we niet per se iets anders doen. We proberen elkaar te motiveren om bij te blijven met studie. Het is geen straf om bij ons thuis te blijven hoor! Gewoon veel lol blijven hebben met elkaar en dan komen we deze bijzondere periode wel door!

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!