Roeiverhaal Roeiershuizen
Roeiershuis Okeanos Eenheid
Het project ‘De Acht’ was de aanleiding voor het ontstaan van het Okeanos Roeiershuis in de torens van Uilenstede. Waar de wedstrijdroeiers van R.S.V.U. begonnen met een aantal kamers op verschillende verdiepingen, is de Okeanos Eenheid nu gestabiliseerd op de 7e verdieping. Is het nog steeds noodzakelijk om wedstrijdroeier te zijn om in het huis te verblijven? Wat betekent roeien voor de Amsterdamse bewoners en hoe gaan zij om met de maatregelen rondom het coronavirus? Een greep uit de vragen die wij aan de bewoners van het huis hebben gesteld!
Hoe en wanneer is jullie huis ontstaan?
In eerste instantie is dit allemaal begonnen in 2008, met het project, ‘De Acht’, waar onder andere bondsroeier en Okeanied Mechiel Versluis in zat. Toen het programma voorbij was, had het Okeanos TalentCenter geregeld dat er kamers vrijkwamen in Toren 1 van Uilenstede, op drie verschillende verdiepingen. Die kamers waren bedoeld voor wedstrijdroeiers van Okeanos. De regels waren dan ook streng: stopte je met wedstrijdroeien, dan moest je ook op zoek naar een andere kamer. Op een gegeven moment is dat contract verlopen en vervielen de “Okeanos” eenheden, op één eenheid na, vandaar ook de naam Okeanos Eenheid. Tegenwoordig hoef je als bewoner geen wedstrijdroeier meer te zijn of überhaupt lid te zijn van een roeivereniging, maar roeien staat wel centraal in ons huis!
Met hoeveel en met wie wonen jullie nu in het huis?
We vormen een eenheid met veertien man, daarnaast is er ook vaak aanhang aanwezig. Op dit moment zijn 10 bewoners lid van Okeanos: Pim Wessels (EJL’17, huidige Queastor der R.S.V.U Okeanos,), Gjalt Hoekstra (EJZ’20), Aurianne Puts (EJLD’17, MGLD’18, OJLD ’19 en ’20), Lideweij van Berkom (ex-junioren wedstrijdroeier Tromp, EJD’19), Dries Beer (EJZ’17, MGZ’18 tm ’20), Jordy van der Meijden (EJZ’18, MGZ’19 en ’20), Sophie Henckens (Competitieroeier, DClub8+ ’17), Nienke Boerlage (TopC4+ ’17), Frederique van Geel (wedstrijdstuurtje EJLD’19 en EJZ’20), Jurgen Toennaer (EJZ’13, MGZ’14 en ’15, OJZ’16 tm ’19). Verder woont bij ons een huidige wedstrijdroeier van Sköll, Gert Veldhuizen (ex-junioren wedstrijdroeier Gouda, EJZ’20), twee wedstrijdboxers, Daniël Muntjewerf en Jaimy Jo Ballentine, en twee sfeermakers, Alida Leistra en Freek Haije.
Hebben jullie een typische traditie in het huis?
Behalve dat eigenlijk iedereen sportief is en er dus gezamenlijk toegeleefd wordt naar het wedstrijdseizoen, hebben wij de gewoonte om grappige uitspraken en tekeningen op de muur te zetten, waarvan de eerste uit 2015 komt. Ook houden we van bakken, dus er staat nog altijd een Unit 37 Bakeoff op de planning, maar die is er nog niet van gekomen. Verder worden beelden van roeiwedstrijden en trainingen uitgebreid teruggekeken en geanalyseerd, afgewisseld met series en videogames, zoals Family Guy, First Dates, Mario Kart, en Super Smash Bross. Op dit moment is daar ook nog de app ‘Draw Something’ aan toegevoegd, bij gebrek aan beter gedurende de “intelligente lockdown”.
Wat is de impact van Corona op jullie dagelijks leven?
Buiten het feit dat het wedstrijdseizoen op het moment zo goed als is afgelast, en dat de normaal vrij drukke geneeskunde-studenten opeens helemaal niets meer te doen hebben, is iedereen overdag veel thuis. Trainingen moeten zelf ingepland worden, waarbij wij het geluk hebben in bezit te zijn van een aantal ergometers, spinfietsen, stangen, en gewichten. We proberen dan ook vaak samen te trainen om het ook leuk te houden. Het bankhangen is recent bij ons veel populairder geworden en wij hebben ongeveer vijf nieuwe kaart- en bordspelletjes aangeschaft om onze avonden te vullen. Mentaal is Corona voor de roeiers dus zwaar geweest, maar gelukkig hebben we er ons allemaal overheen kunnen zetten en kijken we nu naar de verdere doelen die we kunnen stellen.
Hoe hebben jullie de gevolgen van de Corona-maatregelen verwerkt en wellicht omgezet in iets positiefs?
Bij de meesten van ons kwam het realisatie-moment van deze maatregelen geleidelijk doordat, de roeiwedstrijden een-voor-een werden afgelast. Nadat duidelijk werd dat de studie en in ieder geval de wedstrijden tot en met eind mei/begin juni vervielen, was het even slikken, maar we kunnen er ook niet zoveel aan veranderen, dus we hebben het geaccepteerd. Een positief punt aan deze crisis is de bonding die binnen ons huis nu een boost heeft gekregen. Nu we enkel elkaar hebben spelen we veel spelletjes en proberen we elkaar te motiveren.
Hebben jullie een manier gevonden om toch fit te blijven, met (roei)sport bezig te kunnen zijn?
Jazeker! Zoals eerder vermeld zijn we in bezit van redelijk wat fitness apparatuur, die dan ook dagelijks gebruikt worden. We hebben een pull-up stang bij de keukendeur en gewichten, dumbbells, en stangen die gebruikt kunnen worden voor krachttrainingen. De meesten van ons hebben een racefiets waarmee ze mooie tochten maken en velen van ons kunnen ook goed genoeg rennen om lekker een rondje hard te lopen. Verder hebben een paar van ons ook het skeeleren ontdekt. Dat we vlakbij de Amstel wonen en dus tochtjes naar Ouderkerk of door de polders kunnen maken, is zeker een plus.
Hebben jullie steun aan elkaar? Hoe slepen jullie elkaar door deze crisis heen?
In de woorden van Jurgen Toennaer: elke dag is een marteling. Nee, dat is natuurlijk niet helemaal waar. We proberen elkaar voornamelijk te blijven motiveren, en op het moment dat veel mensen in de gang, op de balkons, of in de kamers aan het trainen zijn, ben je zelf vaak wat meer geneigd dat ook te doen. We proberen elkaar vrolijk te houden door samen leuke dingen te kijken op de televisie, leuke spelletjes te spelen en nieuwe projectjes te vinden om samen te doen. Verder blijven we via onze groeps-chat op Whatsapp in contact met de huisgenoten die de keuze hebben gemaakt bij hun ouders te verblijven.