Marg van der Wal, 17 jaar, en Anna Menke, 14 jaar, begonnen twee jaar geleden met roeien bij K.G.R. De Hunze. Twee jaar later mogen ze zich Nederlands Kampioen Indoorroeien noemen en doen ze mee aan het WK Indoorroeien. We spreken Marg en Anna over hun doelen en verwachtingen van deze wedstrijd.

Laten we bij het NKIR in december beginnen. Allebei Nederlands kampioen geworden, hoe is dat?

Anna: Het is natuurlijk een super mooi resultaat, maar tegelijkertijd was ik ook teleurgesteld. Ik wilde namelijk het wereldrecord voor de leefstijdcategorie 14 jaar verbeteren, maar dat is met één seconde net niet gelukt. Dus ja dat was stiekem ook wel even balen.

Marg: Net als Anna roei ik nu ongeveer twee jaar en mag ik mijzelf Nederlands Kampioen noemen. Dat is wel heel mooi en zeker in deze tijden is het leuk om toch deel te kunnen nemen aan een wedstrijd.

Is het dan ook jullie doel om nu Wereldkampioen te worden?

Marg: Nee ik denk niet dat het haalbaar is voor mij om kans te maken op een medaille. Het veld (onder 19 jaar) is heel sterk en ik denk dat het niet realistisch is en dat is ook niet mijn hoofddoel. Deze 2K kan ik gebruiken voor mijn profieltest en ik vind het fijn om toch met een doel te trainen nu er nog veel onzeker is over het verloop van het wedstrijdseizoen.

Anna: Net als Marg denk ik niet dat ik op het podium zal staan aankomend weekend, maar ik wil voor mijzelf wat goedmaken ten opzichte van het NKIR. Ik wil onder de zeven minuten en zes seconde uitkomen zodat ik het wereldrecord voor de leeftijdscategorie 14 jaar heb verbeterd. Dat kan alleen op een officieel toernooi, dus dit is daar een mooie kans voor, nog voordat ik 15 wordt.

Jullie roeien zaterdag in dezelfde categorie en zijn dus concurrenten, hoe gaan jullie daarmee om?

Anna: Haha, nou zo voelt dat niet echt hoor! We doen gewoon onze trainingen en als het kan doen we ook onze skiff trainingen samen.

Marg: Zaterdag hebben we vanuit de gemeente een eenmalige vergunning gekregen zodat we op de vereniging kunnen roeien met de ergometer, natuurlijk op 1,5 meter afstand van elkaar. Dat maakt het wel extra leuk omdat alles virtueel is. Op deze manier heb je dan toch het idee alsof er een boot naast je ligt. Dus dat helpt wel voor de wedstrijdspanning denk ik..

Hoe is dat virtueel roeien? Heeft dat invloed op hoe je zo’n wedstrijd roeit?

Anna: Tuurlijk is het anders, normaal gesproken heb je bij het indoorroeien een zaal vol mensen en wordt je van alle kanten aangemoedigd en nu is dat niet. Je ziet wel de afstanden en tijden van andere op je scherm,  aan de andere kant ben ik daar verder ook niet zo mee bezig, ik roei gewoon mijn eigen plan en als ik dat uitvoer moet het goed komen.

Hoe hebben jullie hier naartoe getraind?

Marg: Onze coaches hebben een schema gemaakt en de trainingen evalueer ik op afstand met ze. Daarbij worden indoortrainingen afgewisseld met skiffen en daarnaast doen we nog krachttrainingen.

Wat vinden jullie zo leuk aan het roeien?

Anna: De combinatie van vaardigheden die je moet beheersen om de sport goed uit te oefenen vind ik heel leuk en de uitdaging. Dus de coördinatie, het fysieke en het mentale aspect wat samenkomt en wie dat het beste kan die wint de race, dat is voor mij wel het leukste aan roeien.

Marg: Het feit dat je op verschillende vlakken een uitdaging hebt maakt voor mij het roeien zo leuk: je moet op de ergometer zo sterk mogelijk zijn, een goede focus hebben tijdens een wedstrijd en daarnaast ook nog zoveel mogelijk trainen. Natuurlijk vind ik het ook lekker om in het zonnetje op het water te roeien!:)

Anna start vandaag om 12:25 uur met de 500 meter.
Op zaterdag starten ze samen om 12:23 uur met de 2000 meter.

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!