Roeiverhaal Even bellen met...
Rowing Blind Utrecht
‘Wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om te sporten, ook de mensen die in eerste instantie niet snel in een roeiboot stappen.’ U.S.R. Triton is eerder dit jaar een initiatief gestart voor visueel beperkte roeiers genaamd ‘Rowing Blind’. Maar hoe is het nu met dit project? We vragen het aan de Rowing Blind Commissie van U.S.R. Triton.
Triton heeft dit initiatief is afgeleid van Running blind. Hier krijgen visueel beperkten de mogelijkheid om te kunnen sporten. Ze worden gelinkt aan een loopmaatje die hen vervolgens begeleid met hardlopen. Dit idee wil de Rowing Blind Commissie van U.S.R. Triton graag toepassen op de roeisport.
Hoe is de coronaperiode voor dit initiatief verlopen?
Het eerste Rowing Blind roeitraject, wat eind februari begon, hebben we helaas als gevolg van het coronavirus vroegtijdig moeten stoppen. Als commissie zijn we wel iedere week online blijven vergaderen om er zeker van te zijn dat we zodra de situatie het toeliet direct weer konden beginnen aan een tweede roeitraject.
Jullie zijn inmiddels begonnen, hoe verliepen de aanmeldingen?
De deelnemers van het eerste traject doen allemaal mee aan het tweede traject. Het is super leuk om te zien dat zij allemaal enthousiast waren om het roeien weer op te pakken. Daarnaast hebben we ook nog drie nieuwe deelnemers in het traject.
Hoe is de reacties van de deelnemers?
De reacties van de deelnemers zijn super positief! Iedereen is blij om weer de boot in te kunnen en stappen te maken met het roeien. Een van onze nieuwe deelnemers poste een Facebook bericht met daarin: ‘Nee, ik ben nog lang niet toe aan de Holland 8, maar dankzij Rowing Blind heb ik nu wel de mogelijkheid om deze prachtige sport te kunnen beoefenen. Dank aan alle vrijwilligers van U.S.R. Triton’. Dit zijn geweldige reacties om te krijgen, het geeft zoveel energie om als vrijwilliger deel te nemen aan dit project.
Welke aanpassingen hebben jullie moeten doen op het programma?
Omdat het met de begeleiding van de roeiers niet mogelijk is om de 1,5 meter regel te waarborgen hebben wij met alle roeiers contact gehad en de situaties voorgelegd. Ook hebben wij de roeiers gevraagd of zij het fijn vinden als hun roeimaatje een mondkapje draagt tijdens het begeleiden. Verder zitten we tijdens de roeidagen zo veel mogelijk buiten en op 1,5 meter afstand van elkaar.
Kunnen mensen zich nog steeds aanmelden?
Ondanks dat het eerste traject helaas niet helemaal door kon gaan, zijn we nu weer helemaal op dreef. We kunnen nu weer roeien met de roeiers van Rowing Blind, dat is voor ons het allerbelangrijkste. Omdat er een opbouw in het aanleren van het roeien zit is het niet mogelijk om nu nog in te stromen. We zijn wel van plan om een nieuw traject te starten. Dit zal in het voorjaar zijn. Indien alle roeiers van dit traject doorgaan, zal er dan nog plek zijn voor in ieder geval vijf nieuwe roeiers. Mocht het zo zijn dat we meer aanmeldingen krijgen gaan we zeker kijken of we ook voor deze roeiers plaats kunnen maken in het traject.