Roeiverhaal Ontmoet Roeiend Nederland
'Soms ga je buiten de formele kaders om' - Rutger Arisz
Van trainingsmogelijkheden voor toproeiers tot het openstellen van loodsen en kantines, de KNRB probeert in overleg met de autoriteiten de roeisport in de coronacrisis zoveel mogelijk in de lucht te houden. Soms wordt de goedkeuring van plannen toch weer teruggedraaid. Zo gaat dat in een crisis, constateert bondsvoorzitter Rutger Arisz.
Dit artikel komt uit het roeiblad Roei! geschreven door Paul van Heugten. LET OP: dit artikel komt uit de editie van juni 2020, niet alles uit dit artikel komt overeen met de actualiteit op dit moment. In Roei! staan nog veel meer interessante artikelen. Voor 30 euro per jaar heb je een abonnement. Klik hier voor meer info.
Hoe werd jou duidelijk dat er een crisis dreigde?
We zagen allemaal de berichten uit Wuhan, Italië en Brabant op ons af komen. Ik dacht eerst dat het veel lokaler zou blijven. Maar al vrij snel kwamen de maatregelen om landelijke verspreiding van het coronavirus te beperken. Ik weet nog dat ik op het strand kwam en dacht: ‘Oei, dit is te druk, dit gaat niet goed’. Een dag later kwamen de boetes. Persoonlijk ben ik meer van de eigen verantwoordelijkheid.
En als voorzitter van een sportbond?
We zagen dat er van overheidswege centrale regels zouden komen. We vroegen ons af wat we konden doen, maar zaten niet direct op de lijn om eigen regels te formuleren. Het was kort voor de Olympische Spelen en het eerste belang dat zich aandiende was dat van de olympiërs. Zolang Tokyo nog op de agenda stond, probeerden we voor de toppers een en ander in de lucht te houden. Daar stak technisch directeur Hessel Evertse veel energie in. We kregen goedkeuring om op de Bosbaan te trainen. Er kwamen ook verschillende initiatieven vanuit verenigingen, zoals Nereus, dat gemeentelijke goedkeuring had om op de Amstel te skiffen. Toen er landelijk reuring ontstond, werd onze goedkeuring weer ingetrokken. Zo gaat dat in een crisis: iedereen probeert er op zijn terrein het beste van te maken met ad hoc oplossingen en soms buiten de formele kaders om.
Hoe houdt de bond de roeisport boven water?
Het bondsbureau heeft heel intensief overleg met NOC*NSF, zowel over de topsport als over de breedtesport. Ik spreek zelf intensief met Anneke van Zanen, de voorzitter van NOC*NSF, en onderhoud ambtelijke en politieke contacten in Den Haag. Ik hoop onder meer dat dat ertoe leidt dat de verenigingen en de kantines weer open kunnen.
Zit daar beweging in?
Tot op heden niet, maar ik heb wel goede hoop. Veel verenigingen zijn voor hun inkomsten afhankelijk van de kantine-omzet.
Hoe schat je de gevolgen in voor verenigingen?
Dat is nog niet goed te zeggen. Ik heb in totaal zeven Zoom-gesprekken met voorzitters van roeiverenigingen gevoerd en zie dat zij grote zorgen hebben. Hoeveel beginnende roeiers haken af? Hoe zal de aanwas van nieuwe leden zijn? Studentenverenigingen moeten het hebben van de werving in augustus. Dan moeten hun accommodaties echt open zijn, zodat de nieuwe studenten kennis kunnen maken met de roeisport.
Er zijn ook kansen. Minder mensen zullen naar het buitenland op vakantie gaan, daarom stimuleren we zomerkampen voor junioren. Studentenroeiverenigingen willen ze heel graag organiseren.
Wat betekent het uitstel van de Olympische Spelen?
Sommige toppers zullen gaan nadenken of ze nog een jaar door willen. Toproeien verrijkt je leven, maar je kunt er geen huur van betalen. Ik vind het goed dat de roeiers zich die vragen stellen. Je moet volmondig ja kunnen zeggen tegen nog een jaar doortrainen.
Ook moet de bond zijn Olympische organisatie een extra jaar in de lucht houden. We hebben onze plannen voor volgend jaar al ingediend.
Hoe is het om nu voorzitter van een sportbond te zijn?
Je realiseert je allereerst hoe belangrijk een goed team is, zowel op het bondsbureau als binnen het bestuur. We doen ons uiterste best om het roeien weer aan de gang te krijgen, ook in tweeën, vieren en achten, door te zoeken naar wat er mogelijk en verantwoord is. We zouden graag zien dat maatregelen naast de anderhalvemeternorm worden toegestaan om weer in meermansboten te kunnen roeien.
Dit artikel uit het roeiblad Roei! is geschreven door Paul van Heugten.
Foto’s: Merijn Soeters
In Roei! staan nog veel meer interessante artikelen. Voor 30 euro per jaar heb je een abonnement. Klik hier voor meer info.