Bij BWV De Eem zijn er vier junioren roeiers die gemiddeld zes keer per week trainen. Het is een aardig uitdaging om de spirit er bij de junioren in te houden in deze Corona tijden. ”Door het wegvallen van de wedstrijden zijn doelen lastiger te stellen en missen de junioren iets om naar uit te kijken.” Dat laat Maarten van der Vlerk, één van de coaches van de wedstrijd junioren bij BWV De Eem uit Baarn in het gesprek weten. 

Dit artikel is geschreven door de juniorencommissie van de KNRB.

”Gelukkig zijn er ook lichtpunten in deze tijd, zoals de virtuele ergometer wedstrijden: de NKIR en de door BWV De Eem georganiseerde BEK. Allen op het water was dit moeilijker. Voor de junioren van De Eem die hun trainingswater delen met Hemus was de uitnodiging om deel te nemen aan de onderlinge wedstrijd in Amersfoort een mooie uitdaging. Het was leuk om te zien dat onze jeugdroeiers van De Eem niet alleen virtueel de strijd aan konden gaan, maar ook echt op het water hebben gestreden met de junioren van Hemus,” aldus Maarten van der Vlerk.

Met een groep van ongeveer veertien junioren bij De Eem met een verschillend niveau en ambitieniveau is het lastig om zelf wat te organiseren waarbij iedereen een uitdaging heeft op zijn of haar eigen niveau. Het mogen aansluiten bij de Hemus activiteiten is voor ons dan echt een uitkomst in deze tijd.

Hemus Klein op de Eem

In het weekend 16-18 april organiseerde Hemus de Hemus Klein op de Eem, haar eigen variant van het NK klein voor de roeiers die niet waren uitgenodigd op de WAB. Waarbij de Eem ook met onze vier wedstrijd junioren aanwezig waren. Dat betekende ook meteen vijf keer een afstand van 2 kilometer roeien, op vrijdagavond de timetrails in de skiff en op zaterdag een halve finale en finale ronden boord aan boord. Tot slot op zondag nog een wedstrijd in de dubbeltwee met ouders die even op de fiets vanuit Baarn hun eigen kinderen kwamen aanmoedigen. 

Qua beleving was het voor de junioren net een echt wedstrijd weekend. Vooral de zaterdag waarbij ze tussen de wedstrijden door moesten hangen en wachten tot de volgende start. Helemaal leuk was dat de J18 2x van de Eem op leeftijd gecorrigeerd de snelste was en dus blik trok!

De Eemregatta

Inmiddels had onze jeugd de smaak te pakken, dus bij de uitnodiging om deel te nemen aan de Eemregatta op 9 mei was daar geen enkele twijfel. Dit keer was de opzet breder en waren het twee dagen wedstrijden in de 2x. In totaal streden er 32 jeugdleden van Hemus en De Eem dit weekend om de regatta-bokaal. Op de Eem bij Hemus werd, na time trials op 7 mei, op 8 mei boord aan boord gestreden over 2 kilometer, aansluitend afgesloten met 250 meter sprint. Zowel op de 2000 meter en de sprint was een ploeg van De Eem de snelste.

Bij de laatste wedstrijd is zelfs een combinatie ploeg geweest van Eem en Hemus, wegens een blessure zaten we met een enkele J14 roeier, gelukkig was binnen Hemus ook een J14 roeier die bereidt was op het laatste moment in een combi deel te nemen. De eerste corona combinatie ploeg was een feit. 

Vanuit de BWV de Eem is de uitnodiging van “onze grote broer aan de Eem” (qua omvang van het junioren roeien) met open armen ontvangen. Onze junioren zagen het echt als een wedstrijd, waar ze vol energie naar toe gingen. Prettig om in deze tijden weer een keer tegen andere te roeien en zo je kracht te meten. Door de uitdaging, de sfeer en de grotere groep tegenstanders zie je de junioren opleven. 

Laga jeugdroeikamp / Triton jeugdroeikamp

Afgelopen jaar ging onze wedstrijdjeugd in de zomer naar het Laga jeugdroeikamp. Waar ze erg enthousiast van terug kwamen en waar ze onder andere ook jeugdleden van Hemus hebben leren kennen. Dit jaar gaan ze weer en een aantal andere jeugdleden gaan naar het Triton jeugdroeikamp.

Gezamenlijke trainingsdag op de WAB

Nu de wedstrijden nog even op zich laten wachten hopen we met bijvoorbeeld deelname aan een gezamenlijke trainingsdag op de WAB dit plezier bij onze junioren te faciliteren. Want dat gun ik ze van harte!

”Laat de grote verenigingen de kleine helpen”.

Maarten van der Vlerk – BWV De Eem

Nu ik erover nadenk, met het lage aantal junioren in het land, laat de grote verenigingen de kleine helpen. Zoals wij vanuit de Eem af en toe kunnen aanhaken bij Hemus dat zou op meer plekken in het land kunnen gebeuren. Dat maakt onze junioren, maar ook mij als coach, enthousiast.” 

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!