Roeiverhaal Coach aan het woord
Willem Stohr
Op zijn zestiende werd Willem Stohr door een vriend van school meegenomen naar de Roosendaalse RoeiVereniging. Inmiddels is hij hoofdcoach van de jongensploeg bij Willem III. Vandaag spreken we met Willem Stohr over zijn vele werkzaamheden binnen de roeiwereld.
Vertel eens wat meer over jezelf…
”Na een jaartje roeien bij de Roosendaalse RoeiVereniging kwamen er twee coaches die een wedstrijdploeg wilde oprichten. Daar wilde ik meteen bij horen. Ik ging meer en meer trainen en nam deel aan Nationale wedstrijden.”
”Tijdens mijn studie aan de Design Academy Eindhoven coachte ik voor E.S.R. Thêta. Helaas paste het roeien niet naast de enorme studielast van een kunstacademie. Toen ik mijn studie aan de HKU vervolgde verhuisde ik naar Amsterdam en begon ik daar als jeugd- en juniorencoordinator voor roeivereniging Willem III. Voor Willem III coachte ik dus de 10-14 groep, de regioroeiers en de wedstrijdroeiers.”
”Tussen het coachen door, werk ik als creatief strateeg. Zowel voor mezelf als voor het creatief bureau Zeppa. In dit werk ontwikkel ik de strategie en structuur van merken, campagne’s, websites en infographics voordat ontwerpers deze gaan vormgeven. Ook coach ik ontwerpers met hun projectmanagement. Ik woon nog altijd in Amsterdam, samen met mijn vriend Menno. Hij is geen roeier, vindt het heel leuk dat ik zo weg ben van de sport, maar snapt er niks van.”
Wat doe je binnen de roeiwereld?
”Teveel. Hahaha. Allereerst probeer ik zelf twee keer per week te roeien. Vooral in de skiff en tweezonder. Bij Willem III ben ik hoofdcoach van de jongensploeg. In deze rol coach ik en zorg ik samen met de andere hoofdcoaches voor het beleid en ontwikkelen van de wedstrijdploeg. Via onze roeiers coachte ik ook bij verschillende uitzendingen voor de Coupe de la Jeunesse en de wereldkampioenschappen voor junioren.”
”Daarnaast ben ik een van de initiatiefnemers van de Dutch International Youth Regatta (DIYR), de nieuwe juniorenwedstrijd voor elke roeier onder de 18 jaar. (Als je iets met junioren doet, en de naam “DIYR” zegt je nog niks, kijk dan snel op www.diyr.nl!) ook zit ik in de Commissie Nationale Wedstrijden van de KNRB.”
Je vertegenwoordigt junioren in de commissie Nationale Wedstrijden, hoe is dat?
”Wat mij opviel, toen ik begon bij de commissie Nationale Wedstrijden, is dat er bij wedstrijdorganisaties vrij weinig kennis is van hoe het juniorenroeien nu eigenlijk in elkaar steekt. Waar de knelpunten zitten en waar de ruimte is voor nieuwe dingen. Dit is heel logisch: de meeste wedstrijdorganisaties leunen op studentenverenigingen en er zitten misschien wel te weinig mensen met een juniorenachtergrond in wedstrijdorganisaties.”
”In de commissie kan ik hierbij heel goed helpen en zo veel “bugs” uit het junioren wedstrijdroeien halen. Met bugs bedoel ik bijvoorbeeld onhandig ingedeelde blokken, waardoor boten delen ineens niet of op alleen een andere manier mogelijk is op een wedstrijd. Dit veroorzaakt hele stekelige discussies tussen coaches over wie dan in welke boot mag. De coaches zijn het allerbelangrijkste in het junioren wedstrijdroeien: zij werven de roeiers, maken ze enthousiast, trainen ze en daarbovenop regelen ze vaak ook zelf alle logistiek. Hun wil je dus niet in de weg zitten met “bugs”, die met net een slimmere blokindeling of betere planning gewoon is op te lossen. Echter moet je dan wel weten hoe je dit het handigste doet. Hier adviseer ik voornamelijk over. Zowel aan de KNRB als aan de wedstrijdorganisaties.”
”Momenteel zijn we vooral bezig met het nieuwe wedstrijdprogramma: meer 2 km wedstrijden en de doelgroepen over deze wedstrijden verdelen. In deze discussie kwam een ander groot probleem in het junioren wedstrijdroeien naar boven. Er zijn alleen leuke doelen voor de toppers: NK’s winnen, uitzendingen naar de Coupe en de WK. Maar wat als je dat niveau nog niet haalt? Als coach merk ik dat je roeiers dan gaan dromen van die resultaten, terwijl ze dat niet gaan halen. Met teleurstelling tot gevolg. Daarom bedacht ik de nieuwe juniorenklassementen JIK (junioren instroomklassement) en JOK (junioren ontwikkelingsklassemen).
Hoe heb je de afgelopen coronaperiode ervaren?
”Wat ik bijzonder vond aan de coronaperiode is dat ik als coach heb ervaren hoe je het verschil kunt maken voor de roeiers. Die pubers hebben het echt zwaar. Corona is nauwelijks een risico voor ze, maar hun levens worden enorm beperkt. In de lockdown van dit voorjaar ben ik soms best geschrokken van hoe lusteloos sommige roeiers werden. Daarom voelde het heel goed om weer te kunnen beginnen met trainen. Ook al lag er geen enkele wedstrijd in het verschiet.”
”Voor coaches is de coronaperiode wel heel taai. Je draait zo’n ploeg met een hoge mate van routine en nu alles anders is moet overal over nagedacht worden. Het trainen in de lucht houden en met name zorgen dat er “iets” te racen valt kost echt heel veel energie en tijd.”
Waar ben je het meest trots op?
”Het meest trots ben ik op de DIYR. Het idee om een nationale juniorenwedstrijd te organiseren leeft al langer. Nu gaat het gewoon lukken of beter gezegd: eigenlijk had het op 4 en 5 juli 2020 al gelukt moeten zijn. Het is ontzettend gaaf om te zien dat zoveel mensen dit initiatief steunen en vertrouwen in ons als organisatie hebben. De DIYR is meer dan een wedstrijd. Deze wedstrijd gaat over de ervaring van het roeien. Ik kijk ontzettend uit naar die zaterdagochtend 3 juli, waar al die gespannen koppies zich aan het voorbereiden zijn op hun wedstrijd, hun grote ervaring. Ik kan niet wachten.”
”Elke roeier, ongeacht ervaring of leeftijd, ligt op 2 juli 2021 te woelen in zijn bed, te fantaseren over wat hem of haar de volgende dag te wachten staat.”
Willem Stohr over de DIYR
Wat wil je andere coaches meegeven?
”Misschien een open deur, maar zorg dat je junioren roeien altijd leuk houdt. Naast winnen is zoveel meer leuk. Als je roeiers het leuk hebben, dan heb je ook een positieve en veilige sfeer in je ploeg. Zo vorm je een ploeg waarin roeiers zichzelf kunnen zijn en vanuit vertrouwen het maximale uit zichzelf kunnen halen. Te vaak zie ik nog dat trainingsschema’s strak gevolgd worden, of dat roeiers teveel alleen varen omdat de bondscoach zegt dat in je je in de skiff moet laten zien. Natuurlijk moet er goed en hard getraind worden en moet je je in die skiff laten zien als je naar een internationaal toernooi wil. Probeer dat alleen wel af te wisselen met elementen die het roeien nog leuker maken en de samenhang in de ploeg versterken, want juist in die afwijkende trainingen, leren de roeiers echt wat roeien is.”
Op de hoogte blijven van het laatste juniorennieuws? Schrijf je in voor de juniorennieuwsbrief, neem eens een kijkje op de juniorenpagina op KNRB.nl en lees hier het bericht over het uitbreiden van het aantal wedstrijden voor junioren.