TeamNL Roeien

☎☎ Even bellen met… Matthijs Vellenga

Op zijn 19e begint Matthijs Vellenga met roeien. In 2004, op zijn 26e, pakt hij een zilveren medaille tijdens de Spelen in de acht. Na 2008 is het continu schipperen voor Matthijs met de tijd en het verdelen van zijn aandacht tussen zijn vrouw en kids, het werk en zijn enorme passie voor sport! Vijf prangende vragen voor de man met een volle agenda.

Hi Matthijs, we kennen je als roeier, wat doe je tegenwoordig?
Ik ben gewoon een werkende man. Alweer dik vier jaar fulltime en dat bevalt goed. Ik probeer zoveel mogelijk ernaast te sporten, maar het wordt steeds moeilijker. M’n verantwoordelijkheden worden groter, je wordt ’s avonds ergens verwacht, dinertje hier, meeting daar. De boel staat onder druk! Ik sport nu nog maar drie keer per week, maar eigenlijk wil ik vijf.

Wat heeft het roeien je gebracht?
Heel veel! Ik ben op mijn 19e begonnen met roeien en hierdoor heb ik veel dingen van mezelf ontdekt. Ik wil uitgedaagd worden, consequent aan hoge doelen werken, sportief bezig zijn, in een fit lijf wonen en de pure liefde voor de sport. Het roeien heeft me vertrouwen, een gezond stukje doorzettingsvermogen en zelfkennis gegeven. In mijn werk, als manager, gaat een voorbeeldfunctie me makkelijk af. Ik hoef geen moeite te doen om hard te werken. Het zien van sterktes en zwaktes om samen tot een resultaat te komen, zijn dingen die ik dagelijks gebruik.

En je vrouw en kinderen waar zijn die in dit verhaal?
Ik ben natuurlijk heel blij met mijn vrouw Nienke en kinderen (tweeling van 8 en een kleine van 3). Maar mijn privé-agenda is ondergeschikt aan m’n werkagenda. Dus het werk staat op één en daarna is het schipperen tussen, zeg maar, vaderschap en sport/trainen. Het is wel druk, gelukkig zijn mijn vrouw en ik samen een goed team dus het valt allemaal mee. We hebben ook makkelijke kinderen. Ik heb niet het gevoel dat de kinderen geen ouders hebben. We doen veel samen. Laatst heb ik mee gezwommen tijdens de zwemvierdaagse, dat was hartstikke leuk.

Pieuw, klink allemaal wel heel druk. Hoe zit het met de ontspanning?
De vrijdagavond is heel geschikt. Dan plan ik nooit iets. De kinderen gaan wat later naar bed. Gezellig met z’n allen. We hebben ook een leuke buurt. Vuurkorfje aan, drankje erbij.

Hoe gaat het met je sportieve carrière?
Na 2008 heb ik best lang gesport met een bepaalde boosheid, omdat ik meer wilde en me nog wilde bewijzen. Nu ik al langer gestopt ben, lukt het me beter om dit te draaien naar normale proporties. En train dan ook echt voor de ontspanning. Ik ben triatleet want roeien kost net iets te veel tijd. Triatleet trouwens ook, maar even een roeitraining is al snel drie uur, terwijl fietsen, rennen of zwemmen max twee; een uur korter dus. In het weekend ga ik er vaak eerst twee uur op uit ‘s ochtends, dan heb ik rust in m’n kop. Maar ook doordeweeks. Je kunt om 20.00 uur voor de tv ploffen óf eerst nog even fietsen of rennen en om 21.30 uur voor de tv gaan zitten. Hierna kun je tenminste nog met een goed gevoel een zak chips opentrekken en een colaatje pakken?! Heerlijk!

Aan wie geef je het stokje door?
Joeri de Groot; succesvolle charismatische lichte boordroeier, waarbij ik zeker benieuwd ben hoe hij kijkt naar het schrappen van de lichte vier uit het OS programma!

Alle foto’s komen uit het privéarchief van Matthijs.

Van de redactie:
Matthijs, Mijndert Klem, Chantal Achterberg en Heleen Boers springen op 3 september in de Amsterdamse gracht voor de Amsterdam City Swim om geld op te halen voor onderzoek naar ALS. Wil je doneren, dat kan hier! Elk bedrag is welkom: https://www.amsterdamcityswim.nl/teams/oud-roei-internationals-oud-roei-internationals

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: elf medailles

Nieuws

TeamNL Roeien op World Cup I: Dag 2

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: de Heats

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!