TeamNL Roeien

Leven na de boot: Claudia Belderbos

Een topsportcarrière is eindig. Dus wat gebeurt er als atleten de riemen eenmaal aan de wilgen hebben gehangen? Roeien.nl brengt de maatschappelijke ambities van een aantal atleten uit het Aegon Nationaal RoeiTeam in kaart, in een serie artikelen getiteld ‘Leven na de boot’.

Claudia Belderbos ademt topsport. Als topzwemster maakte ze in 2007 de overstap naar het roeien en binnen no-time verdiende zij haar eerste uitzending. Ze werd snel een vaste kracht in de nationale vrouwenacht en tijdens de Spelen in Londen won ze met deze ploeg een bronzen medaille. Claudia besloot om nog een olympische cyclus mee te pakken en dat resulteerde uiteindelijk in een zesde plek in Rio afgelopen zomer. Het waren haar laatste halen als toproeister. Hoewel het roeien haar veel overwinningen heeft gebracht, is de grootste prijs misschien wel dat ze dankzij deze sport haar verloofde Francesco Fossi leerde kennen. Samen met de Italiaanse toproeier is ze Vinci Bike Travel begonnen, een bedrijfje dat georganiseerde tochten aanbiedt in het prachtige Toscane.

“Na de Spelen mag je opnieuw je leven inrichten”

Het bekende zwarte gat voor topsporters, daar heeft Claudia naar eigen zeggen geen moment last van. Momenteel werkt ze als Curriculum Manager bij EVG Start en is ze samen met haar verloofde bezig met de voorbereidingen voor Vinci Bike Travel. “Na de Spelen mag je opnieuw je leven inrichten, voor Francesco en mij is het belangrijkste dat we na vijf jaar een lange afstandsrelatie nu echt samen een toekomst kunnen opbouwen”, begint Claudia. “Francesco en ik hebben naast het roeien allebei een grote passie voor fietsen. Het idee om georganiseerde tochten te organiseren ontstond zo’n twee jaar geleden. We hebben altijd gezegd dat je moet doen wat je leuk vindt. We willen graag zo dicht mogelijk bij onszelf blijven en in ons geval kom je dan bij sport terecht. Lekker buiten zijn, plezier hebben, dingen ondernemen en het liefst met elkaar. Al snel kwamen we toen op het fietsen uit. In Italië genieten mensen enorm van elkaars gezelschap en de omgeving. Als wij in Toscane waren, trokken we er samen op de fiets op uit en reden we langs bijzondere plekken. Dat is wat wij anderen ook willen bieden: het Italiaanse leven ervaren met iemand die weet wat daadwerkelijk de mooiste plekken zijn. Met name Francesco kent de omgeving op zijn duimpje omdat hij daar is opgegroeid.”

foto 1 Claudia Belderbos

In eerste instantie wil het stel een stuk of drie verschillende routes aanbieden. Daarnaast willen ze alle deelnemers een volledig onbezorgde tijd bezorgen. “Net als bij roeien moet je zo’n bedrijfje opbouwen vanaf de eerste haal. Dit betekent dat we aankomend jaar drie tochten willen organiseren die heel gaaf zijn en volgend jaar bijvoorbeeld vijf. Deze tochten zullen onderling van elkaar verschillen. We willen een langere tocht aanbieden voor de fanatieke en getrainde fietser, terwijl er ook een recreatie-tocht zal zijn. Deze zal bijvoorbeeld tussentijds stoppen bij een wijngaard. Behalve deze opties willen we onze deelnemers alles uit handen nemen. Als er vraag is naar een lunch, dan regelen wij dat. Hebben ze behoefte aan een toergids, dan gaat Francesco mee. Beschikken ze niet over een eigen fiets of de benodigde materialen? Dan zorgen wij dat ze deze voor handen zijn. Op deze manier hopen we dat iedereen ten volle geniet van de fietstocht.”

“Net als bij roeien moet je zo’n bedrijfje opbouwen vanaf de eerste haal”

Momenteel verblijven Claudia en Francesco in Amsterdam, in het voorjaar zullen de eerste reizen in Italië gaan plaatsvinden en zal het stel dus vaker in Toscane te vinden zijn. Het is Claudia’s insteek om, ook als ze periodes in Italië zal zijn, bij EVG Start te blijven werken. “Mijn baan bij EVG Start is echt te gek. Ik ben Curriculum Manager van het ICT-management traineeship en ga de trainees in hun startmaand coachen. EVG Start heeft een grote ambitie en er is veel energie en eigenheid. Daardoor voel ik me er thuis. Van april tot ongeveer september is het mooi weer en in die periode bieden Francesco en ik onze fietstochten in Italië aan. We willen dingen doen die we leuk vinden en die vinden we nu in zowel Nederland als Italië. Als het mogelijk blijft om al die leuke dingen te combineren, dan zijn we echt ontzettend grote geluksvogels.”

foto 2 Claudia Belderbos

De eerste echt grote klus staat inmiddels al met rood omcirkeld in de agenda. In juni komt er een grote groep langs waarmee ze een mooie route afleggen van Rome naar Florence. “We zijn geen doorgewinterde ondernemers, maar hebben wel een groot netwerk in de sportwereld. In juni komt er een groep van 25-30 wielrenners en daarmee leggen we een tocht van een week af. In Rome pikken we ze op van het vliegveld en van daaruit fietsen we in etappes naar Florence. Elke dag leggen we een andere route af die wij voor hen uitstippelen. Daarbij regelen wij alles. Denk aan het boeken van hotels, plekken om te eten en bijvoorbeeld ook de zorg voor extra materiaal als iemand pech krijgt. Het zit hem voor ons echt in de details. En we gaan natuurlijk zelf meefietsen, dat is het allerleukste. Of we ook trainingskampen op de fiets aanbieden voor roeiers? Absoluut. Als daar vraag naar is, mogen ze zeker contact met mij opnemen.”

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!