TeamNL Roeien

Rio 2016: "Als ik straks bij de beste zes zit, denk ik dat ik goed gevaren heb"

Morgen maakt Alexander van Holk zijn eerste olympische wedstrijdhalen op het Lagoa Rodrigo de Freitas. Vorige week is de paralympische roeiselectie richting Zuid-Amerika vertrokken en inmiddels zijn ze redelijk geacclimatiseerd. Hoe kijkt Alexander tegen het toernooi aan en hoe verliep zijn weg daar naartoe?

“Ik heb ontzettend veel zin in Rio. Naar dit moment heb ik 2,5 jaar met veel tijd en energie toe getraind. Het gaat nu echt beginnen. Van al onze olympiërs heb ik gehoord dat het waanzinnig mooi is. En dan ook met name de omgeving rondom de roeibaan. Op tv heb ik dat zelf al enigszins kunnen zien. Voor alle roeiwedstrijden heb ik de wekker gezet en gezorgd dat ik alles mee kon pakken. Ik ben heel trots op de andere Nederlandse roeiers en hoe goed ze het hebben gedaan. Zelf verwacht ik dat het een hele bijzondere ervaring is. Het moet echt overweldigend zijn. Ik denk dat er wel extra spanning bij komt kijken. Je acteert toch op het hoogst mogelijke niveau. Iedereen wil laten zien wat ze waard zijn.”

“Vanaf april ben ik helemaal gestopt met werken”

Het is inmiddels bekend dat Alexander een drukke baan bij Morgan Stanley in Londen combineert met het roeien. Werkweken van 60 tot 70 uur zijn daarbij geen uitzondering. Hoe heeft hij dit in aanloop naar de Olympische Spelen gedaan? “Vanaf april ben ik helemaal gestopt met werken en sindsdien ligt de focus volledig op het trainen en mijn herstel. Met name de intensiteit van de uitvoering is iets verhoogd. We draaiden voorheen al een volledig trainingsprogramma, maar ik merkte dat ik in combinatie met werk meer moeite had om goed te herstellen. Nu ben ik voor aanvang van de trainingen een stuk uitgerusten waardoor ik ze beter uitvoer.”

Tijdens die periode heeft hij zich naar eigen zeggen ook weer verder ontwikkeld. Bij de wereldbeker in Polen kwam het er nog niet helemaal uit, maar in Rio verwacht Alexander de verbeteringen wel te kunnen vertalen naar extra bootsnelheid: “Ik heb zeker weer stappen gezet. Samen met mijn coach Jan Klerks heb ik een aantal technische dingen aangepakt. Daarnaast ben ik fysiek sterker dan ooit. Desondanks zal het moeilijk worden. Het veld is een stuk competitiever geworden. De Chinees die bijvoorbeeld in Londen goud won, is afgelopen WK teruggekomen. In 2015 kwam hij weer net kijken, maar tijdens het OKT dit jaar oogde hij weer een stuk getrainder.”

“Wie weet waar het eindigt”

Behalve de Chinees zijn er meerdere kapers op de kust voor een plek in de A-finale, maar als Alexander naar zijn vermogen vaart, behoort dat zeker tot de mogelijkheden. “De grootste favorieten voor de medailles zijn de Australiër (die in Londen zilver won en zowel in 2013, 2014 als 2015 wereldkampioen is geworden), de Brit (werd tweede op het afgelopen WK), de Oekraïner en de Chinees. Daarnaast zijn er nog genoeg concurrenten voor de laatste finaleplaatsen. Als ik straks bij de beste zes zit, denk ik dat ik goed gevaren heb. In dat geval heb ik er een paar verslagen van wie ik niet eerder gewonnen heb. In de finale hoop ik dan een sterke race neer te zetten. Uiteindelijk blijven het de Spelen. Er gebeuren gekke dingen. Roeiers die niet in vorm zijn of niet met de spanning en druk om kunnen gaan. Wie weet waar het eindigt.”

En na de Spelen? Richt Alexander zich dan weer op zijn baan bij Morgan Stanley of gaat hij fulltime door met roeien? “Ik ga in ieder geval terug naar Londen. Zodra de Spelen zijn afgelopen wil ik in eerste instantie mijn maatschappelijke carrière weer oppakken en mij daar de komende jaren op focussen. Daarnaast wil ik wel fit blijven zodat ik eventueel de optie heb om over twee jaar weer in te stappen. Maar eerst de balans opmaken en dan zie ik het tegen die tijd wel.”

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!