TeamNL Roeien

Amsterdams feest in Houten

Na twee bewogen jaren waarin het plaatsvinden van de Nationale Studentenroeiwedstrijden ‘Varsity’ op zich heeft laten wachten, mogen Skøll en Nereus zich de winnaars van de 137ste Varsity noemen. De twee Amsterdamse studentenroeiverenigingen wonnen in beide Hoofdnummers. Met een tijd van 6:41,90 wisten de Dames van Skøll de gouden hanger binnen te slepen. Nereus won met overmacht de Oude Vier finale in een tijd van 09:46,34.

Dit artikel is geschreven door: Maarten Lanooy (Pers en Promotie – Varsity Commissie)
Foto’s door: Jorrit van den Eerenbeemt

De 137ste editie van de Varsity was op voorhand al historisch te noemen. De wedstrijd die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw altijd in april of mei werd verroeid, vond dit jaar pas juni plaats. In 1916 was dit voor het laatst het geval. Toen won de A.S.R. ‘Nereus’ op het Noordzeekanaal de zomerse editie.

Daarnaast mocht er dit jaar vanwege de overheidsmaatregelen geen publiek aanwezig zijn op en langs het terrein. Waar normaal ruim tienduizend toeschouwers aan de kant van het Amsterdam-Rijnkanaal hun verenigingen toejuichen, moesten de roeiers het dit jaar zonder hen doen. Je zou kunnen zeggen dat de wedstrijd dit jaar in haar puurste vorm verroeid was, zoals het ook ooit in 1878 was begonnen.

De Dames Vier

De Dames van Skøll mochten zich aan het eind van de middag de winnaars van de Dames Vier noemen. Roeisters Elsbeth Beeres, Nika Vos, Ashley Rijst en Jonneke Boere wisten als eerste over de finish te komen. De Amsterdamse vereniging won de tweestrijd met de dames van Nereus uiteindelijk met overmacht. De Nereïden finishten elf seconden na de vier Skøll roeisters.

Beeres, Vos, Rijst en Boere wisten met deze overwinning voor het eerst sinds 2017 de reeks van de Nereus Dames te doorbreken. Kort na de start werd duidelijk dat Skøll en Nereus de te kloppen ploegen waren. Na de diskwalificatie van favoriet Laga in de voorwedstrijden, ging de strijd tussen de Amsterdamse verenigingen. Skøll maakte op de 500 meter het eerste verschil. De dames liepen langzaam uit op de Nerieden. Deze voorsprong liep gedurende de wedstrijd verder uit.

Elsbeth Beeres, Nika Vos, Ashley Rijst en Jonneke Boere
Jorrit van den Eerenbeemt

De Oude Vier

Waar Nereus bij de Dames Vier met groot verschil verloor, wisten de mannen de Oude Vier met een groot verschil te winnen. Rik Rienks, Michiel Mantel, Mick Makker, Michiel Oyen en stuurvrouw Carien Upmeijer wisten in een tijd van 09:46,34 de 44ste Varsity-overwinning voor Nereus binnen te slepen. De Amsterdamse vereniging won in 2018 voor het laatst de Varsity. Mick Makker voegde een derde Oude Vier overwinning toe aan zijn palmares.

De start van de Nereïden was niet zo dominant als in de voorwedstrijden. Triton en Laga wisten snel weg te komen en liepen uit op de Amsterdammers. Gaande de wedstrijd schoof de ploeg langzaam op naar de ploegen uit Utrecht en Delft. Triton zakte op de 1500 meter langzaam terug in het veld en het werd duidelijk dat de strijd net als bij de Dames Vier tussen twee ploegen zou gaan.

In de laatste kilometer werd het verschil pas echt groot. De Amsterdammers liepen langzaam uit op de Delftenaren en elke Delftse push werd gepareerd. Rik Rienks, die tegen zijn broer Ralf roeide, verhoogde het tempo in de laatste 500 meter. De met souplesse roeiende Nereïden liepen nog verder uit en wisten uiteindelijk gemakkelijk het Hoofdnummer te winnen.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!