TeamNL Roeien

Annika en Corné zijn klaar voor de Paralympische Spelen

Op dinsdag 24 augsutus is het zover: de Paralympische Spelen in Tokio. Corné de Koning en Annika van der Meer vertegenwoordigen Nederland in het roeien. Zij roeien samen in de PR2 mixed dubbeltwee. Het toernooi start voor hun op vrijdag 27 augustus en eindigt op zondag 29 augustus. Lukt het Annika en Corné om voor het eerst in de geschiedenis een paralympische roeimedaille binnen te slepen?

Para mixed dubbeltwee

In 2017 en in 2018 werden Corné en Annika wereldkampioen en in 2020 werden ze Europees kampioen. Corné is daarnaast regerend wereldkampioen in de skiff en Annika is vice-wereldkampioen in de skiff.

”Met roeiers Corné de Koning, Annika van der Meer, reserve Esther van der Loos en coach Jan Klerks is dit een 10-jarige campagne waar we als NOC*NSF en de roeibond trots op mogen zijn. Ik heet hen van harte welkom in het team en wens hen heel veel succes!” Esther Vergeer, chef de mission TeamNL Tokio.

”Van alle projecten in mijn 30 jarige carrière als high performance manager is dit er één waarbij gelukzaligheid, respect en waardering wederom tot een max stijgen. Met diep respect voor het vrijwilligerswerk van Jan Klerks, Esther van der Loos en Cisca Kruijsdijk in samenwerking met Puck van Hasselt. Ik heb met volle teugen genoten van de veerkacht, het doorzettingsvermogen, de levenslust en het commitment van dit team. Een ongelogelijke levensles. Natuurlijk is het jammer dat de vier-met zich – op een haar na – niet heeft geplaatst voor de spelen. Maar ik maar een diepe buiging voor Amber, Elfi, Geert, Luuk, Thom en Cisca (individueel begeleider en assistent coach). Ik hoop natuurlijk van ganser harte dat Annika, Corné, Esther en Jan zichzelf, de roeiwereld en de gehele sport belonen door de allereerste prara-roeimedaille te behalen. Zo niet, dan was de reis alsnog mooier dan de bestemming.” – Hessel Evertse, technisch directeur van de KNRB.

”Het paralympisch programma heeft de afgelopen twee jaar veel last gehad van coronamaatregelen waardoor er zeer weinig competitie is geweest. We zijn dan ook benieuwd hoe iedereen deze periode is doorgekomen en of Corné en Annika in de PR2 mixed dubbeltwee hun niveau in het veld hebben kunnen handhaven. Een medaille zou fantastisch zijn.” – Chris IJsbrandy, commissaris toproeien van de KNRB.

Wegens privé omstandigheden blijft Jan Klerks in Nederland en coacht hij het team op afstand.

Wist je dat?

  • Annika in september 2015 is begonnen met roeien bij K.S.R.V. Njord.
  • Corné inmiddels zeven jaar bij het Aegon Nationaal Roeiteam roeit
  • Esther van der Loos reserve is in Tokio en zij samen met Corné tijdens de spelen in Rio de Janeiro vierde werden.

Coverfoto: Ellen de Monchy

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!