TeamNL Roeien

Belangrijke keuzes voor Monica Lanz en Sophie Souwer

Op allerlei gebieden zijn de gevolgen van COVID-19 merkbaar: zo veel mogelijk thuis blijven en werken, een sociaal leven op afstand, sporten in aangepaste vorm, onzekere economische tijden: het zet mensen aan het denken over de toekomst. Dit geldt ook voor Sophie Souwer en Monica Lanz, lid van het Aegon Nationaal Roeiteam (ANRT). Door het uitstel van de Spelen naar 2021 stond de afgelopen periode voor beide vrouwen in het teken van keuzes maken.

Sophie heeft er voor gekozen tot januari in Zürich te gaan trainen en werken. Monica heeft besloten om een punt achter haar roei-carrière te zetten.

Monica heeft gekozen voor haar maatschappelijke carrière, als junior-onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. Vanaf september gaat zij fulltime aan de slag bij het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law. Zij doen onderzoek op het gebied van waterrecht, zeerecht, milieurecht en recht met betrekking tot klimaat en duurzaamheid. Door deze keuze te maken betekent het dat er een eind komt aan haar roei-carrière bij het Aegon Nationaal RoeiTeam.

Sinds najaar 2013 is Monica lid van het Aegon Nationaal RoeiTeam. Zij nam sindsdien deel aan ieder WK en aan de Olympische Spelen in Rio 2016. Afgelopen periode was zij onderdeel van de boordselectie en trainde zij in de groep van de vrouwen Acht, met als doel plaatsing voor Tokio via het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Luzern.

Monica: 'Ik heb heel veel zin in nieuwe uitdagingen en het leven na het roeien. Mijn leven heeft 10 jaar in het teken van roeien gestaan, natuurlijk ga ik het missen en komen er nog moeilijke momenten aan. Dit weegt echter niet op tegen het sterke gevoel dat ik klaar ben om aan iets nieuws te beginnen. Ik kijk uit naar alles wat de toekomst gaat brengen!'

Ook voor Sophie zorgt het uitstel van de Spelen voor een dilemma en een verstoring in haar toekomstplannen in Zürich. Zij zou na de Spelen hier naar toe verhuizen en een leven na het roeien op bouwen. Haar plan was om daar dan aan de slag te gaan als verloskundige. Door het uitstel van de Spelen komt echter haar beroepsregistratie in gevaar. Daarom heeft Sophie de keuze gemaakt om haar trainingen tot en met januari in Zwitserland voort te zetten. Op deze manier kan zij een leven gaan opbouwen vanuit Zürich samen met haar man, haar bekwaamheid als verloskundige behouden door te werken en blijven trainen voor haar roeidroom: “een gouden medaille op de Olympische Spelen”. 

Sophie: 'De toekomstplannen lagen in Zurich, dus het is voor mij een vanzelfsprekende locatie om zelfstandig te gaan trainen. Goud op de Olympische Spelen is altijd mijn droom geweest, daar blijf ik voor trainen en het beste uit mijzelf te halen. Daarnaast wil ik ook mijn leven na het roeien op orde hebben, dus dt hoop ik op deze manier te kunnen doen.'

Sophie blijft het programma van de vrouwen groep volgen. Bij terugkomst in januari zal worden gekeken welke rol zij kan spelen in de Olympische selectie van het ANRT.

Coverfoto’s: © Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!