TeamNL Roeien

Bondscoach Eelco Meenhorst maakt scullselectie bekend

Bondscoach Eelco Meenhorst heeft de mannen scullselectievan het Aegon Nationaal RoeiTeam voor 2019 bekendgemaakt. De selectie bestaatuit een dubbelvier (M4x), een dubbeltwee (M2x), een M1x en een reserve.

Op het trainingskamp in Avis (Portugal) informeerdeMeenhorst de roeiers.

Voor 2019 bestaat de scullselectie uit de volgende ploegen:

  • M4x – Abe Wiersma (Nereus), Dirk Uittenbogaard (Nereus), Koen Metsemakers (Phocas) en Tone Wieten (Nereus)
  • M2x – Amos Keijser (Laga) en Niki van Sprang (Pampus)
  • M1x (reserve) – Stef Broenink (Njord)
  • Reserve – Melvin Twellaar (Aegir)

Nieuw in de dubbelvier is Tone Wieten. Wieten kwam vorigjaar nog in actie in de vier-zonder (M4-,  vierde op het WK) en de jarendaarvoor in de Holland Acht (M8+ brons tijdens de Spelen van Rio). Abe Wiersmaen Koen Metsemakers werden in 2018 samen met Dirk Uittenbogaard en StefBroenink vijfde op de wereldkampioenschappen. Amos Keijser en Niki van Sprangvoeren tijdens de wereldkampioenschappen van 2018 een Nederlands record in dedubbeltwee. Zij behaalden overall een zevende plek. Omdat de dubbelvier en dedubbeltwee prioriteit hebben, is Stef Broenink startende reserve. Hij gaat zichdoorontwikkelen in de skiff (M1x). Melvin Twellaar pakte in 2018 zilver op hetWK U23 met Luuk Adema (Gyas) in de dubbeltwee, Twellaar stroomt dit jaar doornaar het Aegon Nationaal RoeiTeam.

Eelco Meenhorst: ‘Het belangrijkste is dat we een goede selectie/trainingsperiode hebben doorlopen waarin we als groep goede progressie hebben geboekt met daarin diverse meetmomenten. We hebben ons plan volledig uitgevoerd en hebben daardoor een zorgvuldige afweging kunnen maken voor de samenstelling van de ploegen. We sluiten de selectieperiode nu af en gaan ons volledig richten op de voorbereiding voor het EK en later dit jaar het WK.’

Programma 2019
Dit jaar staat vooral in het teken van excelleren op het Europees kampioenschap in Luzern (mei) en de wereldkampioenschappen in Linz (augustus). Daarbij is het WK tevens de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. De Nederlandse ploegen moet dan bij de top 6 eindigen om een ticket naar Tokyo veilig te stellen. In aanloop naar de wereldtitelstrijd zijn er verschillende trainingskampen en nemen de roeiers ook nog deel aan het NK Klein (april Bosbaan) en de World Cup wedstrijd in Rotterdam (juli).

Eigen foto: Jabik-Jan Bastiaans

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!