TeamNL Roeien

Rio 2016: Braziliaanse blog: pi wat? picanha

Brazilië is veel meer dan de Spelen! Wie kan ons dat beter vertellen, dan de vrouw van Holland Vier roeier Vincent van der Want. Valeria is geboren en getogen in Brazilië, maar woont al tien jaar in Nederland. Met Vincent heeft zij zoon Sávio van één. Tijdens de Paralympische Spelen geeft zij een inkijkje in het leven daar. In deze blog alles over picanha.

Zondag 11 september
Wat is het favoriete eten? Oeps, dat is een lastige! Iedereen eet rijst, bonen, vis, kip en vlees, het wordt alleen overal op een andere manier bereid. “Bonen, zijn ook niet zomaar bonen,” vertelt Vincent. “De bonen worden bereid in een saus met ui, knoflook, koriander, laurier en nog veel meer. En de rijst bak je eerst in olie en daarna kook je het als risotto.” Op de vraag of er gebarbecued wordt volgt een volmondig “JA” door alle gasten. “Vlees is niet goedkoop in Brazilië, maar zo lekker,” lacht Valeria. Favoriet is picanha, een soort biefstuk. Struin het internet af en je vindt benamingen als juweeltje, spectaculair, populair, absoluut de moeite waard en nog veel meer. Wil je het proberen, de slager aan de Kinkerstraat in Amsterdam is het juiste adres volgens de Brazilianen. “Wist je dat Brazilianen al het vlees doorbakken, zij eten het niet medium of rare,” vult Vincent aan.

Zaterdag 10 september
Jonge Brazilianen drinken geen koffie, maar fruitsapjes. Je koopt allerlei soorten fruit en maakt er sap van of een pulp en vult het aan met water. Verlekkerd vertelt Valeria over de enorme passievruchten die je in Brazilië kan kopen. Ze laat zelfs zien hoe groot ze zijn. “Vanaf een jaar of dertig drinken Brazilianen koffie,” vertellen Valeria en vriendin Núbia. “En ze drinken véél koffie.” In de ochtend met melk, daarna zwart met meestal een berg suiker. Brazilianen zijn echte zoetekauwen. Het zetproces is bijzonder. Voordat de dames het uitleggen, rent Valeria naar de keuken en komt terug met een soort sok. Gemalen koffie met suiker (niet verplicht) roer je in een pannetje met water. Als het gekookt heeft, giet je het door de ‘sok’, het filter dus. Samboroso!

Vrijdag 9 september
Op iedere hoek van de straat vind je in Brazilië shops met de bekende slipper. Ook in Nederland zijn ze mateloos populair en in allerlei kleuren en modellen te koop. Wat is het geheim? Vriendin Núbia: “Iedereen draagt Havaianas, mannen, vrouwen, jongens, meisjes, baby’s. Je gaat met je vriendinnen naar het café, je draagt Havaianas, naar de markt op Havaianas, op de boerderij, op het strand, altijd op Havaianas!” Een van de redenen om deze populaire slipper te dragen is omdat het te warm is voor schoenen, maar ook om dat ze heel goedkoop zijn. “Ze zijn bijna voor niets, de simpele modellen dan.” Op de vraag ze verschillende paren Havaianas in de kast heeft grinnikt Núbia: “Tuurlijk, ik heb er wel vier.”

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!