TeamNL Roeien

Brons bij eerste A-finale op het EK

Benedict Tufnell

Op het Hongaarse water in Szeged werden vandaag de halve finales, enkele B-finales en eerste A-finales van de Europese Kampioenschappen verroeid. De Vrouwen Vierzonder, met TeamNL roeiers Ilse Kolkman, Nika Vos, Willemijn Mulder en Talent TeamNL roeier Maartje Damen, wonnen daarbij een medaille voor Nederland.

De vrouwen van de Vierzonder roeiden naar een derde plek tijdens hun A-finale, met een bronzen plak als resultaat. De Nederlandse dames wisten tijdens de race het gat dat de Britten en Roemenen hadden gecreëerd knap te overbruggen, en roeiden duidelijk mee voor een podiumplaats.

Mannen Tweezonder
De Mannen Tweezonder, die trainen richting het Olympisch Kwalificatietoernooi in mei, roeiden een spannende halve finale. Gedurende de eerste 1500 meter lagen Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang op de vierde plek, wat niet genoeg is voor een plaats in de A-finale. In de laatste paar honderd meter wist het Nederlande duo de Serven in te halen, en daarmee een plaats in de A-finale te bemachtigen. Deze wordt morgen om 12:51 uur verroeid. 

Overige nummers
Beiden dubbelvieren van het opleidingsprogramma ‘Talent TeamNL’ roeiden op de zaterdag van het EK de B-finale. De Mannen Dubbelvier met Wibout Rustenberg, Michiel Mantel, Stijn Wieling en Jorn Salverda behielden daarbij knap de eerste plek. De Vrouwen Dubbelvier met Claire de Kok, Margot Leeuwenburgh, Lisanne van der Lelij en Lisa Bruijnincx werd tweede in hun B-finale, enkele tienden voor de Poolse ploeg. De Mannen Dubbeltwee, met talenten Lucas Keijzer en Jelle Bakker, behaalden een zesde plek in hun halve finale en roeien morgen de B-finale. TeamNL roeier Pieter van Veen roeide in de “race for lanes” voor zijn C-finale naar een tweede plek.

Programma zondag 28 april
Morgen starten er nog enkele ploegen de B- en C-finales. Daarna worden de A-finales live uitgezonden op de website van Worldrowing, waarbij twee Nederlandse ploegen in actie komen:

Mannen SkiffM1xC-finale9:15 uur
Vrouwen TweezonderW2-B-finale9:38 uur
Mannen DubbeltweeM2xB-finale9:53 uur
Mannen TweezonderM2-A-finale12:51 uur
PR2 Mixed DubbeltweePR2 Mix2xA-finale13:06 uur

Tijdens het NOS Sportjournaal op zondag wordt om 18:00 uur een samenvatting van het EK gedeeld, samen met een sfeerimpressie van de huidige hoogtestage van het nationaal roeiteam. Resultaten en nieuws vanaf het wedstrijdterrein volg je via ROEIEN.nl en op Instagram: @teamnlroeien voor de roeiers van TeamNL en @roeien.nl voor de overige ploegen. 

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!