TeamNL Roeien
Column Kaj Hendriks: Netflix and chill
In Roei! 29 natuurlijk de column van Kaj Hendriks. Ook Kaj kan niet altijd de verleiding van Netflix weerstaan…
Uit iedere editie van Roei! mogen wij een artikel publiceren. We kozen voor de blog van Kaj, roeier van Triton in Utrecht, het Aegon Nationaal RoeiTeam en student geneeskunde. In de rubriek Dagboek Tokyo doet hij in elk nummer persoonlijk verslag van zijn weg naar de Spelen van 2020.
In Roei! staan nog veel meer interessante artikelen. Voor 30 euro per jaar heb je al een abonnement. Klik hier voor meer info!
Nu de lange zomeravonden weer voorbij zijn, moet ik bekennen dat ik na trainen en coschappen een stuk minder vaak buiten kom. En zoals voor zovelen, is het voor mij nogal verleidelijk om nog even te Netflixen en ontspannen voor het slapen gaan (of om te ‘Netflix and chill’-en).
Waar ik eerder de ene serie na de ander verslond, zonder me een week later de gepasseerde afleveringen te kunnen herinneren, probeer ik nu van elke serie of film iets mee te nemen. Deze leerpunten kunnen van alles zijn, maar regelmatig is het iets ten behoeve van mijn medische carrière of herkenning en/of bewustwording rondom het roeien. Op die manier voel ik me iets minder schuldig voor die uren voor dat scherm.
Zo ben ik een groot fan van de verschillende series over Sherlock Holmes, de welbekende privédetective. De Britse ‘Sherlock’ vind ik misschien wel de leukste of meest leerzame. Daarin wordt de kijker bijvoorbeeld meegenomen in Sherlock’s beschrijvingen en overwegingen met betrekking tot de eerste indruk van een personage. Aandacht voor de eerste indruk van een patiënt kan je als aanstaand of praktiserend arts heel veel informatie geven, iets waar niet altijd iedereen bij stilstaat. De mate van verzorging, de manier van binnenkomst en de motoriek en interactie met anderen kunnen vaak al een duidelijk beeld schetsen van de achtergrond en de klachten van een patiënt, nog voor er een woord gewisseld is.
Ik ben een groot fan van Sherlock
Dit soort observaties en het kunnen lezen van de medemens kunnen ook heel waardevol zijn binnen een team. Niemand is hetzelfde en iedereen heeft een andere achtergrond, andere nevenactiviteiten en een ander sociaal leven. Niet iedereen praat daar even gemakkelijk over, en zo kunnen bijvoorbeeld onbesproken tegenslagen in de privésfeer leiden tot onbegrip, miscommunicatie en in het slechtste geval tot verminderde prestaties. Het leren kennen van teamgenoten door te observeren kan helpen bij het inschatten van hun welbevinden. En zoals het Sherlock helpt zijn zaken op te lossen helpt het ons als roeiers om, via wederzijds begrip en voorkomen conflicten, onze prestaties te verbeteren.