TeamNL Roeien

Dag 3: EK Brandenburg

Vandaag stond in Brandenburg de finaledag van het EK roeien op het programma. Roeien.nl blikt terug op deze enerverende dag, waarop de Nederlandse equipe met vier medailles naar huis terug keert.

 

 

Het beloofde voor de Nederlandse equipe van tevoren een spannende dag te worden, met maar liefst negen boten van het Aegon Nationaal RoeiTeam in de A-finales. Het zonnetje scheen al vroeg op de ochtend, maar laat de strakke lucht je niet bedriegen! De omstandigheden op het water in Brandenburg waren enorm zwaar.

B-finales
Al vroeg in de ochtend stonden drie Nederlandse boten klaar voor hun B-finale. Hierin roeide Tim Heijbrock (LM1x) naar een vierde plaats in 7:36;34, waarmee hij een tiende plaats op dit EK heeft behaald. Hetzelfde gold voor voor Aletta Jorritsma en Heleen Boers, die in 7:36;98 finishten. Karien Robberts eindigde in haar B-finale als zesde (8:17;46), wat een twaalfde plaats in de totaalranking opleverde.

LW1x
Vanaf 10:33 uur stonden de A-finales op het programma en was er direct succes voor Lisa Wörner. Vrijdag had ze zich al overtuigend naar de A-finale geroeid en ook nu bleek ze voorin mee te kunnen. Vooraan het veld was de Duitse Anja Noske overtuigend de snelste, maar in 8:37;05 behaalde ze ruim voor de nummer vier het brons. Een goede start van het finaleblok!

M2-
Ook de tweede Nederlandse finalerace bleek een succesvolle voor het ANRT. Mitchel Steenman en Roel Braas, vorig jaar nog vierde bij de WK in Aiguebelette, roeiden naar brons. Als de race nog een stukje langer had geduurd, had er wellicht nog meer in het vat gezeten voor het sterke duo. Met hun eindsprint passeerden ze Tsjechië en kwamen maar een halve seconde tekort voor het zilver. Een goede opmaat naar de volgende World Cup!

LM2x
Voor de gebroeders Vincent en Tycho Muda eindigde hun olympische droom helaas in Brandenburg. Om mee te mogen doen aan het OKT hadden ze tweede moeten worden in hun finale, maar eindigden ze als zesde in 7:08.40.

 

https://twitter.com/Mcdom/status/729287130283921408?ref_src=twsrc%5Etfw

LW2X

Het hoogtepunt van het EK voor het ANRT kwam zonder twijfel van de hand van Ilse Paulis en Maaike Head. In de finale was het een nek-aan-nek race met de Duitse en Poolse roeisters. Tijdens het laatste kwart zette het Nederlandse duo een stevige eindsprint in tegen de Duitse Fini Sturm en Marie-Louise Dräger. Het verschil in de finishtijd was uiteindelijk twee seconden, maar wel in het voordeel van Ilse en Maaike. GOUD!

W4x
Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw waren naar Brandenburg gekomen als de verdedigend zilveren medaillewinnaars, maar kwamen dit jaar net te kort om opnieuw het podium te mogen betreden. Het verschil tussen brons en hun vierde plaats kon echter niet veel kleiner zijn. Ook Oekraïne finishte in 7:21, maar deed dat een paar tienden sneller dan het Nederlandse viertal.

W2x
Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg hadden op de openingsdag van het EK nog overtuigend een finaleplaats verdiend door als tweede te finishen in hun heat. Onder de zware weersomstandigheden konden ze in de A-finale zo een prestatie helaas niet herhalen. In 8:53;71 werden ze zesde in de A-finale.

LM4-
Bjorn van den Ende, Jort van Gennep, Joris Pijs en Bart Roovers bleken de meest ongelukkigen van het ANRT dit EK. Halverwege lagen de lichte mannen nog vijfde, maar met een geweldige eindsprint leek het eremetaal in zicht. Op de eindstreep bleken de Duitsers echter 0.08 seconde sneller, waardoor zij met het brons aan de haal gingen.

https://www.facebook.com/vrouwen8/posts/1145397578824395:0

Vrouwen acht
Het Nederlandse achttal is in volle vaart op weg naar het OKT en liet dit weekend zien dat ze in vorm naar Luzern zullen afreizen. Nadat de vrouwen acht vrijdag al de snelste boot van het veld bleek, namen ze in de finale na 1500 meter de kop over van Rusland. In het laatste deel van de race bleken de Britse roeisters echter een betere eindsprint te hebben. Het leidde op de kant tot een bijzondere situatie, waarbij de roeisters teleurgesteld waren met zilver. Met oog op het OKT zit de vorm echter goed!

Holland Acht
Ook de Holland Acht begon overtuigend aan hun race, met een koppositie na 500 meter als resultaat. De race was echter nog lang niet gevaren. Na twee kilometer passeerde het vlaggenschip van het Nederlandse mannenroeien de finishlijn als zesde in 6:24.67, een teleurstellend einde van hun EK.
Het EK zit erop! Het ANRT keert huiswaarts met vier medailles en negen A-finale plaatsen. De boten die nog niet zijn gekwalificeerd voor Rio hebben nu nog twaalf dagen om zich voor te bereiden op het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat van 20 tot en met 25 mei plaatsvindt in Luzern.

Bekijk hier alle resultaten terug.

Coverfoto: Merijn Soeters

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!