TeamNL Roeien

"Dit toernooi smaakt naar meer"

Zijn sportslogan luidt: ‘’yeah I have a problem, I can still fit through doorways.’’ Het is het motto van Bastiaan Collette, voormalig juniorenroeier en nu uitkomend onder de vlag van Okeanos.

Ondanks dat hij zich vooralsnog niet zijdelings door deurposten hoeft te wringen, heeft hij de afgelopen jaren flinke progressie geboekt. Met zijn 85 kilo wist hij een 2k-test af te raffelen in 5.57 en op de Koninklijke Holland Beker was hij de enige Nederlander die te bewonderen was in de finale van de mannenskiff. Al deze resultaten bleven niet onopgemerkt en dus verdiende hij in de skiff een uitzending naar het FISU-WK in Poznan. Daar werd hij eerste in de B-finale. Een resultaat waar hij op voorhand niet op gehoopt had.

“Balen, maar dan is het een simpele conclusie dat ze voor dit moment nog een maatje te groot zijn”

“Achteraf gezien ben ik best tevreden met de 7e plek, maar ik kwam hier om minimaal A-finale te varen. Tijdens mijn eerste race merkte ik al dat al mijn tegenstanders best veel snelheid hadden en werd ik op een kleine seconde verwezen naar de herkansing. Dat was direct een moment waarop ik moest schakelen en waar ik stiekem geen rekening mee had gehouden. In de halve finale voer ik naar mijn vermogen en dat resulteerde net niet in een finaleplek. Balen, maar dan is het een simpele conclusie dat ze voor dit moment nog een maatje te groot zijn. Nu ik op het toernooi terugkijk kan ik daar mee leven. Eén van mijn coaches heeft als specialiteit om heel Worldrowing af te struinen en elke tegenstander door te lichten. Veel jongens kwamen direct vanuit Rotterdam door en een aantal waren zelfs al actief geweest op de Spelen. Uiteindelijk werd het zilver bijvoorbeeld gepakt door een Duitser met een pr van 5.46. Dan breng je wel de nodige pk’s mee en gaat het rap als je hem goed oppakt.”

[foto]

Nu Bastiaan zijn eerste grote internationale toernooi heeft afgesloten is zijn seizoen voorbij. De van tevoren gestelde seizoensdoelen zijn nagenoeg gehaald en hij heeft een nieuwe ervaring opgedaan.

” Al met al was het een gave ervaring waar ik veel van geleerd heb”

“Aan het begin van het seizoen had ik met mijn coaches afgesproken dat het doel was om in de skiff naar de FISU-WK te gaan. Vanaf het NK-klein wist ik dat ik daarop een redelijke kans maakte want daar werd ik 5e. Voor mezelf had ik drie grote meetmomenten gesteld: het NK, de Holland Beker en de Slotwedstrijden. Daar tussendoor startte ik wedstrijden om te meten wat de snelheid was en of ik nog op de goede weg zat. Na de slot kreeg ik de bevestiging dat ik naar Poznan mocht en heb ik de hele zomer doorgetraind. Al met al was het een gave ervaring waar ik veel van geleerd heb.”

De komende periode gaat Bastiaan aanpakken om uit te rusten en zich op te laden voor het nieuwe seizoen. Nieuwe doelen worden gesteld en dan wordt de draad weer opgepakt.

“Daarnaast hoop ik een paar internationale races te varen want dit toernooi smaakte naar meer”

“Aankomende anderhalve week ga ik echt genieten en een feestje pakken. Voor volgende week staat er een bruiloft in Turkije van een vriend op de planning, daar heb ik veel zin in. Daarna ga ik langzaamaan het trainen weer oppakken. Ik begin in ieder geval in de skiff en start tussendoor hopelijk de Amstelbeker en de Novembervieren. Het doel is om mijzelf te blijven ontwikkelen. Ik wil sterker worden en nieuwe technische stappen zetten. Daarnaast hoop ik een paar internationale races te varen want dit toernooi smaakte naar meer.”

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

AROSS en De Hertog organiseerden samen juniorenwedstrijd: 'een geslaagde dag'

Nieuws

ARB: Uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

Nederland wint World Rowing Cup na successen op WCIII

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!