TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Benedict Tufnell

De komende drie dagen wordt er op de Rotsee in Luzern, Zwitserland, geracet voor de laatste Olympische en Paralympische startbewijzen bij de ‘Final Olympic and Paralympic Qualification Regatta’. Drie Nederlandse boten strijden op dit toernooi mee voor deze laatste tickets voor Parijs: de Mannen Tweezonder, Paralympische Mannen Skiff en Paralympische Vrouwen Skiff. 

Bij de Wereldkampioenschappen in 2023 behaalden elf boten van nationaal roeiteam ‘TeamNL Roeien’ reeds een ticket voor de Olympische en Paralympische Spelen. De Mannen Tweezonder, die sinds januari wordt bemand door roeiers Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang, moeten als enige TeamNL boot hun startbewijs nog bemachtigen bij het komende Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). De roeiers draaiden hiervoor de afgelopen maanden een eigen trainingsprogramma. Het duo heeft drie jaar geleden een zelfde traject doorlopen, toen zij samen bij het laatste Olympische kwalificatietoernooi een ticket voor de Spelen in Toyko verkregen, tevens in de tweezonder. 

Niki & Guillaume tijdens het OKT in 2021. © Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

De twee PR1 paraskiffs worden bemand door David Zeelenberg en Eva Mol. Beiden pararoeiers strijden op het kwalificatietoernooi mee voor de laatste Paralympische plek in hun veld. Eva Mol roeide bij de afgelopen wereldkampioenschappen in Belgrado naar een achtste plek, en kwam daarbij net één plek te kort voor een ticket voor Parijs. Naast het ticket moeten beide paraboten, bij de tweede of derde wereldbeker, nog voldoen aan de nationale eis.

Het kwalificatietoernooi start op zondag 19 mei met heats en herkansingen. Maandag 20 mei worden de halve finales verroeid. Op dinsdag 21 mei wordt in de A-finales duidelijk wie er met de laatste startbewijzen naar huis gaan. De Mannen Tweezonder moet daarvoor in de top twee eindigen. Bij de paraskiffs gaat het om een enkele plek.

BootRoeiersStarttijden 19 mei
Mannen Tweezonder (M2-)Guillaume Krommenhoek & Niki van Sprang10:26 uur
PR1 Mannen Skiff (PR1 M1x)David Zeelenberg9:20 uur
PR1 Vrouwen Skiff (PR1 W1x)Eva Mol9:00 uur

Hoe volg ik het Olympisch & Paralympisch Kwalificatie Toernooi?
De wedstrijden zijn van zondag t/m dinsdag te volgen via worldrowing.com. Resultaten, sfeer en nieuws vanaf het wedstrijdterrein volg je via ROEIEN.nl en op Instagram: @teamnlroeien voor de roeiers van TeamNL en @roeien.nl voor de overige ploegen. 

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!