TeamNL Roeien

Drie ploegen en één coach op shortlist NOC*NSF Sportgala 2020-2021

Op woensdag 22 december vindt het NOS | NOC*NSF Sportgala plaats. Gisteren zijn de kanshebbers op de titel Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische sporten en Coach van 2020 én 2021 bekend gemaakt. In de categorie Sportploeg staan de mannen dubbelvier, mannen dubbeltwee en vrouwen vierzonder op de shortlist en maken hiermee kans op een nominatie. Ook Eelco Meenhorst staat op de shortlist voor de categorie Coach van het Jaar.

NOC*NSF, NOS, en Bas van Goor (voorzitter van de vakjury) maken voor elke categorie een shortlist met sporters en coaches die, vanwege hun prestatie de afgelopen twee jaar, kans maken op de eretitel. Op zondag 12 december worden de nominaties bekend gemaakt door de vakjury. De daadwerkelijke stemming vindt digitaal plaats op maandag 20 en dinsdag 21 december. Topsporters kiezen in de sporterscategorieën en coaches brengen hun stem voor de allerbeste coach. De stemmen van de sporters en coaches tellen voor 50% mee en de stem van de vakjury telt voor 50% mee.

Er maken drie roeiploegen kans op een nominatie:

  • De mannen dubbelvier, bestaande uit Tone Wieten, Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma en Koen Metsemakers, is huidig wereldkampioen en olympisch kampioen.
  • De vrouwen vierzonder, bestaande uit Veronique Meester, Ymkje Clevering, Ellen Hogerwerf en Karolien Florijn, is huidig Europees kampioen en werd tweede op de Olympische Spelen.
  • De mannen dubbeltwee, bestaande uit Stef Broenink en Melvin Twellaar, werd tweede op de Olympische Spelen.

Eelco Meenhorst staat op de shortlist voor Sportcoaches. Hij was als coach verantwoordelijk voor de mannen scullgroep, waarmee hij met de mannen dubbelvier en mannen dubbeltwee, goud en zilver op de Olympische Spelen wist te bemachtigen.

Live uitzending

Vanwege de huidige coronamaatregelen is de keuze gemaakt de sportverkiezingen te organiseren zonder feestelijkheden en publiek. Niettemin wordt de traditie van sportverkiezingen op gepaste wijze zonder publiek voortgezet. In een live tv-uitzending wordt er teruggeblikt op de sportmomenten van de afgelopen twee jaar en worden de sporprijzen uitgereikt. Deze uitzending is te zien op woensdag 22 december om 20.30 uur op NPO 1 en NOS.nl. Ook is het te volgen op NOS Langs de lijn en de socials media accounts van NOS en TeamNL.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!