TeamNL Roeien

Rio 2016: "Een medaille is echt een doel voor ons"

Hij staat aan de vooravond van zijn eerste Spelen. Corné de Koning komt samen met Esther van der Loos uit in de TAMix2x en zal volgende week op het hoogste podium acteren. Vrijdag is de gehele paralympische selectie op het vliegtuig gestapt richting Rio. Wat zijn de verwachtingen van Corné en waar kijkt hij het meest naar uit?

“Met onze vorm zit het goed”, zegt Corné. “We hebben afgelopen week optimaal getraind. De omstandigheden waren fijn en ik denk dat we goede laatste stappen hebben gezet. We hebben gewerkt aan de efficiëntie in de haal. Dat we onze volledige lengte voorin benutten en het hogere tempo minder leidend is. Normaal draaiden we tempo 36/37 tijdens een race en inmiddels is ons baantempo 35/36. Dat is toch een klein verschil waardoor we het net wat makkelijker voor onszelf maken. Daarnaast moeten we met een zekere ontspanning inpikken en hem dan goed doorzetten tot het einde van de haal.”

“We hebben heel weinig last van fysieke klachten en kwaaltjes gehad, erg prettig”

Het tweetal raakt door hun trainingsschema steeds beter op elkaar ingespeeld. De trainingen die ze samen in de boot doen vormen straks de basis voor hun prestatie in Rio. “Na de wereldbeker in Poznan kwam onze coach Jan Klerks vrij vlot met een nieuw schema. In totaal deden we 7/8 trainingen per week gezamenlijk in de boot. Daarbuiten deden we een paar krachttrainingen erbij en voerden we zelfstandig een alternatieve duurtraining uit. Alle trainingen die op het schema stonden hebben we voltooid. We hebben heel weinig last van fysieke klachten en kwaaltjes gehad, erg prettig.”

Ondanks al deze trainingen heeft Corné wel de tijd gehad om te ontspannen. Hij heeft de prestaties van de Nederlandse roeiselectie in Rio nauwlettend in de gaten gehouden. Op basis van alles wat hij gezien heeft en verhalen van andere roeiers kan hij zich al een voorstelling maken van wat hen te wachten staat. “Ja, het is natuurlijk een fantastische omgeving. Het lijkt mij prachtige baan om op te roeien. Als je van anderen hoort dat het de mooiste baan is waar ze ooit geroeid hebben, kan ik niet wachten om daar te laten zien wat we kunnen. Voor de rest vind ik het lastig om mij in te denken hoe groot het nu precies is. Het dorp bijvoorbeeld, waar we twee weken mogen vertoeven, lijkt mij heel bijzonder.”

“We zijn sowieso dichter bij de top gekomen en een medaille is echt een doel voor ons”

Hoe dan ook wordt het voor het duo behalve een bijzondere ook een spannende ervaring. Het veld ligt dicht bij elkaar en de behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor Rio. “Dit seizoen hebben we in Gavirate (Italië) de eerste Worldcup gewonnen en in Poznan werden we derde. We zijn sowieso dichter bij de top gekomen en een medaille is echt een doel voor ons. Er zijn, met ons meegerekend, zes landen die heel dicht bij elkaar liggen: Australië, Frankrijk, Engeland, Oekraïne en Brazilië. Op een kilometer zit er tussen de winnaar en de nummer laatst maar vier seconden. Het is daardoor moeilijk te zeggen wie de absolute favoriet is. Mocht het zo zijn dat we uiteindelijk geen medaille pakken maar we een race hadden waarbij alles op zijn plaats viel, dan kan ik daar mee leven.”

Foto: Merijn Soeters Fotografie

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: elf medailles

Nieuws

TeamNL Roeien op World Cup I: Dag 2

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: de Heats

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!