TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

Benedict Tufnell

Morgen, zondag 26 mei, vinden de finales plaats van de tweede wereldbeker in Luzern, Zwitserland. Vandaag wisten nog vijf Nederlandse boten tijdens de halve finales en herkansingen een plekje te bemachtigen voor de A-finales. Bij het slotstuk van World Cup II racen er in totaal elf Nederlandse boten mee voor de medailles.

De dag begon met de halve finales van de Vrouwen Tweezonders. Veronique Meester & Ymkje Clevering bleven gedurende hun race de Australische tweezonder voor en gingen er met de winst vandoor. Willemijn Mulder & Ilse Kolkman maakten er in de tweede halve finale een spannende race van en lieten met een sterke eindsprint zien dat ze bij de top drie van hun race behoorden. Ook zij roeien morgen in de A-finale.

De Vrouwen Dubbeltwee, met roeiers Martine Veldhuis & Lisa Scheenaard, roeiden tevens een spannende halve finale. Het duo roeide nek aan nek met Noorwegen (2) en Nieuw-Zeeland (3) richting de finishlijn, maar kwam uiteindelijk vier tienden van een seconde te kort voor een plaatsing in de A-finale.

De Mannen Vierzonder, met roeiers Rik Rienks, Eli Brouwer, Nelson Ritsema en Guus Mollee, roeiden vandaag in de herkansing naar een tweede plek. Gedurende hun race wisten ze de vierzonder van Frankrijk (1) lang voor te blijven, maar kwamen uiteindelijk met een verschil van drie tienden over de finish. Ook zij roeien morgen de A-finale.

De dag werd afgesloten met de halve finales van de skiffs. Karolien Florijn roeide in haar race tegen de Australische Tara Rigney, die de eerste 1500 meter in de buurt van haar bleef. In de laatste 500 meter vergrootte Florijn de voorsprong van een halve seconde naar drie. Simon van Dorp moest het in zijn halve finale opnemen tegen Wereldkampioen Oliver Zeidler (GER). Hij werd tweede in deze race en neemt het morgen opnieuw op tegen de Duitse skiffeur.

David Zeelenberg (PR1 M1x) roeide vanochtend in de herkansing naar een vijfde plek en start morgen de B-finale. Tosca Kettler (LW1x) behaalde vanmiddag in de B-finale een vierde plaats.

Programma zondag 26 mei
Op zondag worden de A- en B-finales verroeid. Vanaf 10:00 uur is zijn de wedstrijden live te volgen via de website van World Rowing. Hieronder alle starttijden van de Nederlandse boten:

NummerFinaleStarttijd
PR1 Mannen Skiff (PR1 M1x)*B-finale09:00 uur
Vrouwen Dubbeltwee (W2x)B-finale09:20 uur
Vrouwen Tweezonder (W2-)A-finale10:36 uur
Vrouwen Tweezonder (W2-)A-finale10:36 uur
Vrouwen Vierzonder (W4-)A-finale11:02 uur
Mannen Vierzonder (M4-)A-finale11:15 uur
PR2 Mix Dubbeltwee (PR2 Mix2x)A-finale13:05 uur
Mannen Dubbeltwee (M2x)A-finale13:33 uur
Vrouwen Dubbelvier (W4x)A-finale13:46 uur
Mannen Dubbelvier (M4x)A-finale14:00 uur
Mannen Skiff (M1x)A-finale14:13 uur
Vrouwen Skiff (W1x)A-finale14:40 uur
Mannen Acht (M8+)A-finale14:58 uur
* Start op eigen gelegenheid.

Hoe volg ik de tweede wereldbeker? 
De wedstrijden zijn gedurende het hele weekend te volgen via worldrowing.com. In het NOS Sportjournaal wordt er op de zondagavond een samenvatting uitgezonden. Resultaten, sfeer en nieuws vanaf het wedstrijdterrein volg je via ROEIEN.nl en op Instagram: @teamnlroeien

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!