TeamNL Roeien

Eve Stewart, Benthe Boonstra en Nika Vos onderdeel van het topsportprogramma

Eve Stewart, Nika Vos en Benthe Boonstra maken sinds december 2020 onderdeel uit van het topsportprogramma van de KNRB. Hoe is het voor deze roeisters om vanuit het talentprogramma deze overstap te maken? We vroegen het Eve, Nika en Benthe zelf.

Eve Stewart

In 2015 ben ik als tweedejaars junior 18 begonnen met roeien bij RIC. Het werd in mijn eerste jaar al snel duidelijk dat ik de kans zou krijgen om in Amerika te studeren, dus die pakte ik natuurlijk. Na vier jaar in Iowa ben ik nu sinds maart terug in Nederland en ben ik ook lid geworden bij Nereus.

Mijn mooiste roeimoment is zonder twijfel het halen van een zilveren medaille bij het U23 WK in 2018. Ik zat toen in een ploeg met acht andere meiden waarvan het voor ons allemaal ons eerste grote toernooi was. Na de voorwedstrijd vertelde de coaches dat als alles goed ging in de finale we misschien kans hadden op een bronzen medaille. Om uiteindelijk daar met een zilveren plak te staan nadat we als vijfde over de 1500m waren gekomen was waanzinnig. Ik zit nu ook weer met twee van die meiden in de groep, maar weet zeker dat het voor ons allemaal altijd een speciale herinnering zal blijven.

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik de kans heb gekregen om bij het topsportprogramma van het Aegon Nationaal RoeiTeam aan te sluiten. Ik moet nog een beetje wennen aan hoe alles loopt, maar ik ben binnen gekomen bij een super leuke groep meiden wat de stap een stuk eenvoudiger maakt.

”Ik denk dat ik dezelfde droom heb als iedere topsporter:  Goud halen op de Olympische Spelen. But one step at a time.”

Eve Stewart

Benthe Boonstra

Mijn roei-avontuur begon op het Laga jeugdroeikamp. Ik ben hier twee keer naartoe geweest voor ik de grote stap van tennis naar wedstrijdroeien heb gemaakt in augustus 2017. Eerst ben ik twee jaar lid geweest van De Laak en roei nu sinds een jaar als student bij Skoll. Roeien zorgt voor structuur, ritme, doorzettingsvermogen, vriendschappen, energie en heel veel plezier.

Ik heb de stap naar het Topsportprogramma ervaren als een hele gave en toch wat onverwachte wending in mijn roeicarrière. Ik hoop een goede bijdrage te leveren aan het vrouwen acht traject en het team te versterken de komende maanden. Verder heb ik het vooral heel erg naar mijn zin in dit project!

”Ik zou graag een mooi blik willen halen op de Olympische Spelen en daarnaast afstuderen als arts!”

Benthe Boonstra

Nika Vos

In 2015 ben ik rechten gaan studeren en ook begonnen met roeien. Ik werd lid van Skøll en drie jaar later mocht ik voor het eerst mee naar het WK U23. Door het roeien ben ik op veel nieuwe plekken geweest. Daarnaast word ik uitgedaagd zowel fysiek als mentaal en is er altijd een nieuwe doel om naar toe te werken.

Na drie fantastische onder 23 jaren is dit voor mij een mooi moment om een stap te maken naar iets nieuws. Juist in zo’n onzekere tijd waarin veel dingen moeten wachten is het speciaal om zo’n kans te krijgen. Op deze manier kan ik volop blijven trainen, leren en ontwikkelen. Een groot voorrecht en superleuk dus!

”Mijn droom is om mee te kunnen racen met de wereldtop dus daar werk ik elke dag hard voor!”

Nika Vos

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!