TeamNL Roeien

Even bellen met... Annemarieke van Rumpt

Met twee olympische medailles op zak was Annemarieke van Rumpt onderdeel van een succesvolle generatie in de dames acht. Inmiddels is ze een moeder van drie en werkzaam als coach bij 2KNOWHOW. Aan de hand van vijf vragen vertelt ze over haar nieuwe leven.

Hi Annemarieke, om maar met de deur in huis te vallen. We kennen je allemaal als roeister, maar wat doe je tegenwoordig?
Sinds tien maanden ben ik trainer/coach bij 2KNOWHOW, een coachings- en trainingsbureau in Leiden. Mijn werkzaamheden daar zijn erg afwisselend, maar draaien eigenlijk altijd rondom ‘mensen en leren’. Denk aan individuele gesprekken, loopbaanbegeleiding, relaties op de werkvloer, of de vraag ‘wat wil ik met mijn leven’. Daarnaast geef ik presentaties en trainingen over effectiviteit, leiderschap, et cetera. Het is een heel nieuwe richting op ten opzichte van mijn vorige baan.

Een nieuwe richting …? Vertel!
In 2008, direct na de Olympische Spelen in Peking, ben ik gestopt met roeien en heb ik direct een nieuwe uitdaging gevonden. Samen met Annemiek de Haan ging ik aan de slag bij Accenture, waar ik uiteindelijk 7,5 jaar als consultant heb gewerkt. Ik speelde gedurende die periode soms al met het idee om te veranderen van baan. Uit mijn roeicarrière had ik altijd zoveel drive en passie gehaald, dat wilde ik ook vinden in mijn werk. Ik heb in 2010 al een Master in Organisational Behaviour gehaald en besloot na het krijgen van mijn derde kind om de switch daadwerkelijk te gaan maken. Vanaf dat moment vielen de puzzelstukjes snel bij elkaar. Ik deed een aanvullende coachingsopleiding, zegde mijn baan op en kon binnen twee weken aan de slag bij een bedrijf bij mij thuis om de hoek.

Tijdens jouw roeicarrière heb je ook altijd met coaches gewerkt. Heb je veel aan je topsportervaring in je dagelijkse werkzaamheden?
Om eerlijk te zijn vertel ik in veel gevallen niet eens dat ik een topsportverleden heb. Coaching draait vooral om vragen stellen. De ander staat centraal, niet ik. Ik merk soms wel dat het helpt in teamtrajecten. Ik heb natuurlijk veel ervaring met doelen stellen, conflicten oplossen en samenwerken. Mensen snappen dan wel direct dat ik daar iets over kan zeggen. In andere gevallen gebruik ik het eigenlijk bewust niet.

Merk je andersom wel dat je vanuit de coaching dingen hebt geleerd die je tijdens het roeien had kunnen gebruiken?
Dat merk ik zeker! Ik ben me nu veel bewuster van de mensen om mij heen, hoe zij met elkaar omgaan en wat je daarmee kunt doen in teamverband. Binnen mijn huidige functie stuur ik leidinggevenden veel op de manier waarop zij met hun werknemers omgaan. Bij iedere persoon past een eigen, passende manier van begeleiden. Daar kun je als coach ook veel mee doen, terwijl er in mijn tijd een redelijk generieke aanpak was voor iedereen. Als roeier voelde en zag ik dingen die niet altijd uitgesproken werden. Non-verbale signalen, die iedereen echt wel oppikte. Met mijn ervaring van nu denk ik dat we daar meer mee hadden kunnen doen. Ik denk er ook wel eens over na, zou ik daar in de huidige equipe alsnog  een bijdrage aan kunnen leveren?

Laatste vraag alweer, hoe gaat het eigenlijk met jouw sportieve carrière? Roei je nog wel eens?
Om eerlijk te zijn, zit ik niet vaak meer in de boot.. Al heb ik het toevallig laatst weer eens gedaan en ging het best lekker. Ik roei het liefste met mijn oud-ploeggenoten, maar net als ik hebben zij inmiddels een eigen carrière en gezin opgebouwd. Ik blijf echter wel genoeg bewegen! Ik loop af en toe een halve marathon. Er zijn gelukkig genoeg leuke dingen te doen, in de sport en er buiten.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!