TeamNL Roeien

Foto van het jaar 2017

Het afgelopen jaar stuurden jullie massaal foto’s in voor de rubriek de ‘roeifoto van de week’. Deze plaatsten we iedere dinsdag op Facebook en Instagram. We ontvingen grappige, bijzondere, mooie en gekke foto’s.

Een deskundige jury bestaande uit toproeier en fervent amateurfotograaf Kaj Hendriks en roeifotograaf Merijn Soeters bogen zich over de vele inzendingen. De mannen weten niet door wie de foto’s zijn gemaakt. Er wordt gepraat over resolutie, compositie, mooie lijnen, bijzondere kleurencombinaties, silhouetten en nog veel meer. En het duurde even, maar het is gelukt! Drie winnaars én een eervolle vermelding. Onder de foto’s staat het juryrapport en natuurlijk is er een bijzondere prijs!

De jury, Merijn en Kaj, krijgt nog even ondersteuning van Karolien Florijn en Lies Rustenburg

De prijs
Op het Olympisch Trainingscentrum op de Bosbaan krijgen de drie inzenders en fotografen een speciale workshop van Merijn Soeters! Gefeliciteerd Marten, Jip, Michael en Pim.

 ? WINNAAR – Het trainingskamp in Hazewinkel van de LG2x en G2x van Triton leverde niet alleen snelle tijden op, maar ook prachtige plaatjes. Fotograaf Marten Bus laat nog weten dat de LG2x tijdens de Varsity 18 seconden sneller finishte dan de #2. 

Het juryrapport

Kaj: Dit is het gevoel dat je over het water zweeft in de vroege morgen. Alleen op het kanaal, vlak water, belletjes onder de boot. Die associatie roept het op. De hele foto is mooi. Als fotograaf zou ik ‘m niet meer nabewerken.
Merijn: Sommige momenten overkomen je. Je bent op het juiste moment op de juiste plek. En dan moet je het zien. Dat deed de fotograaf hier heel goed.

 ? WINNAAR – Jip Claassens van Okeanos mailt: “Dit is de Heeren TopC4+ van Okeanos die zinkt in een overnaedse vier op de Varsity, met op de kant de dames van het bestuur die hun pret niet op kunnen. Deze foto is van Michael Boutkan.”

Het juryrapport

Kaj: Dit is een heel karakteristieke weergave van het studentenroeien in Nederland. Het is een vermakelijke foto. Iedereen is aan het lachen en heeft er lol in, terwijl er eigenlijk iets grandioos misgaat. En het is duidelijk dat knorren niet thuis horen op de Varsity. 😉
Merijn: De foto is een heel goed voorbeeld van een momentopname waarop alles klopt: de bestuurders aan de wal hebben er schik in, een roeier grijpt nog naar de kade. En dat de kleuren zo helder zijn, draagt bij aan het theater dat op deze foto plaatsvindt.

 ? WINNAAR – Tijdens een vroege ochtendtraining op de Willem-Alexander Baan maakte Pim Ruhe deze prachtige foto van de eerstejaars lichte dames van Njord.

Het juryrapport

Kaj: Ondanks dat de foto tegen het licht in is genomen, stoort dat helemaal niet. De belijning in de foto is gaaf. Er straalt een bepaalde rust en concentratie vanaf: voorbereiding voor de wedstrijd of training.
Merijn: Juist dat er geen kleuren zijn, vind ik heel mooi. Dat draagt bij aan de stilte van het beeld. Verder is de foto heel ‘schoon’: geen storende elementen. Zoals Kaj zegt: alle rechte lijnen werken goed met elkaar.

Eervolle vermelding!

 ? De botenwagencommissie van Gyas stuurde deze foto in. Coach Martijn Witteveen fotografeerde de roeiers in een gouden gloed.

Het juryrapport

Kaj: Het is soms voor een roeier jammer dat je jezelf niet vanaf de kant ziet. Maar soms is het ook fijn dat je de onheilspellende wolken niet ziet aankomen.
Merijn: Ik heb een zwak voor dit soort foto’s: de herfstkleuren, de bocht in de rivier, de fantastische wolken. De fotograaf heeft ook mooi gekaderd: het coachpad er goed op, en de boot in zijn geheel. Erg mooi!

Alle winnaars gefeliciteerd en iedereen die een foto heeft ingestuurd, heel veel dank. We hebben alweer de eerste foto van de week geplaatst. We zien jullie foto’s graag verschijnen via [email protected].

 

 

 

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Nieuws

Erasmiaans Gymnasium wint Nationaal Schoolroei Kampioenschap 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!