TeamNL Roeien

Francesco Fossi coach van het jaar 2023

De Nederlandse roeisport wordt dit jaar op verschillende award-ceremonies goed vertegenwoordigd: van het landelijke NOC*NSF Sportgala tot de sportgala’s op provinciaal en stedelijk niveau. Ook op internationaal gebied staat de Nederlandse roeisport deze maand in de spotlight: coach Francesco Fossi is maandagavond 11 december tot Coach van het Jaar 2023 uitgeroepen door World Rowing, de internationale roeifederatie. 

Fossi werkt sinds 2021 bij de KNRB en coacht sinds zijn komst de mannen scullgroep. Met zijn expertise op het gebied van scullen, onder andere als oud-Olympiër in de Italiaanse mannen dubbeltwee, biedt hij als coach veel ondersteuning aan de TeamNL roei-equipe. Dit heeft bij de mannen scullgroep geresulteerd in twee gouden (dubbelvier, dubbeltwee) en één zilveren medaille (skiff) op het afgelopen wereldkampioenschap in Belgrado.

Meerdere nominaties
Naast Francesco Fossi, was ook Michelle Darvill genomineerd voor de prestigieuze award. Zij heeft in 2021, mede door het leiden van de Canadese vrouwenacht naar olympisch goud, de titel in ontvangst mogen nemen. Ook Karolien Florijn, die het afgelopen WK voor de tweede keer op rij wereldkampioen in de skiff werd, was genomineerd. Karolien maakte kans op de titel Ploeg van het Jaar, welke uiteindelijk naar de lichte vrouwen dubbeltwee uit Groot Brittannië is gegaan.

Verrassing van de roeiers
Tijdens de award ceremonie van World Rowing, die online plaatsvond, werden vele dankwoorden gedeeld. Naast een korte speech van Fossi zelf, deelden zijn roeiers als verrassing ook een aantal woorden. Bekijk het hieronder.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!