TeamNL Roeien

Francesco Fossi: ‘‘Ik geloof in zijn manier van coachen, dus toen Eelco mij benaderde reageerde ik gelijk enthousiast’’

Francesco Fossi, toen hij nog actief roeier was, met Romano Battisti op boeg

Francesco Fossi versterkt het TeamNL Roeiteam als bondscoach tot en met Parijs 2024. De in Florence geboren Italiaan roeit sinds zijn twaalfde en deed op zijn zestiende voor het eerst mee aan het WK junioren. Op zijn achttiende verhuisde hij naar Rome om zich te verbeteren in het roeien. Hij deed me aan de Olympische Spelen in Londen 2012, Rio de Janeiro in 2016 en was de afgelopen jaren mannen hoofdcoach bij D.S.R.V. Laga. Nu maakt Francesco de overstap naar de roeibond.

Terug in de tijd

Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro trouwde Francesco met Claudia Belderbos (voormalig roeister van het Nationaal roeiteam). Hij verhuisde naar Nederland en is inmiddels vader van twee kinderen. Tijdens het laatste deel van zijn roeicarrière begon hij meer en meer te genieten van zijn positie als een van de ‘oudere’ binnen het team, die jonge jongens hielp om hun pad te vinden. ‘‘Niet zo gek dat ik het logisch vond om later te gaan coachen.’’

Na Rio kreeg Francesco de kans om met Boudewijn van Opstal te coachen bij A.S.R. Nereus. In 2018 werd hij hoofdcoach bij D.S.R.V. Laga. Nu, na de spelen van Tokio in 2021, verlaat Francesco Laga om als bondscoach het TeamNL roeiteam te versterken.

Van Laga naar het TeamNL Roeiteam

Francesco vertelt dat hij Eelco nog kent van de tijd dat hij zelf in het nationale team van Italië roeide. Eelco coachte toen Roel Braas en Francesco mocht meetrainen wanneer hij in Nederland was. Eelco benaderde Francesco met de vraag of hij interesse had om het coachteam te versterken. ‘‘Dat contact met Eelco is er eigenlijk altijd wel geweest. Ik geloof in zijn manier van coachen, dus toen Eelco mij benaderde reageerde ik gelijk enthousiast. Wel was het vrij korte termijn en wilde ik tijd krijgen om dingen bij Laga te organiseren. Daar waren we het over eens met elkaar en die ruimte heb ik dan ook gekregen. Ik hoop dat deze overgang soepel is gegaan, al is het nooit leuk om ergens weg te gaan.’’

‘‘A training schedule is not like a menu, you can not pick whatever you like, you need to do it all’’

Francesco Fossi

Op naar Parijs

Wie Francesco precies gaat coachen is nog niet bekend: ‘‘Ik zou het leuk vinden om de mannen scullgroep te coachen. Ik heb daar ervaring mee en denk dat ik daar een meerwaarde kan zijn’’. Francesco geeft aan dat de groep die hij gaat coachen niet het belangrijkste is: ‘‘We gaan met eenzelfde soort opbouw de vrouwen en mannen trainen. Ik hoop dat we daardoor echt één team gaan worden, dat we als coaches en roeiers ons verantwoordelijk voelen voor het hele team. Ik vind het teamgevoel heel belangrijk; met elkaar hopen dat alle ploegen het goed doen, vertrouwen halen uit andere ploegen die goed presteren omdat je datzelfde schema volgt. Ik hoop dat we sterker worden van elkaars overwinningen en dat het andere roeiers uit het team inspireert. Je voelt als roeier wanneer coaches tegen elkaar opboxen of als mensen bijvoorbeeld hopen dat je iets niet red. Er moet vertrouwen zijn: ‘Als hij kan winnen, kan ik misschien ook wel winnen’. De roeier is uiteindelijk de eigenaar van zijn of haar carrière. Zodra de roeiers dat begrijpen gaat het pas écht leuk worden’’.

Auteur

Babette Berkelaar
KNRB

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!