TeamNL Roeien

Gavirate International Pararowing Regatta

Ondanks dat het meer van Varese afgelopen week nog het decor was van de eerste World Cup, vindt hier aankomend weekend alweer de Gavirate International Pararowing Regatta plaats. Alle ogen zijn dan gericht op para-roeier Alexander van Holk.

Namens het ANRT zijn er twee ploegen afgevaardigd die hier aan de start zullen verschijnen: Alexander van Holk (uitkomend in het ASM1x-veld) en Esther van der Loos met Corné de Koning (uitkomend in het TAmix2x). Met name voor Alexander is dit een belangrijke wedstrijd. Waar Esther en Corné al verzekerd zijn van deelname aan de Paralympische Spelen, moet hij zich hier definitief plaatsen voor Rio.

 

 

“Ja, Alexander moet nog aan de nationale eis voldoen,” vertelt teammanager Merel l’Ami desgevraagd. Ze is samen met coach Jan Klerks afgereisd naar Italië om de Nederlandse ploeg te ondersteunen. “Afgelopen WK in Aiguebelette werd hij zesde waarmee hij al wel aan de internationale eis van FISA heeft voldaan. Om zich officieel te kwalificeren moet Alexander top-drie varen van de zogeheten ‘geschoonde lijst’, ofwel atleten die zich nog niet geplaatst hebben voor de Spelen. Hier heeft hij aankomend weekend twee mogelijkheden voor, ze varen namelijk twee wedstrijden.”

 

“Olympische kwalificatie is stap één”

“Op vrijdagmiddag is de voorwedstrijd van de eerste wedstrijd, gevolgd door de finale op zaterdagochtend. Mocht Alexander na afloop van die races nog niet aan de eis voldaan hebben, dan is er nog een tweede wedstrijd. Hiervan is de voorwedstrijd op zaterdagmiddag en de finale op zondag. Op dit moment zijn de inschrijvingen nog niet bekend bij ons, maar het hoofddoel is natuurlijk kwalificatie. Dat is stap één. Hij gaat echter ook voor een goede tijd, dat moge duidelijk zijn. Het liefst zien we dat hij stappen heeft gemaakt ten opzichte van zijn tijd van vorig jaar op het WK.”

 

 

Ook Esther en Corné hopen dat zij flinke stappen hebben gemaakt en dat het gat met de absolute top kleiner is. Afgelopen WK werd het duo vijfde in de mixed dubbeltwee en voldeed daarmee zowel aan de nationale als de internationale eis. Als voorbereiding op de Gavirate Regatta hebben ze afgelopen weekend meegedaan met de Skøll Cup, waar ze in plaats van de gebruikelijke één kilometer een afstand van twee kilometer hebben afgelegd. Merel: “Voor Esther en Corné liggen de kaarten net wat anders, omdat zij al geplaatst zijn. Dat neemt echter niet weg dat zij ook heel graag een goede tijd willen neerzetten.”

 

“We kunnen er vanuit gaan dat alle belangrijke concurrenten aan de start zullen liggen”

“Omdat er in het seizoen maar twee internationale wedstrijden gepland staan, zijn de velden altijd heel groot. Bijna iedereen is van de partij en het niveau ligt dus erg hoog. We weten nog niet exact welke ploegen er zijn, maar we kunnen ervan uitgaan dat alle belangrijke concurrenten aan de start liggen. In ieder geval hebben we op basis van hun tijd bij de Skøll Cup al gezien dat ze goed op weg zijn,” sluit Merel af.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!