TeamNL Roeien

GOUD voor mannen dubbelvier op tweede finaledag

De Nederlandse mannen dubbelvier haalt, na 30 jaar, weer een gouden medaille op het WK Roeien in Linz-Ottensheim. De Europees kampioenen lieten vandaag ook zien dat zij heer en meester waren op de Oostenrijkse roeibaan!

Finales

In 1989 werd voor het laatst goud gewonnen door een Nederlandse mannen dubbelvier, met onder andere Rutger Arisz (voorzitter van de KNRB). Nadat de mannen in de voorwedstrijd en halve finale met overtuiging op de eerste plek eindigden, gaven zij de eerste plek in de finale ook niet meer weg. Met ruim 4 seconden voorsprong op de nummer twee Polen wonnen de mannen goud.

Naast de gouden medaille van de mannen dubbelvier werden er door het Aegon Nationaal RoeiTeam nog 3 zilveren en 1 bronzen medaille gewonnen. Keijser & Paulis beten, in de lichte vrouwen dubbeltwee, daarna volgde de vrouwen vier-zonder met een zilveren medaille en daarna kwamen de vrouwen dubbelvier als derde over de finish.

Eerder op de dag moesten Corné de Koning en Annika van der Meer hun wereldtitel in de para mixed dubbeltwee verdedigen. Echter was het team uit Groot-Britannië net een maatje te groot. Wel hebben zij zich met de tweede plek verzekerd van deelname aan de Paralympische Spelen 2020.

M4x |GOUD| Tone Wieten, Abe Wiersma, Koen Metsemakers & Dirk Uittenbogaard
PR2 Mix 2x | ZILVER | Corné de Koning & Annika van der Meer
LW2x | ZILVER | Ilse Paulis & Marieke Keijser
W4- | ZILVER | Veronique Meester, Karolien Florijn, Ymkje Clevering & Ellen Hogerwerf
W4x |BRONS| Nicole Beukers, Inge Janssen, Olivia van Rooijen & Sophie Souwer

B finale

De mannen vier-zonder hadden een vliegende start en zetten alles op alles om bij de eerste twee te eindigen en zo aan de norm van FISA te voldoen voor de Olympische Spelen. Met een eindsprint waar ze alle zeilen bij zetten, werden de mannen 1e in de B finale, voldoende voor dit moment.

Ook de para mixed vier met stuurvrouw kwam vandaag in actie tijdens de B finale. Ook zij gingen als een speer van start, maar konden dit helaas niet twee kilometer lang volhouden. Ze haalden wel een mooie vijfde plek, een resultaat waar de ploeg tevreden op terug mag kijken.

M4- |1e plek B finale | Nelson Ritsema, Jan van der Bij, Boudewijn Röell & Vincent van der Want
PR3 Mix4+ |5e plek B finale | Elfi de Jong, Thom Kuus, Luuk Veltink, Minxia Peddemos & Caitlin Smith (s)

C-finale

Freek en Michiel beten vandaag het spits voor de Nederlandse roei equipe. Zij kwamen er echter niet aan te pas en sloot het toernooi af met een 6e plek in de C finale.