TeamNL Roeien

Rio 2016: Hokus Pokus Pilates Pas

Na een geslaagd trainingskamp in het Italiaanse Pusiano heeft de vrouwen acht hun zinnen gezet op eremetaal in Rio. Om tijdens de Spelen het verschil te kunnen maken, hebben de dames het afgelopen seizoen regelmatig pilates-lessen gevolgd.

Pilates, hoe kwamen ze hierop en in hoeverre denken ze dat het hen helpt? “De pilates-lessen zijn een vorm van stabiliteit van je core en helpen ons om de rompspieren sterker te maken”, vertelt slagvrouw Olivia van Rooijen. “Daarnaast is het heel erg gefocust op de aansturing van je spieren. Welke spieren moet je aanpassen en welke moet je juist ontspannen houden. De controle hebben over je eigen spieren is erg belangrijk voor tijdens het roeien. Puur omdat bij de roeibeweging natuurlijk ook spanning en ontspanning van bepaalde spieren bij komt kijken.”

“In Rio kunnen de omstandigheden behoorlijk uitdagend worden”

In Rio kunnen de omstandigheden behoorlijk uitdagend worden. Zeker met bijvoorbeeld flinke wind is het extra belangrijk dat we de controle over onze spieren behouden en bepaalde spieren ontspannen weten te houden. Om deze reden hebben onze coaches aan het begin van het seizoen besloten om de core stability trainingen gezamenlijk te doen onder leiding van Anique Bosch. Zij is een danseres met veel ervaring en geeft pilates-lessen in de omgeving van Amsterdam (@aniquepilates).’’

Dat de dames het serieus nemen bleek wel doordat ze zelfs tijdens het trainingskamp in Italië stug door gingen met pilates: “Het trainingskamp in Pusiano ging erg lekker en we hebben hier goede voorbereidende stukken kunnen doen. We hadden alle spullen die we nodig hadden en het ontbrak ons aan niets. Uiteraard mochten ook onze pilates-lessen niet ontbreken en daarom stuurde Anique tijdens het trainingskamp filmpjes op, zodat we de lessen ook nog op afstand konden blijven volgen.”

“Vergeleken met onze pilatesjuf zijn we bijna allemaal stijve harken”

Tot slot is het natuurlijk geen verrassing dat de Nederlandse roeidames hartstikke goed in vorm zijn. Qua flexibiliteit moeten ze het echter allemaal afleggen tegen Anique: “Vergeleken met onze pilatesjuf zijn we bijna allemaal stijve harken, maar dan zet je het ook af tegen iemand die met haar neus op de knieën komt, terwijl ze haar benen gestrekt houdt. Als ik naar onze boot kijk, ben ik zelf denk ik helaas de persoon die het minst flexibel is. Toch heb ik gelukkig flinke vooruitgang geboekt. En met de wind die op het Lagoa Rodrigo de Freitas ineens van allerlei verschillende kanten op kan komen steken, denk ik dat het een hele goede call is dat we deze lessen zijn gaan volgen.”

1

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Nieuws

Calco Voorjaarsregatta: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!